Sport

Minden kétely eloszlott, 28 év után lesz újra magyar lovastusázó az olimpián

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) február 19-én hivatalosan is közölte a Magyar Olimpiai Bizottsággal, hogy Kaizinger Balázs lovastusa kvótát szerzett a párizsi olimpiára.

A nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger a sikeres kvalifikációval hosszú sorozatot zárt le, legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar lovas, akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében öt magyar indult. 28 év után azonban újra delegál magyar sportolót a szakág.

Lovastusában 16 csapat vívta ki a párizsi részvételt, ezek három-három tagja egyéni induló is. A 65 fős mezőny maradék 17 helyét a 2023 végén lezárt olimpiai ranglista alapján osztották ki úgy, hogy mind a hét régió legalább két-két indulási jogot kapjon

– írta 2023 végén a Magyar Lovas Szövetség.

A hivatalos kiértesítésre azonban várni kellett, csak ezt követően lehetett hivatalosnak tekinteni a kvóta tényét. Erre február 19-én sor került, így a 44 éves Kaizinger Balázs ott lesz a versailles-i kastély kertjében rendezendő versenyen. A történelmi tettet végrehajtó lovassal készült interjúnkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Kaizinger Balázs: Itthon kicsit elfogyott körülöttem a levegő
A külföldi munkavállalás okairól, a Párizsba vezető nyolcévnyi munkáról és lováról is faggattuk a 28 év után olimpiai kvótát szerző magyar lovastusázót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik