Sport

Hiába óvtak a svédek, a bronzmeccs marad nekik a kézi-Eb-n

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) fegyelmi bizottsága elutasította a svédek óvását, amelyek a franciák elleni elődöntőn történtek miatt nyújtottak be.

A svédek a rendes játékidő végén egy góllal vezettek, de a franciák időntúli szabaddobáshoz jutottak, amit Elohim Prandi bedobott, ezzel hosszabbításra mentette a meccset, amelyet végül 34-30-ra megnyertek a franciák.

Prandi gólja egészen bravúros volt, ám szabálytalan, ugyanis mindkét lábának a talajon kellett volna lennie, amíg a labda a kezében van, de ez nála nem valósult meg. A meccset vezető északmacedón bírópáros nem nézte vissza az esetet videón, és a svédek ezzel indokolták az óvásukat.

„A helyzet alapos értékelése után a testület megállapította, hogy a videó használata az EHF-játékvezetők mérlegelési jogkörébe tartozik, és nem számít kötelességnek. A videós visszajátszásokat csak akkor használják, ha a játékvezetőknek komoly kétségeik vannak, hogy korrekt döntés született-e, vagy ha nem látták megfelelő szögből az adott szituációt. Csak a játékvezetők vagy a zsűri dönthet a videó használatáról.

Az, hogy a meccsen mellőzik a videós visszajátszás alkalmazását, nem képezheti óvás tárgyát, ezért elutasítottuk a svédek beadványát

– olvasható az  EHF közleményében.

A svédek így a bronzért játszhatnak a házigazda németekkel, de nemcsak az érem a tét, mivel a győztes egyben olimpiai kvótát is szerez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik