Sport

Klujberre szájsebészeti beavatkozás vár, Háfra jó teljesítménnyel térne vissza a válogatottba

Illyés Tibor / MTI
Klujber Katrinra ezen a héten nem számíthat a kapitány
Illyés Tibor / MTI
Klujber Katrinra ezen a héten nem számíthat a kapitány
Golovin Vlagyimir szerint a visszatérő Háfra Noémi játéka hosszú távon nagyon fontos a magyar női kézilabda-válogatottnak, amely a Svájc elleni Eurokupa-mérkőzésekre készül.

A szövetségi kapitány a nemzeti csapat edzőtáborában Telkiben az MTI-nek elmondta: fontos a két találkozó, amelyen győzelmet várnak el önmaguktól. Kitért az áprilisi olimpiai selejtezőtornára is, amely már szintén a figyelmük középpontjában van, ugyanakkor leszögezte, eheti ellenfelük és a kvalifikációs riválisok – Kamerun, Japán és Svédország – között nehéz hasonlóságot találni.

Van néhány olyan játékelem, amelyet egyik-másik későbbi ellenfél használ, ezekre már készülünk.

A Ferencváros jobbátlövője, Klujber Katrin szájsebészeti beavatkozáson esik át a héten, ennek kapcsán a kapitány rámutatott: a válogatottnál nincs sok idő a felkészülésre, a most kiesett időt majd a debreceni selejtező előtt kell pótolni Klujberrel.

A 2022 októberében elszenvedett térdsérülése után visszatérő Háfra Noémi kapcsán elárulta: ősszel is szerették volna behívni a keretbe az akkor még a Buducnost Podgoricában játszó balátlövőt, hogy megnézzék, hol tart fizikálisan a sérülése után, ám ez akkor a montenegrói klub miatt meghiúsult.

„Megbeszéltük vele, hogy meghívjuk, megnézzük, milyen állapotban van most, hol tart és segítünk neki, hogy mihamarabb visszatérjen olyan szintre, hogy ő is tudjon segíteni a csapatnak. Az ő játéka hosszú távon nagyon fontos lehet a magyar válogatottnak” – fejtette ki.

Hozzáfűzte, a világbajnokságon szerepelt játékosokkal és a sérülésből visszatértekkel kialakult az együttes gerince, a válogatottal töltött hét pedig felfrissülést jelenthet a többségében az európai kupasorozatokban érdekelt, így heti két mérkőzéssel zsúfolt időszak után.

Háfra kiemelte, izgatott és ideges, mivel hosszú idő telt el azóta, hogy legutóbb pályára lépett a nemzeti csapat színeiben.

„Most elsősorban a Svájc elleni találkozókról beszélünk, de azért már szó esik arról is, hogy kik lesznek az ellenfelek az áprilisi debreceni olimpiai selejtezőtornán” – fogalmazott a német Bietigheimet erősítő játékos, aki szerint különösképpen a védekezés lehet az erősségük, és támadásban is van egy-két dolog, amiben tudnak újat mutatni.

Saját szerepe kapcsán reményét fejezte ki, hogy nagyon jó teljesítményt tud nyújtani a visszatérésekor, mindent meg fog tenni, hogy bizonyítson a szövetségi kapitánynak.

Az irányító Simon Petra kiemelte: extra motivációt ad számára, hogy a Ferencvárossal sikerült továbbjutniuk a Bajnokok Ligája csoportköréből, ahogyan a Mosonmagyaróvár legyőzése is a bajnokságban.

„Ez egy jó hét lesz tanulásra és összehangolódásra nekünk, két mérkőzést játszunk Svájccal, tudunk hangolódni az olimpiai selejtezős mérkőzésekre is. Egyértelműen az a célunk, hogy minél jobban felkészüljünk ezekre. Kamerun és Svédország ellen játszottunk a világbajnokságon, Japán viszont új ellenfél ilyen szempontból” – fejtette ki.

Az FTC játékosa arra utalt, hogy az afrikai riválist a vb csoportkörében 39-20-ra felülmúlták, majd a középdöntőben 26-22-re kikaptak a végül negyedikként záró svédektől.

„Japán és Kamerun más kézilabda-kultúrából érkező válogatott, Svájc ellen az európai kézilabdára készülhetünk. Elsősorban mégis a saját játékunkra kell fókuszálnunk, erre tökéletes lesz ez a hét gyakorlás” – mondta.

Meglátása alapján a világbajnoksághoz képest védekezésben kell előrelépniük, kiküszöbölni a félreértésekből adódó problémákat. A kapusteljesítmények Simon szerint rendben vannak, a lerohanásban lát még fejlődési lehetőséget, illetve abban, hogy az elmúlt időszakban kritikusnak bizonyuló periódusban, a második játékrész első tíz percében nem szabad pánikolniuk néhány elrontott lövés vagy eladott labda miatt.

A magyarok szerdán 17 órától Tatabányán, majd szombaton 16.30-tól Gümligenben játszanak a svájciakkal az Eurokupában.

Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a decemberi, magyar, osztrák, svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában: a címvédő Norvégia, valamint a három házigazda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik