Sport

Ledobta az atomot a dartsvébén a 16 éves csodagyerek

Zac Goodwin/PA Images via Getty Images
Zac Goodwin/PA Images via Getty Images
Luke Littler 16 évesen atomot dobott a dartsvilágbajnokság mezőnyére, és már kezdik a végső győzelemre esélyesek között emlegetni.

Ön mit csinált 16 évesen? Mert Luke Littler ennyi idősen ellentmondást nem tűrően halad előre a PDC dartsvilágbajnokság főtábláján, már két győzelemmel a hátizsákjában.

A debütáló meccsén a BDO 2012-es világbajnokát, a holland Christian Kistet verte elég simán, 3-0-ra. A második fordulóban már keményebb dió várt rá: a regnáló brit bajnok, huszadik helyen kiemelt Andrew Gildinggel kellett megküzdenie, de ezt a próbát is sikerrel vette, 3-1-es győzelmet aratva.

A kis Luke már kilencévesen a dartstáblákat nyüstölte, 2019-ben (ekkor 12 éves) pedig bajnoki címet szerzett az Angol Ifjúsági Nagydíjon (England Youth Grand Prix). Ezt további tornagyőzelmek követték: 2021-ben megnyerte az Angol Ifjúsági Nyílt Bajnokságot (England Youth Open), majd nem sokkal később első felnőttversenyén, az Ír Nyílt Bajnokságon (Irish Open) is győzedelmeskedett.2022-ben töretlenül ívelt felfelé a pályája, tarolt a Budapesten rendezett Ifjúsági Európa Kupán (egyéniben, csapatban és összetettben is nyert), és tavaly összesen 5 felnőttversenyt nyert meg.

2023-ban is folytatta jó szereplését, megvédte a címét a Gibraltár Openen, novemberben pedig megnyerte a PDC ifjúsági világbajnokságát. És ha már lendületbe jött, akkor rárúgta az ajtót a mezőnyre a felnőttek közt, a Kist elleni győzelmével ő lett a legmagasabb átlaggal debütáló játékos a dartsvilágbajnokságok történetében – 106,12 pontot átlagolt, közben pedig elsüllyesztett hét 180-as sorozatot is, amellett, hogy kiszállóinak fele sikeres volt –, és a legfiatalabb, aki meccset tudott nyerni a tornán.

A közönség a meccs során azt énekelte neki, „Reggel suliba kell menned!”, mire a mellét döngette, a jelek szerint nagyon éli a felhajtást, ami a dartscal jár. Ráadásul már mémesedett is azzal, hogy a győzelmeit kebabozással ünnepli.

„Arra számítok, hogy minden idők egyik legjobb játékosa lesz. Ő a legjobb, akit valaha láttam játszani ennyi idősen, de meg kell várnunk, hogy alakul a következő 5-10 éve, amikor élvezi a játékot és több versenyen is szerepelt” – mondta róla a 16-szoros világbajnok Phil Taylor.

Az Atombomba becenévre hallgató játékos a szerda esti programban lép újra színpadra az Alexandra Palace-ben, következő ellenfele a kanadai Matt Campbell lesz. Addig is az anyukája emlékeztetett mindenkit arra, hogy a hirtelen nagy népszerűségre szert tevő Littler azért mégiscsak egy gyerek még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik