Sport

Egyre őrültebb dolgokat próbál ki a dán női kézilabda-válogatott

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP
Újított a dán válogatott az öltözködésben
Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP
Újított a dán válogatott az öltözködésben
Minden apróságnak fontos szerepet lehet egy világbajnokság kiélezett versenyében – legalábbis így gondolja a dán női kézilabda-válogatott, amely technológiai újdonságként speciális melegítővel látta el a játékosokat.

A játékosok korábban rövidnadrágban melegítettek, a vébén azonban hosszú edzőnadrágban léptek be a csarnokba. És ez egyáltalán nem véletlen, magyarázta Line Hovgaard, aki sportfiziológusként és erőnléti edzőként dolgozik a válogatott mellett.

„Folyamatosan próbáljuk keresni, mit tehetünk a sportolók teljesítményének optimalizálása érdekében. Ennek fontos része a melegen tartás. Tudjuk, hogy a testhőmérséklet egyfokos emelkedése öt százalékkal növeli a robbanékonyságot” – nyilatkozta.

Így aztán a félidők megkezdése előtt akár kétszer öt perc nadrágviselet is sokat érhet, mert egy kicsit robbanékonyabbá válnak a játékosok az ellenfélnél. Ez fontos lehet a meccs lefolyása szempontjából

– tette hozzá.

Elmagyarázta, hogy kollégáival alaposan áttekintette a szakirodalmat, és ezt a területet olyannak találta, ahol érdemes kísérletezni egy kis fejlesztéssel. Ugyan az élsportolók ritkán szeretik az újításokat, Hovgaard nem tapasztalta, hogy a női válogatott játékosait nehéz lenne meggyőzni.

„Amikor meg tudjuk magyarázni a mögöttes tartalmat, akkor ők is készek beleegyezni, mert szeretnének jobban teljesíteni. És ha csak egy százalékot tudnak javulni, már megéri” – mondta,

és elárulta, a nadrág speciális, csak a kéziseknek készült

„Részt vettem a tekvondósok izomhőmérsékletének vizsgálatában úgy, hogy egyszerűen hőmérőket tettem a testükre. Ez is valami olyan dolog, amivel többet fogunk foglalkozni női kézilabdázóknál” – árulta el Hovgaard.

Kapcsolódó
Szenzáció a kézi-vb-n: szabálytalan volt a győztes gól?
Dániában nem vitatják, hogy jól játszott a japán válogatott, de a mindent eldöntő gól érvényességéről azért vitatkoznának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik