Sport

„Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé” – a szövetségi kapitány Milák Kristófról

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI

Ha rendesen edzene, és a világbajnokságot sem hagyná ki, akkor Milák Kristóf olyan időeredményre lett volna képes, hogy arról beszélt volna mindenki a párizsi olimpián. A többi közt erről is beszélt Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya az ATV műsorában, a beszélgetés során pedig az is kiderült, hogy egy ideje nem tud kommunikálni a sportolóval.

Most lenne a csúcson, ezért fájdalmas nekem, akármi következik innen. Ha végigdolgozta volna az egész szezont és a vb-t sem hagyta volna ki, olyan időt úszott volna az olimpián, hogy ha kilenc másodpercet futnak síkon [100 méteren], akkor is róla beszéltek volna. Ez már biztos nem lesz

– nyilatkozta a kapitány, aki ezután azt mondta, a 200 pillangó mindig is egy rendkívül szoros verseny volt, egészen addig, míg fel nem bukkant Milák, aki két testhosszal van a világ előtt.

Sós Csaba információi szerint Milák már edzésbe állt, de szárazföldi gyakorlatokat végez. „Márpedig ezt a sportágat a vízben űzik” – jegyezte meg a szakember. Sósnak azért is fáj, ami most történik, mert közel áll hozzá a sportoló, és élvezettel nézi, amikor úszik. Szerinte, ha januárban Milák keményen beleáll a munkába, a párizsi arany még meglehet, de azt az időeredményt nem lesz képes elérni, ami a tehetsége alapján benne lenne.

Wladár Sándornak, az úszószövetség elnökének volt egy olyan nagy visszhangot kiváltó nyilatkozata, miszerint Milák tartozik Magyarországnak. Az ATV műsorvezetője rákérdezett erre a kapitánynál, aki örült neki, hogy felmerült ez a téma.

„Elnök úr szó szerint azt mondta: tartozik annyival magának és Magyarországnak, hogy lejár az edzésekre. Ezt a részt kihagyták belőle és kvázi úgy jött le, hogy az elnök azt mondta volna, hogy sikerrel vagy pénzzel tartozik” – mondta Sós Csaba, mire a műsorvezető úgy reagált, hogy végtére is nem önmagáért úszik Milák?

Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé! Ha valaki amatőrként szórakozik, lemegy a szigetre, fut két kört, az kifejezetten a maga dolga, itt azért nem annyira

– így a kapitány, aki kérdésre elárulta, Milák Kristóf kapja továbbra is a támogatást, mert aki megvonhatná tőle, az bízik benne. Gergely Istvánról, a klubja, a Honvéd elnökéről van szó.

További dolgokat nem tud Sós Csaba, mert Milák az elmondása szerint nem veszi fel neki a telefont. Úgy gondolja, hogy másnak sem, de ebbe nem akart belemenni, mert várják vissza, ugyanis a kapitány szerint vétek lenne elpazarolni azt az „adományt”, amit kapott az élettől.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptemberben kezdte újra, majd kihagyta aztán az őszi, budapesti világkupát is, és októberben az edzője, Virth Balázs elárulta, tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik