Sport

Kikapott Franciaországban, még ki is eshet a Fradi a BL-ből

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI
Krimibe illő végjáték után nem sikerült a pontszerzés. A már biztosan csoportgyőztes Győr döntetlent játszott.

Óriási csatában, 25-24-re kikapott a francia Metz otthonában a Ferencváros női kézilabdacsapata, amely így még ki is eshet a csoportkört követően. Egy napig izgulhat a tavalyi Bajnokok Ligája-döntős, vasárnap rendezik ugyanis a Bukarest-Esbjerg találkozót, a románoknak nyerniük kellene, hogy megelőzzék a Fradit.

Tavaly az FTC csodával határos feltámadást produkált a Metz elleni negyeddöntős párharcban, a hat góllal elveszített első meccset követően idegenben héttel nyert és jutott be aztán a Final Fourba, majd meg sem állt az ezüstig. Azóta már találkozott egymással a két csapat, a csoportkör első fordulójában a franciák átgázoltak a Ferencvároson.

Ezúttal 6-6-ig szoros volt a mérkőzés, és bár az FTC szaladt az eredmény után, rendre utolérte ellenfelét. Az első félidő közepén azonban leblokkolt a magyar csapat, a hazaiak pedig ötgólos előnyt dolgoztak ki a szünetig (14-9).

A második félidőben hétre hízott a különbség (19-12), amikor Bölk és Simon gólja után Kovács kétszer is eredményes volt, úgy tűnt, momentuma van a Ferencvárosnak, ráadásul Janurik hetest is védett. Csakhogy labdaeladással nehezítette saját dolgát az FTC, majd a védelem is bealudt egyszer, így a Metz tudta rendezni a sorait, és még megnyugtató előnyben maradt.

Tíz perccel a vége előtt kettős emberhátrányban támadhatott a Fradi, Klujber le is rázta a védőit, az egész meccsen parádézó Hatadou Sako azonban bravúrral védet – bő másfél percet húzott ki kapott gól nélkül a Metz kettős hátrányban. Három perccel a vége előtt egy halvány reménysugár felcsillant a pontszerzésre, feljött ugyanis mínusz háromra, ráadásul a Metz elrontotta a következő támadását, de Sako egy újabb, demoralizáló védéssel jelentkezett. Így is sikerült 25-24-re feljönni, és

kimaradt az utolsó francia támadás, így volt még öt másodperce a Ferencvárosnak, de Simon dobása a kapufán landolt, és kifelé pattant. 

Klujber Katrin nyolc, Simon Petra öt gólt lőtt, Janurik Kinga 18 védéssel zárt. A hazaiaknál Sarah Bouktit hatszor, Chloé Valentini ötször talált be, Sakónak 17 védése volt.

A Ferencváros a még továbbjutást jelentő hatodik helyen áll, ám a Rapid Bukarest egy Esbjerg elleni bravúrgyőzelemmel megelőzhetné – a pontazonosság esetén az egymás elleni eredményekből a magyar csapat jönne ki jól.

A Győr és a Debrecen csoportjában a német bajnok SG BBM Bietigheim hazai pályán 34-16-ra verte a montenegrói Buducnost Podgoricát. A házigazdáknál Faluvégi Dorottya három gólt dobott. Magyar klubtársai közül Szikora Melinda térdműtét után gyógyul, Háfra Noémi pedig először a rájátszás első körében léphet pályára a Bietigheim színeiben a BL-ben.

A Győr néggyel is vezetett, de döntetlenre végzett

Ulrik Kirkely vezetőedző csapata az elmúlt két találkozóján kikapott, a célja így az volt, hogy ne három vereséggel zárja a csoportkört. A találkozó előtt a klub vezetősége és a szurkolók koszorúzással emlékeztek meg a 2014. február 2-án elhunyt egykori norvég vezetőedző, a magyar női válogatottat első külföldiként irányító Karl Erik Böhn domborműve előtt.

A mérkőzést balkezes jobbátlövő nélkül játszotta le az ETO, a csapatok nagyobb hangsúlyt helyeztek a befejezésekre, mint a védekezésre, elvétve akadt csak gól nélkül zárult támadás, 15 perc után 12-12 állt az eredményjelzőn. A győriek sokat és eredményesen játszották meg a szélsőket, különösen Győri-Lukács Viktória villogott, miközben a félidő második felére a hazai védekezés is javult. A kiegyenlített játékrész döntetlennel zárult.

A szünet után tovább javult a Győr – különösen védekezésben volt látványos az előrelépés –, a 37. percben először volt három találat a különbség (23-20). A Brestnek sokáig csak arra futotta erejéből, hogy – a nyártól már a Ferencvárost erősítő – Valerija Maszlova vezetésével tartsa a három-négygólos lemaradását, hat perccel a dudaszó előtt azonban egy hazai megtorpanást kihasználva egy találatra közelített (28-27), sőt három perccel a vége előtt egyenlített is a francia alakulat (30-30). Az utolsó percekben aztán emberhátrányban is jól koncentrált a Győr, egygólos előnynél időkérés után azonban támadásban labdát veszített, a Brest pedig döntetlenre mentette a találkozót, amelyet a helyszínen tekintett meg Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is.

A találkozó legeredményesebbjeként Maszlova nyolcszor volt eredményes, Győri-Lukács és a győri mezben 800. gólját szerző Estelle Nze Minko hatszor-hatszor, Veronica Kristiansen ötször talált be a hazaiaknál. Sandra Toft 12, a Brest kapujában Katharina Filter 11 védést mutatott be.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 14. (utolsó) forduló, B csoport

Metz HB (francia) – FTC-Rail Cargo Hungaria 25-24 (14-9)
lövések/gólok: 51/25, illetve 50/24
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 5/4
kiállítások: 8, illetve 14 perc

 

A csoport

Győri Audi ETO KC-Brest Bretagne (francia) 32-32 (18-18)
lövések/gólok: 53/32, illetve 51/32
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/2
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik