Sport

Botrány a kézivébén: már a második meccset tette majdnem tönkre a hibás óra

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Henny Reistadot nem zavarta meg a közjáték, bebombázta a győztes gólt
Jonathan NACKSTRAND / AFP
Henny Reistadot nem zavarta meg a közjáték, bebombázta a győztes gólt
Olyanra volt már példa, hogy egy kézilabda Európa-bajnokságon támadás közben lekapcsolják a csarnok lámpáit, olyan is, hogy egy vb-mérkőzés egyórás áramszünet miatt hosszúra nyúljon, de olyan nem, mint idén: a női vébén a második mérkőzésen mondta be az unalmast az időmérő berendezés.

Múlt vasárnap, a Franciaország-Norvégia középdöntő-mérkőzést meg kellett szakítani, ugyanis egyszer csak az időmérő berendezés meghibásodott. Közvetlenül a szünet előtt teljesen összezavarodott a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) által választott technika, és egy ideig képtelenség volt orvosolni a problémát.

Hasonlóan vélekedett Patrick Sten Rowlands, a norvég állami televízió kommentátora is, aki azt mondta, ez a 21. világversenye és még nem találkozott ilyennel.

Most kezdjük el paródiának nevezni?

– tette fel a kérdést.

„Ilyennek sohasem szabadna megtörténnie, pláne nem egy világbajnokságon” – mondta Mats Olsson, a norvégok kapusedzője.

„Az első félidő majdnem 50 percig tartott,ez rekord. Ilyenben sohasem volt még részem” – mondta Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány.

A mérkőzést végül a franciák 24-23-ra megnyerték, így aztán amikor a pénteki elődöntőben is hasonló problémával szembesültek a norvégok, nem lehetett bennük kellemes érzés.

A dánok már hat góllal is vezettek, Norvégia egyenlített a végén, kiharcolta a hosszabbítást, ahol az utolsó percben, 28-27-es előnynél ismét elromlott az eredményjelző.

Mintegy 50 másodperc volt hátra a hosszabbításból, amikor meg kellett állítani a meccset, és ugyan az óra elindult, másodperccel később ismét megállt. A játékszünet négy-öt percig tartott, végül a dán Jörgensen belőtt egy hetest és kiegyenlített, ám Reistad az utolsó másodpercben beverte Norvégia győztes találatát (29-28).

A norvég Tv2 úgy tudja, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség adatszolgáltatót váltott, az új beszállító pedig nehezen teljesíti a feladatát. És miközben a mindenki a norvég és a dán szervezőket támadja, ők az IHF-re mutogatnak.

A Tv2 megpróbálta szóra bírni az IHF-et, de csak egy szűk válaszlevelet kapott, amelyben a nemzetközi szövetség azt írta, még vizsgálják az ügyet, és megpróbálnak gondoskodni arról, hogy a hátralévő mérkőzéseken ne legyen probléma.

Korábbi kínos esetek

A 2000-es női Európa-bajnokság elődöntőjét Bukarestben a román és a magyar női kézilabda-válogatott vívta. A mérkőzés 18. percében váratlan dolog történt: 9-6-os magyar vezetésnél Farkas Ágnes felugrott, átlövését azonban már félhomályban fejezte be, a csarnok világításának nagy része ugyanis elaludt. Hogy meghibásodás vagy direkt szabotázs történt, nem tudni, mindenesetre a magyarok végül nemcsak az elődöntőt, de az aranyérmet is megnyerték.

 

Három évvel később, a horvátországi világbajnokság rijekai középdöntőjében a magyarok a norvégokkal csaptak össze. Ez lehetett minden idők egyik leghosszabb mérkőzése, ott ugyanis ténylegesen sötétbe borult a csarnok, és csak közel egyórás csúszással lehetett rendbe hozni a rövidzárlatot. Az a meccs végül 24-24-es döntetlennel zárult.

Kapcsolódó
Kézi-vb: KO az elődöntőben, eldőlt, ki vár ránk az olimpiai selejtezőben
Norvég-francia döntőt rendeznek a női kézilabda-világbajnokságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik