Élő Sport

Őrült izgalmak után lett világbajnoki ezüstérmes a női pólócsapat

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A női vízilabda-válogatott pénteken 8-7-re kikapott az Egyesült Államoktól a dohai világbajnokság döntőjében.

Jobban kezdtek az amerikaiak, kifejezetten ijesztő volt, hogy 3-0-ra ellépett az ellenfelünk, ráadásul a második gól egy kifejezetten bravúros ejtés volt, ami nagy önbizalomról tanúskodott. Apránként megjöttek a magyar gólok is, így az első amerikai hullámvölgyet kihasználva sikerült félidőre 5-4-re felzárkózni.

Mindkét csapat remek védekezéssel, blokkokkal járult hozzá a meccshez, de a mieinknél sokat nyomott a latba, hogy Neszmély Boglárka csereként jobban elkapta a fonalat, mint Magyari Alda. Olyannyira így volt ez, hogy a harmadik negyedben nem kapott gólt Magyarország, pontosabban csak egyet, de az érvénytelennek bizonyult, mert túl későn lőtt Raney.

Kovács Tamás / MTI Neszmély becserélése komoly fordulatot hozott a meccsbe.

Az utolsó játékrészben érezhetővé vált, hogy a csapatok idegesek, kapkodnak, ezáltal sokkal többet is hibáznak. Ebből sajnos nagyon rosszul jöttünk ki, újra 3-0-s szériát produkált az ellenfél, amiből már nagyon nehéz lett volna visszajönni. De sikerülhetett volna még ez is, az utolsó percben Neszmély is fölment a támadáshoz, majd Garda Krisztina labdát szerzett, így 35 másodperc maradt egyenlíteni. A bejátszásunk után viszont eltűnt a Rebecca Parkes a víz alatt, végül azonban nem járt érte ötméteres, sőt a bírók úgy látták, víz alá húzta a labdát. Innentől már csak el kellett dugnia a labdát az amerikai csapatnak.

A magyar csapat 2001 és 2022 után története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes.

vizes vb, női vízilabdatorna, döntő:

Magyarország – Egyesült Államok 7-8 (2-3, 2-2, 1-0, 2-3)
gólszerzők: Fattal 3, Steffens 2, Raney, Musselmann, Neushul 1-1, illetve Keszthelyi, Garda 2-2, Parkes, Faragó, Gurisatti 1-1

0-2

Lövés nélküli támadásunkra egy felső lécen csattanó labda volt a válasz, de a Leimeter Dórának szánt Keszthelyi-passzt leszedték az amerikaiak. Egy centernek feladott labda végül Magyari kezében kötött ki, majd Leimeter lövését hárította Johnson.

0-2

Ez sajnos szenzációs volt, két blokkoló kar meredt Jordan Raney elé, ő viszont türelmesen kivárt, amíg Magyari Alda a kiemelkedésből már visszasüllyed a helyére és akkor emelt a kapu bal oldalába. Okos volt és be kell vallani, tökéletes ejtés.

0-1

Ez sajnos könnyen ment, Maggie Steffens levált Vályiról, kapott egy pontos labdát és közelről nem hibázott. A Túloldalon viszont Gurisatti kapu fölé lőtt.

0-0

Vályi Vanda nyerte az első ráúszást, de Parkes lövése elakadt a kapusban.

Görcs nélkül, felszabadultan

A nyolcadik világbajnoki címükre hajtó, a legutóbbi három olimpián győztes amerikaiak ritkán szenvedtek vereséget az elmúlt húsz évben, a tokiói játékokon azonban éppen a magyarok bizonyították, hogy nem verhetetlenek.

A világbajnoki cím természetesen extra motivációt jelent, de alapvetően minden meccshez úgy állunk hozzá, hogy függetlenítjük magunkat a téttől és az ellenféltől, nem szabad rágörcsölnünk a találkozóra, felszabadultan kell játszanunk

– mondta Vályi Vanda.

Garda Krisztina is azt emelte ki, hogy nem szabad rágörcsölni erre a meccsre. Reméljük, ez sikerül is!

Kapcsolódó
„Nem szabad rágörcsölnünk a meccsre” – mélyről indulva száguldott a vb-döntőig a női pólóválogatott
Meglett az olimpiai kvóta, majd bejutott a döntőbe a csapat, amely nem szeretne itt megállni.

A kvóta már megvan

A női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte a címvédő és Európa-bajnok hollandokat, ezzel pedig megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára. Extra nyomás tehát nincs, de az ellenfél bivalyerős, hatalmas érdem lenne a legyőzése.

Van miért visszavágni

Két év után vághatnak vissza a magyarok az amerikaiaknak, mivel 2022-ben a Margitszigeten csenték el az aranyat az orrunk elől.

Olvasói sztorik