Élő Sport

Kiheverte a múltkori vereséget, legyőzte Horvátországot a kéziválogatott

Ina Fassbender / AFP
Ina Fassbender / AFP
A magyar kézilabda-válogatott visszatért a győztes útra, és a középdöntős csoportjában nagy csatában legyőzte 29-26-ra Horvátországot. Imre Bence hibátlanul használta ki a helyzeteit, Bodó Richárd visszanyerte az önbizalmát, Bartucz László pedig fontos védéseket mutatott be a kapuban.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-26-ra legyőzte Horvátország csapatát az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, szombaton Kölnben. Ezzel egyébként a csapat teljesítette a szövetség korábbi célkitűzését, hiszen már biztosan a legjobb tíz között végez.

A mezőny legjobbja Bartucz László volt, aki 16 védéssel, 38 százalékos hatékonysággal járult hozzá a sikerhez.

A magyar együttes húszfős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Zsolt és Szita Zoltán maradt ki. Utóbbi, a Szeged balátlövője lázzal járó felső légúti megbetegedés miatt nem játszhatott. A horvátoknál Domagoj Duvnjak háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki második, olimpiai bronzérmes, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes irányítót nem nevezték, mert napok óta betegséggel küszködik.

Szita eddig támadásban és védekezésben, balátlövő és balszélső poszton, a védőfalban és öt-egyes védekezésben is jól teljesített, de a hiánya eleinte nem látszott meg a csapat játékán. A kilencedik percben Bodó Richárd egy labdaszerzés – pontosabban visszaszerzés – után a földön fekve szerzett gólt, ezzel volt először két találat a különbség.

Jó védekezés után Imre Bence kétszer is góllal fejezte be a lerohanást, 7-4-nél pedig időt kért az ellenfél. Bartucz László remekül védett, támadásban azonban sokasodtak a kihagyott helyzetek, ezért Chema Rodríguez szövetségi kapitány irányítót cserélt, Lékai Máté helyett Fazekas Gergőt küldte be, sőt Hanusz Egont is a pályára vezényelte.

A magyarok 6-2-es szériája után a kapusbravúrokra és a jó védekezésre alapozva megnyugtatóvá lehetett volna tenni a különbséget, de a támadásban elkövetett rengeteg hiba miatt a horvátok felzárkóztak, és a szünetben 14-13 volt az állás ide.

Lerohanások helyett a második félidőben is lassították a játékot Bánhidi Bencéék, de emiatt rendre felállt védőfallal néztek szembe, ez pedig alaposan megnehezítette a dolgukat, kilenc perc után lőtték első akciógóljukat. A horvátok fordítottak és 1-0 után ismét vezettek (17-16), a magyarok továbbra is sok helyzetet rontottak, ebben közrejátszott az ellenfél kapusainak remek teljesítménye is.

Egy 4-1-es sorozat végén az 52. percben újra kettővel vezetett a magyar válogatott, utána Imre Bence találatai ellenére egyenlített Horvátország. Két perccel a vége előtt megint Lékaiék voltak kétgólos előnyben, és bár emberhátrányba kerültek, egy kulcsfontosságú labdaszerzés után Sipos Adrián gólt szerzett. Az utolsó percben az ellenfél feltolta a védekezését a félpályáig, de ezzel sem ment sokra, így

a magyar válogatott az 1998-as Európa-bajnokság után ismét le tudta győzni a horvátokat világversenyen.

A túloldalon a Szeged balszélsője, Marin Jelinic egy, a Tatabánya jobbátlövője, Mateo Maras két góllal zárt. Tin Lucin és Filip Glavas öt-öt alkalommal talált be, Matej Mandic kilenc, Dominik Kuzmanovic négy lövést védett.

A csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok csütörtökön az osztrákoktól elszenvedett 30-29-es vereséggel kezdték a középdöntőt, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd szerdán 18 órától az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Középdöntő, 2. forduló, I. csoport

Magyarország-Horvátország 29-26 (13-14)
lövések/gólok: 48/29, illetve 46/26
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 12 perc

Magyarország: Bartucz – Bodó 5, Lékai 4, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 3, Imre 7, cserék: Bóka 2, Ligetvári, Fazekas 3, Hanusz, Máthé 1, Ilic 1

 

Franciaország-Izland 39-32 (17-14)

Kiheverte a múltkori vereséget, legyőzte Horvátországot a kéziválogatott

A magyar kézilabda-válogatott visszatért a győztes útra, és a középdöntős csoportjában nagy csatában 29-26-ra legyőzte Horvátországot. Imre Bence hibátlanul használta ki a helyzeteit, Bodó Richárd visszanyerte az önbizalmát, Bartucz László pedig fontos védéseket mutatott be a kapuba. Magyarország először nyert meg legalább négy meccset egy Európa-bajnokságon.

29-26

Bodó adta el a labdát, de a kontrából kapufát dobtak a horvátok. Ilics aztán góllal zára le a meccset, három góllal nyert Magyarország.

28-26

A háromgólos előnyért támadhattunk, de Bodó lövését védte a kapus. Ligetvárit állították ki, így eldőlt, hogy emberhátrányban fejezzük be a meccset. Labdát szerzett a magyar csapat, Sipos pedig góllal fejezte be a támadást. Szépítettek a horvátok, de kétgólos előnyben vágtunk neki az utolsó percnek.

27-25

Kétgólos előny a hajrában! Kiharcolt a magyar csapat egy hetest, Lékai kihagyta, de a kipattanót összeszedte és akkor már nem hibázott, majd Bodó nyúlt bele egy passzba, a lerohanás végén Bóka volt eredményes. Bartucz egy védéssel támogatta meg a csapatot.

25-25

Imre Bence: 7/7! Pörgetik a horvátok a játékot, Klarica maradt üresen a jobb átlövő helyéről szerez gólt. Ilics a kapu mellé dobott, rendezetlen védelemre jöttek a horvátok, Klarica talált be ismát. Egál.

24-23

Már kettős emberelőnybe került a magyar válogatott, de egy megpattanó lövés megviccelte Bartuczot, aki már csak a vonal mögül tudta kiütni a labdát. Imre a szélről dobott gólt az ellentámadás végén, aztán hetest harcolt ki Horvátország, amiből Lalas dobott gólt. Izgi lesz a vége.

23-21

Bodó óriásit játszik, most egyértelműen ő tartja meccsben a csapatot. Na meg Bartucz, aki a lécre tolt egy lövést, sikerült kiharcolni egy hetest és egy kiállítást a túloldalon, Lékai pedig bedobta a büntetőt. Kettő ide!

21-21

Sipos kap egy két perc, majd Bóka esett el, de nem fújtak, úgyhogy a szélen felugró Glavas visszaveszi a horvátoknak az előnyt. Van azonban egy önbizalmát visszanyerő Bodó, aki zsinórban három magyar gólt szállított, majd védekezésben sikerült labdát szerezni, Bóka pedig góllal zárta a lerohanást. Lucin azonban kiegyenlített.

18-19

Bartucz védett, majd kihagytak egy lövést is a horvátok, így esélyt nyílt a vezetést visszaszerzésére, más kérdés, hogy Fazekas, miután megcsinálta helyzete nehezét, a kapusba lőtt. Hetest harcoltak ki a horvátok, amit Glavas értékesített.

17:4818-18

Bodó adta el a labdát, Glavas azonban visszavette a vezetést. Bodó gólja volt a válasz, de Karacic ismét eredményes. Bodó tartja most a magyar csapatot, az iménti hibáját újabb góllal tette jóvá.

16-16

Gödörben vagyunk, nem mennek be a dobások, a horvátok meg kiegyenlítenek. Máthé megtörte a magyar gólcsendet, de Karacic Bartucz lábai között ismét egyenlít.

15-14

Ezt az emberelőnyt sem sikerült megnyerni, lehoztuk 1-1-re, majd Bodót szórták ki. Bartucz viszont tartotta a csapatot, kettőt is védett, így kapott gól nélkül pörgött le az emberhátrányunk.

15-13

Kissé pontatlanul indult a játékrész, kimaradt ugyanis az első magyar, majd az első horvát támadás is – mind a két oldalon helyükön voltak a kapusok. Bánhidi aztán kiharcolt egy hetest meg egy kiállítást, Lékai pedig bedobta a büntetőt.

14-13 - félidő

Ancsiné volt a félidő utolsó magyar lehetősége, de kapu mellé ment. Így viszont elég ideje maradt a horvátoknak, de jól védekeztünk, így Bartucznak egy távoli lövést kellett kitolnia a kapu mellé. Minimális előny egy félidő után.

14-13

Elveszik a horvátoktól is a labdát, Ancsin pedig köszöni, visszaállítja a kétgólos különbséget. Maras dobta meg a meccsen az első gólját, de Imre a szélről a léc alá bombázott. Maras következő lövése elakadt a blokkon, Bartucz így védeni tudott, de eladtuk támadásban a labdát, Srna pedig eredménmyes, szóval plusz három helyett csak egy gól az előny.

12-11

Hét az öt ellen játszottunk megint, döcögött kicsit a játék, de a meccsbe szenzációsan beszálló Fazekas magára vállalta a befejezést, megverte a védőjét és a rövid oldalra pattintott. Lucint nem fogta senki, így középen felugorva szépített, majd Fazekas mászott rá a védőire, elvették tőle a labdát.

11-10

Most rotálja a csapat Chema, az látszik, bejött például az a Fazekas, aki az osztrákok ellen két percet kapott össz-vissz. Dobott is most két gólt, de a horvátok loholnak a nyakunkban.

9-7

Egyelőre nem megy emberelőnyben, olyannyira, hogy elveszítettük 2-1-re ezt a két percet. Lékai hetesből szerzett gólja után Lucin és Mihic is eredményes volt, Maras kiállítása után nem is tudjuk eldönteni, hogy örüljünk, vagy aggódjunk.

9-6

A horvát időkérés után közelebb lopózott a rivális, majd Lékai lövését védte a kapus, de a kipattanót Imre Bence szedte össze, és gólt dobott. Bartucz aztán ziccert védett, majd Bánhidi harcolt ki hetest és kiállítást, amit Lékai értékesített.

7-4

Nagyon bekezdett a magyar válogatott.

Bodó iménti góljára jött egy válasz Jelinictől, de Imre visszaállította a kétgólos különbséget. Ezután tökéletesen védekezett a magyar csapat, az újabb labdaszerzés után Imre lépett ki, ebbe a lövésébe is belekapott a kapus, de védeni nem tudott. Időt kért a horvát kapitány.

5-3

Úgy tűnik, Srnára maradt, hogy az elején megszórjon minket, és ebben egyelőre nem tudjuk megakadályozni. Ancsin azért visszaveszi a vezetést, de aztán kapott egy kétperces kiállítást. Imre Bence ismét zavart okozott a horvát támadásban, aminek labdaszerzés lett a vége, Bodó pedig a földön fekve (!) szerez gólt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik