Élő Sport

A sírból hozta vissza az olimpia reményét a kéziválogatott

MKSZ / Kovács Anikó
Az első félidőben Lukács volt csapatunk egyik legjobbja
MKSZ / Kovács Anikó
Az első félidőben Lukács volt csapatunk egyik legjobbja
Döbbenetes végjátékkal, hatgólos hátrányról felállva győzött a magyar női kézilabda-válogatott Horvátország ellen, így kiharcolta az olimpiai selejtező lehetőségét.

Még a mérkőzés előtt az M4 Sport megszólaltatta Tatai Péter kapusedzőt, aki az Alba Fehérvárnál dolgozva a nyárig Tea Pijeviccsel is foglalkozott. Tatai elmondta, a horvát kapusnak lentre kell lőni, mert lábbal sokkal gyengébb.

Nos, nem mertük megszámolni, de az első félidőben bemutatott 10 védése közül legalább a felét lábbal védte, Márton Gréta a balszélről kifejezetten félve dobott kapura (két ziccerét is lábbal hárította).

A magyar csapat egy pillanatig sem vezetett az első félidőben, és ha Böde-Bíró Blanka nem véd bravúrosan és Győri-Lukács Viktória nem vállalkozik szélről és középről, betörésekből, csúnya vége is lehetett volna az első 30 percnek.

A horvátok két-három góllal elhúztak, a 20. percben Barisic hatalmas góljával vezettek először néggyel (5-9), majd a 27. percben öttel (6-11). Szerencsére a végére egy Lukács-gól és egy Klujber-hetes segített, így csak háromgólos hátránnyal mehetett az öltözőbe a válogatott (8-11).

A második félidőt ugyanilyen gyengén kezdte a csapat, Pijevic ugyan nem találkozott a labdával, ám a sok technikai hiba révén a horvátok a 45. percben már hat góllal, 19-13-ra vezettek.

Elment a hajó, gondolhattuk, de Golovin is így érezhette, mert minden mindegy alapon behozta azokat az embereit, akik addig pályára sem léptek.

És láss csodát, a Pásztor, Albek kettős kiválóan védekezett, elöl is hasznos volt, nem beszélve Simon Petráról, aki gólt lőtt, hetest harcolt ki. Még az 54. percben is négy volt oda (18-22), ám innen már csak a magyarok találtak be, és egy szédületes 5-0-s hajrával a maga javára fordította a mérkőzést.

Úgy nyert 23-22-re, hogy egyszer vezetett: a legvégén.

Az összesítés alapján a magyar együttes a tizedik helyen zárt.

Kézilabda, női vb, középdöntő, I-es csoport, 3. forduló

Magyarország – Horvátország  23-22 (8-11)
v.: García, Paolantoni (argentin)
Magyarország: Böde-Bíró, Bukovszky (kapusok) – Győri-Lukács 5, Klujber 9, Papp, Bordás, Kuczora, Márton, cserék: Vámos 1, Füzi-Tóvizi, Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 2, Szöllősi-Schatzl 1, Pásztor, Simon 2.

Szenegál – Kamerun 22-20 (7-12)
Svédország – Montenegró 32-25 (15-9)

 

A csoport végeredménye:
1. Svédország 10 pont
2. Montenegró 6
3. MAGYARORSZÁG 6
4. Horvátország 5
5. Szenegál 3
6. Kamerun 0

 

III. csoport:
Dánia – Németország 30-28 (15-13)
Románia – Lengyelország 27-26 (13-10)
Japán – Szerbia 22-20 (9-8)

 

A csoport végeredménye:
1. Dánia 8 pont
2. Németország 8
3. Románia 6
4. Lengyelország 4
5. Japán 4
6. Szerbia 0

 

A negyeddöntő programja, kedd:
17.30: Franciaország – Csehország
20.30: Hollandia – Norvégia

 

szerda:
17.30: Svédország – Németország
20.30: Dánia – Montenegró

Kapcsolódó
Magyar kézikapitány: Egyszerre dobbant a játékosok szíve
Golovin szerint nehéz bármit is mondani egy olyan hajrá után, amit a horvátok ellen bemutatott a válogatott.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

1-2

Jezic beállósból volt eredményes (1-2).

1-1

Egy-egy kihagyott helyzet után Lukács gyors indulásból egyenlített (1-1).

0-1

Az első támadásból hetes, ezt Blazevic bevágta (0-1).

Elkezdődött...

Elkezdődött a mérkőzés, a horvátoké az első támadás.

Két kimaradó

A sérüléssel bajlódó kapus, Szemerey Zsófi mellett ezúttal a debreceni jobbszélső, Töpfner Alexandra maradt ki.

Két éve ez volt a baj

„Két éve túlgörcsöltük a mérkőzést, mindenki egyedül akarta megoldani a feladatát. Csak csapatként lehet sikeresnek lenni” – mondta a meccs előtt Golovin Vlagyimir az M4 Sport kamerája előtt.

Van miért visszavágni

A magyar válogatott eddig 29-szer mérkőzött meg Horvátországgal, a mérlege 17 győzelem, 1 döntetlen, 11 vereség.

A legutóbbi három összecsapás egyaránt Európa-bajnoki csoportmérkőzés volt: 2018-ban a magyarok 24-18-ra nyertek, azóta viszont kétszer is kikaptak. Előbb 2020-ban, Koldingban 24-22-re, majd tavaly Ljubljanában 21-18-ra.

Obrvan: Van esélyünk

„Úgy gondolom, hogy ez egy kiváló meccs lesz egy erős válogatott ellen, amely képes nagyon magas színvonalon teljesíteni. De azt hiszem, megvan az esélyünk és minőségünk arra, hogy nyerjünk” – jegyezte meg Ivica Obrvan.

Mindkét félnek kulcsfontosságú a győzelem

A svédektől elszenvedett szombati vereséggel biztossá vált, hogy a magyar válogatott nem jut be a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé, egyben az is, hogy a hétfői, horvátok elleni találkozó kulcsfontosságú lesz a végső helyezés, és így az esetlegesen még elérhető olimpiai kvalifikációs hely szempontjából.

Ugyanakkor az ellenfél oldalán is lesz extra motiváció, hiszen a horvát csapatnak még van esélye a legjobb nyolc közé jutni. Ivica Obrvan csapatának ehhez jobb eredményt kell elérnie Magyarország ellen, mint Montenegrónak Svédországgal szemben.

Azaz még egy döntetlen is elég lehet a horvátoknak, ha Montenegró este vereséget szenved. Ebben az esetben a két csapat 6-6 ponttal áll, de Horvátország egymás elleni eredménnyel megelőzné riválisát.

A csoport állása:
1. Svédország 4 mérkőzés/8 pont
2. Montenegró 4/6
3. Horvátország 4/5
4. Magyarország 4/4
5. Szenegál 5/3
6. Kamerun 5/0

Olvasói sztorik