Sport

Három évre eltiltották a világ egyik legismertebb kézilabdabíróját

KISBENEDEK Attila / AFP
Matija Gubica többször is vezetett meccset a magyaroknak
KISBENEDEK Attila / AFP
Matija Gubica többször is vezetett meccset a magyaroknak
Súlyos büntetést, három év eltiltást és 6000 eurós pénzbírságot kapott Matija Gubica kézilabda-játékvezető, akit bűnösnek találták az EHF magatartási és az IHF etikai kódexében meghatározott alapvető kötelezettségek megszegésében.

A horvát bíró büntetéséből egy év a tényleges eltiltás, a másik két év felfüggesztett büntetés. Az Európai Szövetség Kézilabda nem részletezte a szankció indokait,

csupán annyit közölt, hogy az ügy nem függ össze a mérkőzések eredményének befolyásolásával kapcsolatos vádakkal.

A döntés azért érdekes, mert amint arról korábban beszámoltunk, a dán Tv2 dokumentumfilmje, a „Gyanús játék” (Mistaenkeligt spil) több nemzetközi játékvezetőre is a gyanú árnyékát vetítette. A filmben megnevezett öt bírókettős közül három már nem kapott megbízásokat az idei szezonban a Nemzetközi- (IHF) és az Európai Kézilabda Szövetségtől (EHF) – köztük a horvát Matija Gubica és Boris Milosevic páros sem.

Gubica az elmúlt évtized egyik legfoglalkoztatottabb játékvezetője volt, vezetett olimpiai elődöntőt (2012, női (2011) és férfi vb-döntőt (2019), férfi Eb-finálét (2018), illetve két-két női (2011, 2013) és férfi Bajnokok Ligája-döntőt (2020, 2022).

Kapcsolódó
Eltűnt hat játékvezető a nemzetközi kézilabdából, a Fradi reagált
A dán Tv2  dokumentumfilmje, a „Gyanús játék”, ha nem is forgatta fel fenekestül a nemzetközi kézilabda világát, de a játékvezetői testületet mindenképp.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik