Élő Sport

Ötméteresekkel verte a görögöket, vb-döntős a női pólócsapat

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A hollandok után a görögöket is ötméteresekkel verte a magyar női vízilabda-válogatott, amely ezzel bejutott a dohai vébé döntőjébe, ahol az Egyesült Államokkal találkozik majd.

Nagyon fordulatos meccs volt, a görögök 3-1-re vezettek az első negyedben, de 4-3-nál már mi álltunk jobban. Aztán a görögök ismét elkapták a fonalat, 6-4-re megléptek, de Parkes és Leimeter góljaival sikerült utolérni őket, így 6-6-tal zárult az első félidő.

A harmadik negyedben mindkét csapat kifogyott a gólokból, csak egy-egy találat született, így 7-7-ről indult az utolsó felvonás. Szilágyi óriási góljával 8-7-nél ismét mi vezettünk, de a görögök fordítottak, és fél perccel a vége előtt egy emberelőny volt az utolsó lehetőségünk, hogy döntetlenre mentsük a meccset.

Szerencsére Leimeter keze nem remegett meg, éles szögből is pontosan célzott, így jöhettek az ötméteresek.

A görögök első két dobója, Elefteriadu és Vasziliki Plevritu is rontott, nálunk viszont mindenki – Keszthelyi, Garda, Szilágyi és Gurisatti – bedobta az ötösét, úgyhogy 2022 után ismét vb-döntős a magyar csapat. Ahogy akkor, úgy most is az Egyesült Államok lesz az ellenfél, amely 11-9-re verte a spanyolokat.

Vizes vb, női vízilabdatorna, elődöntő:

Magyarország – Görögország 13-11 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2, 4-2) – ötméteresekkel
gólszerzők:
Parkes 3, Leimeter, Szilágyi 2-2, Vályi, Garda 1-1, illetve Ninu 4, E. Plevritu, Jannopulu, Kidrioti, Elefteriadu, Miriokefalitaki 1-1

4-3

Magyari kezd bemelegedni, két görög lövést védett egymás után.

4-3

Vályi elhozta a labdát, az első lövés még lejött, de Parkes bekotorta a kipattanót.

3-3 az első negyed után

Görög kiállítással ért véget az első negyed, így előnyben kezdjük majd a másodikat, szóval nagyon fontos lesz elhozni a labdát.

3-3

Parkes harcolt ki emberelőnyt, az első lövést védte a kapus, majd már kiegészültek a görögök, de Leimetert ezt nem zavarta, és kiegyenlített.

2-3

Vályi hozta fel a labdát, nem léptek ki rá a védők, ő pedig ezt kihasználva, a vízre pattintva küldte a labdát a léc alá.

1-3

Ők viszont beverték az előnyt, Ninu ügyesen húzta vissza a rövid alsóba.

1-2

Emberelőnyben támadhattunk, de Szilágyi a lécet találta telibe.

1-2

Xenaki maradt üresen, be is pattintotta sajnos a jobb felsőbe.

1-1

Parkes kapott a centerben bejátszást, leküzdötte magáról az emberét, majd bedobta a kapus szeme közé.

0-1

Ötméterest kaptak a görögök, Ninu lőtte be.

Elkezdtük!

Fehér sapkában a magyarok, kékben a görögök.

Hibátlanul az elődöntőig

A magyar csapat eddig minden meccsét nyerte, ez négyből négyet jelent, a görögök a csoportban kikaptak a spanyoloktól, méghozzá elég simán, 16-8-ra.

Az első döntőst már ismerjük

Az Egyesült Államok 11-9-re verte a Spanyolországot az első elődöntőben, és ezzel az USA ellenfélre vár a fináléban.

Vissza lehet vágni a januári vereségért

A két csapat legutóbb a januári Eb-n találkozott, akkor a csoportkör első fordulójában 14-12-re nyertek a görögök. A tavalyi vébén kétszer is sikerült legyőzni a görögöket, előbb a csoportkörben (20-13), majd az 5. helyért (10-9).

A kvóta már megvan, az új cél a döntő!

A címvédő hollandokat ötméteresekkel verte a magyar női vízilabda-válogatott a dohai vizes vébén, amely ezzel két legyet ütött egy csapásra: bejutott az elődöntőbe, és egyben megszerezte az olimpiai kvótát is. Egy nagy teher ezzel lekerült a csapat válláról, de itt az újabb feladat, a döntőért a görögöket kell legyőzni.

Olvasói sztorik