Sport

Meglepetés a javából: Sinner simán kiejtette Djokovicot az Australian Openen

Darrian Traynor / Getty Images
Darrian Traynor / Getty Images
A negyedik helyen kiemelt Jannik Sinner négy szettben legyőzte a rekordbajnok Novak Djokovicot és bejutott az Australian Open döntőjébe. Először játszhat Grand Slam-tornagyőzelemért.

A mérkőzés előtt az Opta szuperszámítógépe 66 százalék esélyt adott arra, hogy a tornát korábban tízszer is megnyerő szerb klasszis sikerrel veszi az elődöntőt és 11. Australian Open-sikeréért csatázhat. Djokovic az egymás elleni összevetésben is jobban állt Sinnernél, akit négyszer győzött le – egyszer emlékezetes módon kétszettes hátrányból fordítva Wimbledonban –, míg az olasz két alkalommal verte a világelsőt, mindkétszer tavaly év végén.

Ezúttal egy egészen váratlan forgatókönyv következett: Sinner kíméletlenül kihasználta, hogy szerb ellenfele sokat hibázik.

Az első és a második szettben is két-két alkalommal vette el riválisa adogatását, miközben ő maga egyetlen bréklabdát sem engedett Djokovicnak. 75 percnyi játék után már 6-1, 6-2-re vezetett Sinner a torna rekordbajnoka ellen, de a szerb, ahogy már sokszor a karrierje során, megint megrázta magát és az előzmények után elég szoros harmadik szettet játszott, amely során az sem zavarta meg, hogy kritikus pillanatban rosszul lett egy néző a lelátón (az idős férfi végül saját lábán sétált el a helyéről), illetve még egy meccslabdát is hárított a rövidítésben, mielőtt szépített volna.

Ekkor Djokovic elment szünetre, míg Sinner a pályán várta. Sokszor láttunk már ekkor nagy fordítást Djokovictól, ám csak nagy nehezen tudta hozni az első adogatójátékát, három bréklabdát is hárítania kellett. A következő adogatójátékát viszont 40-semmiről sem tudta behúzni, Sinner újabb brékelőnyt dolgozott ki magának, ami végül döntőnek bizonyult, 5-3-nál pedig kiszerválta a meccset.

Amely során egyetlen bréklabdát sem engedélyezett Novak Djokovicnak. 

A 22 éves, rendkívül éretten és szinte hiba nélkül játszó Sinner a negyedik kiemelt most Ausztráliában, ám még így is szenzáció, hogy legyőzte a 24-szeres Grand Slam-győztes Novak Djokovicot, ráadásul viszonylag simán. Ő az első olasz, aki Grand Slam-tornán legyőzte az aktuális világelsőt, és legfiatalabb melbourne-i döntős Djokovic 2008-as menetelése óta, a szerb akkor meg is nyerte az AusOpent.  Ez a mostani mindössze Djokovic kilencedik vesztes meccse volt a tornán 89 győzelem mellett.

Sinner ellenfele Danyiil Medvegyev vagy Alexander Zverev lesz.

A mérkőzés statisztikái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik