Sport

Tunézia ellen kell bevinni az első ütést a férfi kéziválogatottnak az olimpiához

Czeglédi Zsolt / MTI
Chema Rodríguezre és a magyar kéziválogatottra nagy csaták várnak a héten
Czeglédi Zsolt / MTI
Chema Rodríguezre és a magyar kéziválogatottra nagy csaták várnak a héten
Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott számára az első, csütörtöki, Tunézia elleni mérkőzés sorsdöntő lehet a tatabányai olimpiai selejtezőtornán.

„Három meccs, három mondat. Egy család vagyunk! Egy célunk van: ott lenni az olimpián. Hajrá, magyarok!” – kezdte magyar nyelven a hétfői sajtótájékoztatót a spanyol edző, aki hozzátette, pénteken este kezdődött a felkészülés, de akkor még nem teljes csapattal, hiszen voltak olyan játékosok, akik hétvégén meccset játszottak a klubjukban, ám vasárnap óta teljes a keret.

A magyar együttes csütörtökön 21 órától Tunéziával, szombaton 19.30-tól Norvégiával, vasárnap 21 órától Portugáliával játszik. A csoport első két helyezettje jut ki a nyári, párizsi olimpiára.

Négy nap alatt három mérkőzés vár ránk, nagyon kemény torna lesz. Sosem könnyű elkezdeni, számomra az első meccs a legfontosabb, az sorsdöntő lehet. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell, hogy a további találkozókon legyen esélyünk a továbbjutás kiharcolására

– idézte a kapitányt az MTI.

Mint kifejtette, az észak-afrikai csapat fizikálisan nagyon erős, remek átlövőkkel, erős beállókkal és gyors szélsőkkel rendelkezik, illetve a játékosként kétszeres világbajnok francia Patrick Cazal személyében kiváló edzője van.

Meglátása szerint papíron a legerősebb, legesélyesebb csapat a csoportban Norvégia, amely szinte mindig jól teljesít, minden posztra két klasszis játékosa van, akik a Bajnokok Ligájában edződnek. Válogatottjukra jellemző a kemény védekezés, a gyors ellenakciók és a kiváló kapusteljesítmény, vagyis a játék minden elemében nagyon magas szinten tud teljesíteni.

„A portugál válogatottat némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal” – folytatta.

Hozzáfűzte, a portugálok a Benfica, a Sporting, illetve a Porto csapatában a hazai bajnokságban megszokták, hogy nyomás alatt játsszanak.

Minden vágyunk, hogy kijussunk az olimpiára!

Az olimpiai selejtezőn ismét Mikler Roland lesz a válogatott csapatkapitánya. A Szeged kapusa kihagyta a januári Európa-bajnokságot, amelyen a magyarok – történetük legjobb eredményét elérve – az ötödik helyen végeztek. Mint elmondta, egyrészt nagyon büszke volt a csapatra, másrészt nehezen élte meg, hogy csak a televízión keresztül kísérhette figyelemmel honfitársait.

„Sok év után maradtam otthon egy világverseny helyett, de nem sérülés, hanem a saját döntésem miatt. Faramuci helyzet volt számomra. Sokat szurkoltam, sokszor beszéltem az ott lévő kapusokkal, de nem kívánom senkinek, amit otthon átéltem” – mesélte.

Hangsúlyozta, nagyon örül, hogy újra csatlakozhatott a csapathoz, és nagyon reméli, hogy tud majd segíteni a pályán a többieknek.

„Már jártam olimpián, átéltem azt, amit ez az egész adni tud. Szeretnék még egyszer ott lenni, és még egyszer, utoljára megélni ezt az élményt” – mondta.

Eb-selejtező: első kalapban a magyar válogatott

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett magyar férfi kézilabda-válogatott az első kalapba került a 2026-os kontinenstorna selejtezőjének sorsolása előtt. Az európai szövetség honlapjának hétfői beszámolója szerint a csoportok sorsolása jövő csütörtökön 16.30-kor kezdődik Koppenhágában. A 32 csapatot nyolc darab négyesbe osztják be. Az első és második helyezettek mellett a négy legjobb harmadik jut ki az Eb-re.

 

Az első kalapban szerepel Németország, Spanyolország, Horvátország, Izland, Szlovénia, Portugália és Hollandia is, vagyis ezekkel a magyarok nem kerülhetnek össze. A rendező Dánia, Svédország és Norvégia, valamint a címvédő Franciaország nem szerepel a selejtezőben.

Kapcsolódó
Szilágyi Viktor: Nem lehet nem odafigyelni a magyar férfi kézilabda-válogatottra
A THW Kiel sportigazgatója szerint a magyar csapatot jól felkészítették, taktikailag magas szintet képviselt az Európa-bajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik