Sport

Eltűnt hat játékvezető a nemzetközi kézilabdából, a Fradi reagált

A dán Tv2  dokumentumfilmje, a „Gyanús játék” (Mistaenkeligt spil), ha nem is forgatta fel fenekestül a nemzetközi kézilabda világát, de a játékvezetői testületet mindenképp.

A film megpróbálta leleplezni a nemzetközi kézilabdában előforduló furcsa végeredmények hátterét, a vélt vagy valós csalásokat, mérkőzés-befolyásolásokat. A premier után több nemzetközi játékvezetőre is a gyanú árnyéka vetült, és függetlenül attól, hogy tagadtak, a bűnösségük sohasem derült ki, de szép lassan eltűntek a nemzetközi kézilabdázás vérkeringésből – hívta fel a figyelmet a dán televízió újabb cikke alapján a daniasport.hu.

A portál szerint a filmben megnevezett öt bírókettős közül három már nem kapott megbízásokat az idei szezonban a Nemzetközi- (IHF) és az Európai Kézilabda Szövetségtől (EHF), holott korábban a legkedveltebb játékvezetői kettős alkották.

  • A koszovói testvérpár, Erdoan Vitaku és Arsim Vitaku (képünkön),
  •  a szerb Aleksandar Pandzic és Ivan Mosorinski, és
  • a horvát Matija Gubica és Boris Milosevic kettősről van szó,

és a TV2 azt is megjegyzi, a sportradar 2018-as jelentésében szereplő 26 gyanús összecsapás több mint felén a szerb vagy a horvát kettős bíráskodott.

Ugyan a dán televízió próbálkozott, de az európai szövetség nem kommentálta azt a kérdésüket, hova tűntek a játékvezetők. A dán szövetség (DanskHandball) elnöke viszont válaszolt. Morten Stig Christensen úgy fogalmazott:

Úgy tűnik, az EHF cselekedett.

A dán televízió megkereste a legutóbbi férfi és női Bajnokok Ligája Final Fourba bejutott BL-csapatokat, ám velük sem járt sokkal jobban: hat klub egyáltalán nem válaszolt, kettő viszont igen.

A spanyol Barcelona csak annyit írt, hogy nem kommentálja a film tartalmát. A Fradi viszont rövid írásos közleményt küldött a dán sajtómunkásoknak:

Klubként az FTC elkötelezett a fair play mellett, és minden rendelkezésre álló eszközzel küzd a sportág írott és íratlan szabályainak betartásáért. Klubunk úgy véli, hogy a pályán elért eredmények valós sportteljesítményt tükröznek, és felszólítja a versenyekért felelős szövetséget (EHF-et – a szerk.), hogy az ügyben szigorúan járjon el, ha ellenkező információi vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik