Sport

„Vannak tehetségeink, de a magyarok többsége a múltat nézi” – a kéziszövetség elnöke szerint nem lehet egyik napról a másikra dobogós csapatot építeni

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke szerint minden esély megvan rá, hogy mindkét válogatott ott lesz a párizsi olimpián.

Nem elvárható, de mindkét válogatottól remélhető

A napi forma dönt majd, főleg a fiúknál, ahol még Tunéziát sem szabad leírni. Norvégiát és Portugáliát pedig aligha kell bárkinek is bemutatni. A portugálokkal könnyen játszhattunk volna az ötödik helyért az Eb-n, ha a középdöntős csoportjukat megnyerő dánok nem veszik félvállról az utolsó mérkőzésüket a szlovénok ellen. Úgy hiszem, Portugália ugyanolyan erős, mint mi vagyunk, egy-két gól dönthet ellene. A női selejtezőn sem szabad lebecsülni egyik ellenfelet sem, mind Svédország, mind Japán ellen kemény meccsre számítok. Bizonyára mindkét válogatottunkon lesz nyomás, mégiscsak az olimpiai részvétel a tét, de a hazai pálya segíthet ennek elviselésében” – nyilatkozta Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke a Sportal.hu-nak adott interjújában a magyar kézilabda-válogatottak olimpiai kvalifikációs esélyeit illetően.

A nők áprilisban Debrecenben, míg a férfiak márciusban Tatabányán szerezhetnek kvótát a párizsi olimpiára.

Czeglédi Zsolt / MTI

A férfi kézilabda-válogatott januárban története legjobb Eb-szereplését elérve ötödik helyen végzett, ezzel kapcsolatban Ilyés a csapategység és a fiatalok berobbanása mellett a játékosok állóképességét emelte ki:

„Fizikálisan topon voltunk! A mi generációnk sokszor eljutott egy-egy nagy siker kapujáig, ott voltunk, hogy ha még egy mérkőzést megnyerünk, be is lépünk rajta, de azt a bizonyos meccset rendre elveszítettük. (…) Gyakran azért, mert nem bírtuk erővel. Nagy fegyvertény, hogy ilyen jól bírta a hosszú menetelést a válogatott, ami annak is betudható, hogy a szövetségi kapitány, Chema Rodríguez jól forgatta a csapatot” – mondta.

A nők esetében Golovin Vlagyimir csapata pozitív előjelekkel várhatta a tavaly decemberi világbajnokságot, azonban végül egy hatalmas, Horvátország elleni fordításnak és némi szerencsének köszönhetően sikerült csak elcsípni az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre feljogosító tizedik helyet. A szövetség elnöke szerint bár nem a legjobb eredmény született, de még könnyen fényes siker követheti ezt a szereplést:

„A lányoknál az olimpiai selejtezős helyek kiharcolását tűztük ki célul, ami alapesetben a legjobb nyolc közé jutást jelentette volna, végül tizedikek lettek, ami nem a legjobb eredmény, de még így is olimpiai selejtezőt ért. Hab a tortán, hogy olyan csoportba kerültek, amelyből – Kamerunt és Japánt sem lebecsülve! – esélyünk nyílik kijutni Párizsba, úgyhogy ebből a tizedik helyből akár még egy fényes siker is születhet…”

Illyés Tibor / MTI

Ilyés Ferenc az interjúban beszélt még többek között arról, hogy örülne neki, ha több magyar fiatal kapna lehetőséget a hazai élcsapatokban,

azonban mivel ezek az együttesek külön gazdasági társaságként működnek, ezért tudomásul kell venni, ha céljaikat világklasszis külföldiek igazolásával szeretnék elérni. Ugyanakkor Ilyés szerint nem állunk rosszul fiatal tehetségek terén:

„Ha azt nézem, hogy az Európa-bajnokságon ott volt öt srác, aki tavaly nyáron még a juniorvébén játszott, és az ötből legalább három meghatározó játékos volt, akkor van ok az örömre és a bizakodásra. Ahogy a lányok esetében is, hiszen náluk nagyon fiatal az átlagéletkor, lehet, hogy még tíz év múlva is ezt a csapatot látjuk majd – ha csak a fiatalabbak ki nem szorítják őket.

Igenis vannak tehetségeink, de, ugye, a magyar emberek többsége a múltat nézi, abból indul ki, hogy évekkel ezelőtt a női válogatott itt is érmes volt, meg ott is. Csodás lenne újra eljutni a dobogóig, ám ez nem megy egyik napról a másikra.

Meggyőződésem, az irány jó, ámbár az is vitathatatlan, hogy sok tennivaló vár még ránk.”

Női kézilabda-válogatottunk április 11. és 14. között Debrecenben, míg a férfiak március 14. és 17. között Tatabányán szerezhetnek kvótát a nyári olimpiai játékokra. A világbajnoki tizedik helyezéssel a kvalifikációs tornára jegyet váltó nők a világbajnoki negyedik Svédországgal, az afrikai olimpia kvalifikációs tornán második Kamerunnal, valamint az ázsiai kvalifikációs torna másodikjával, Japánnal mérkőznek meg a két hely egyikért, ami párizsi részvételt ér. A férfiak a világbajnoki hatodik Norvégiával, az Eb-n hetedik helyen végzett Portugáliával, valamint az Afrika Kupán harmadik Tunéziával találkoznak, itt is az első két helyezett jut el Párizsba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik