Sport

Óriási magyar győzelem, Rasovszky Kristóf világbajnok 10 kilométeren

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI

Rasovszky Kristóf történelmi aranyérmet nyert a dohai vizes világbajnokságon, miután az olimpiai távnak számító 10 kilométeren győzni tudott a nyíltvízi úszók versenyében. Ez pályafutása ötödik vb-érme az olimpiai ezüstérmes úszónak. Betlehem Dávid is végig a dobogóért csatázott, végül célfotóval hatodik lett és olimpiai kvótát szerzett.

Rasovszky ahogy mindig, úgy ezúttal is az egyik esélyesként vágott neki a távnak, ráadásul mindenféle teher nélkül, mert a tavalyi, fukuokai ezüstérmével már kvalifikált a párizsi olimpiára. A táv elején a szám olimpiai és világbajnoka, Florian Wellbrock úszott az élen, de aztán Rasovszky állt az első helyre, miközben mögötte ott volt Betlehem Dávid.

Oli Scarff / AFP

Bár egy kis időre Logan Fontaine megelőzte Rasovszky, de a magyar klasszis visszavette az első helyet és diktálta a tempót. Az M4 közvetítésében nyilatkozott Rasovszky Kristóf edzője, Szokolai László, aki elárulta, hogy

ez volt a terv, hogy élre állni és kimaradni a dulakodásból, a közepesen nagy hullámok elsősorban a szélen úszók dolgát nehezítik meg, azaz nem olyan fárasztó az első helyen tempózók dolga.

Az utolsó két kilométeren indították hajrájukat a franciák, Fontaine visszavette a vezetést, feljött Marc-Antoine Olivier is, miközben az olasz Domenico Acerenza is beszállt a dobogóért zajló küzdelembe. Rasovszky egy ideig a szélre szorult, de aztán elég meggyőző tempózással megérkezett Fontaine mellé, majd a csapásszámot növelve vezetett a hajrában is, végül úgy meglépett, hogy nem tudták már utolérni. 1:48:21.20 volt a győztes ideje (itt lehet megnézni a befutót), bő két másodpercet adott az ezüstérmes Oliviernek, a brit Hector Pardoe ért be végül harmadiknak.

„Az első kör felénél éreztem, erőm és helyem is van előre menni. Ezek azok a körülmények, amik fekszenek nekem, úgy voltam vele, hogy menjünk. Úgy jöttem ide, hogy érmet akarok nyerni. Jó, ha úgy tudjuk kezdeni az évet, hogy megvan az érem. Rendre jól sikerültek a dohai világkupák, nem ismeretlen a terep.

Nagyon akartam az érmet, az utolsó körre ráfordulva kicsit meginogtam, mert megjöttek a többiek, de éreztem, hogy van erőm és helyem. Srácok kicsit tologatták egymást, úgyhogy megvolt a lehetőség megindulni. Jól mentek a sprintek az edzésnél, és Marc-Antoine próbálkozott, de éreztem, hogy ma itt nem lehet

– nyilatkozta Rasovszky Kristóf, aki arról is beszélt, rengeteg munka vár ezután rá, mert innentől kezdve őt akarja mindenki megverni.

Rasovszky ezzel Magyarország első 10 kilométeres vb-érmét nyerte. Korábban 5 kilométeren már volt aranya, emellett 10 kilométerről van egy ezüstje, és két második helye a váltóval.

Rohadtul bosszantó, hogy legyilkolnak a végén

– mondta bosszúsan Betlehem Dávid a hajráról, hogy mindenki őt akarta elnyomni a végén, és ugyan a bronzról lemaradt, az olimpiai kvótát megszerezte.

Vizes vb 2024, nyíltvízi úszás, férfi 10 km

1. RASOVSZKY KRISTÓF 1:48:21.2 óra
2. Marc-Antonie Olivier (Franciaország) 1:48:23.6
3. Hector Pardoe (Nagy-Britannia) 1:48:29.2
…6. BETLEHEM DÁVID 1:48:29.9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik