Sport

Medvegyev többszörösen vert helyzetből jutott az Australian Open döntőjébe

Cameron Spencer/Getty Images
Cameron Spencer/Getty Images

Az orosz Danyiil Medvegyev lesz az olasz Jannik Sinner ellenfele vasárnap az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes fináléjában.

A Melbourne-ben 2021-ben és 2022-ben is döntős Medvegyev nyolcadszor jutott a négy közé GS-viadalon, ahol ellenfele az olimpiai és kétszeres ATP-világbajnok német Alexander Zverev volt, aki hetedik Grand Slam-elődöntőjére készülhetett. A Rod Laver Arena közönsége azt kapta, amire számíthatott:

kimerítő alapvonalcsata zajlott a pályán, az első szettben hat legalább 20 ütéses labdamenet alakult ki, az egyiknél ráadásul 51-szer (!) szállt át a labda a háló felett.

A 26 éves Zverev dupla brékkel 4-1-re ellépett, az egy esztendővel idősebb orosz azonban 5:5-nél utolérte őt, csakhogy ekkor ismét elvesztette a szerváját, ami a játszmájába került. A folytatásban a német 2-2-nél került brékelőnybe, aztán 5:3-nál ismét elvette a szokásosnál lassabb és öt kettős hibánál tartó orosz adogatását, ami már a kétszettes előnyt jelentette.

A harmadik felvonás egyetlen bréket sem hozott, és azon dőlt el, hogy a rövidítésben 4-4-nél Medvegyev volt nyugodtabb. A negyedik szettnek ugyanez volt a forgatókönyve, újabb rövidítés következett, és ebben moszkvai teniszező 5-5 után egy szerencsés ütéssel és egy ásszal kiegyenlített. Jöhetett 3 óra 40 perc után a döntő játszma, amelyben már két elcsigázott játékos volt a pályán, és Zverev roppant meg, 2-2-nél elvesztette a szerváját, majd az orosz innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, másodszor is megfordított egy mérkőzést kétszettes hátrányból az idei AO-n. Az összecsapás 4 óra 18 percig tartott.

A vasárnapi fináléban tehát Sinner és Medvegyev csap össze, egymás elleni mérlegükben 6-3-ra az orosz vezet. Utóbbi a hatodik GS-döntőjére készül, az olasznak ez lesz az első fináléja.

Australian Open, elődöntő

Medvegyev (orosz, 3.)-Zverev (német, 6.) 5-7, 3-6, 7-6 (7-4), 7-6 (7-5), 6-3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik