Élő Sport

Először kapott ki az Európa-bajnokságon a magyar válogatott

INA FASSBENDER / AFP
INA FASSBENDER / AFP

A magyar kézilabda-válogatott 30-29-re kikapott az Európa-bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén.

Remekül kezdett a magyar válogatott, Ancsin Gábor négy lövésből négy gólt lőtt, de többiek is szépen dobálták a gólokat. Mivel a védekezés is remekül működött, nem jöttek a gyors támadásra támaszkodó osztrák gólok és 12 perc elteltével már 8-4-re vezetett a magyar válogatott.

Czeglédi Zsolt / MTI Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntõjének elsõ fordulójában.

Időt kért Ales Pajovic és ezután hét a hat ellen támadott végig Ausztria, ami látványosan problémákat okozott a magyar védelemnek. Egy-két hiba becsúszott támadásban, majd jött egy kiállítás, amely során kapura sem dobott a magyar csapat! Ennek az lett az eredménye, hogy kiegyenlítettek az osztrákok és nem is hagyták magukat, félidőben 17-17 volt az állás.

Térfélcsere után sikerült megint vezetéshez jutni, ezúttal csak 22-20-ra léptünk el, ráadásul kettős emberhátrányba is kerültünk, aminek letelte után már Ausztria vezetett 23-22-re. Innentől egészen 27-27-ig rendre az osztrákok szereztek vezetést, amire a magyarok válaszoltak, pedig Bánhidi Bence lövéseinél többször is néma maradt a portugál bírók sípja. Ebben lehetett volna több szerencsénk.

INA FASSBENDER / AFP Bánhidinek nehéz napja volt Ausztria ellen, sokszor két-három ember szorongatta.

Az utolsó 12 percre Bartucz László állt a kapuba, aki parádésan szállt be, 28-27-nél még a kezünkbe is vehettük volna a mérkőzést, de 28-28-nál jött egy blokkolt Máthé Dominik-lövés, amiből gólt kaptunk, majd 29-29-nél üres kapuval támadt Ausztria, hogy hat a hat ellen támadjon, ami sajnos sikerült is nekik. Tizenöt másodperc alatt nem sikerült kiegyenlíteni, ezért a torna során először kikapott a magyar válogatott.

A középdöntőben legközelebb szombaton 18 órától Horvátországgal játszik a válogatott, majd hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, szerdán pedig 18-tól az olimpiai bajnok Franciaországgal mérkőzik a csapat.

Végeredmény – középdöntő, 1. forduló, I. csoport

Ausztria-Magyarország 30-29 (17-17)
Köln, v.: D. Accoto Martins, R. Accoto Martins (portugálok)
lövések/gólok: 49/30, illetve 46/29
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 2/1
kiállítások: 8, illetve 4 perc

6-4

Lelassult a játék, de ez a magabiztos magyar előny mellett nem nekünk probléma. Ancsin ráadásul nagyon elkapta a fonalat, újabb góljával már 4/4-es lett a mérlege, ráadásul annyira jól védekezett a magyar válogatott, hogy csak egy pontatlan bejátszási kísérletre futotta Ausztriának. Ezután viszont elveszítettük a labdát és bár úgy tűnt, megint gól nélkül maradnak az osztrákok, végül Zivkovic szép átlövéssel szépített.

5-3

Gólgála másfél percben! Nem sikerült jól bejátszani a labdát, az osztrákoktól pedig Hutecek váratlanul ellőtt labdája landolt a hálóban. Ancsin azonnal visszaállította a kétgólos különbséget, de Herburgert középen könnyen megtalálta az ellenfelünk és középről nem hibázott. Túloldalon Bánhidi talált be egy szép támadás végén, majd Palasics vetett véget a gólesőnek egy védéssel. Nem bánjuk!

3-1

Lépéshiba után Möstl védte Szita lövését, de jól védekeztek a mieink és egy labdaszerzést követően Imre Bence lerohanásból talált be. Rögtön jött ár a válasz Bilyktől, így több mint négy perc után az osztrákok is betaláltak.

2-0

Ancsin szerezte a mérkőzés első gólját, miután egy testcselt követően átlövésből a hálóba bombázott. Előtte Palasics védett nagyot, majd egy labdaszerzésből Ancsin megint gólt lőtt, ezúttal a védője hóna alatt a rövid alsóba.

A két kapitány korábban együtt nyert BL-t

A két csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez és a szlovén Ales Pajovic egykor csapattársak voltak a spanyol Ciudad Realban, amellyel Bajnokok Ligáját is nyertek 2008-ban és 2009-ben, így aztán jól ismerik egymást. A mérkőzés előtt mindketten kiemelték, hogy spanyol stílusú játékot próbálnak meghonosítani, remélhetőleg ebből a mieink jönnek ki jobban.

Olvasói sztorik