Sport

Drámai küzdelemben lett ezüstérmes Hárspataki Gábor a karatevébén

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert a férfi 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) a Papp László Budapest Sportarénában zajló 26. karate-világbajnokságon.

Az MTK 27 éves, olimpiai bronzérmes karatékája az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati döntőben, és egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de az ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott.

A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események, Hárspataki támadott, de Abdelaziznak ítéltek pontot a bírók, majd egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző.

Az utolsó pillanatokban egy hárompontos akcióval úgy tűnt, Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, ez azonban a videós elemzés alapján időn túl történt, így végül maradt a 3-2-es vereség.

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, és a végeredmény nem változott.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és – semleges színekben induló – orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát a fináléba.

Az óvás okozta szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség,

ugyanis a tanulásban akadályozottak között Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

„Csodálatos itt állni, a magyar színeket képviselni, és nagyon boldog vagyok, hogy másodszor is sikerült nyernem, főleg hogy ez itthon történt, Budapesten. Nagyon örülök annak, hogy mi rendezzük a világbajnokságot, mert ez egy újabb motivációt adott, ezekben a pillanatokban mutatkozik meg, milyen is igazán az ember” – mondta az MTI-nek Kákosy Olívia, majd hozzátette, nagyon sokat jelent számára, hogy az edzője mellett ott volt a lelátón a családja és a barátai.

A vasárnapi zárónapon küzdelemben a Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női csapat a bronzéremért küzdhet a Papp László Budapest Sportarénában.

Kapcsolódó
Hárspataki Gábor: Amikor fejbe rúgtam az ellenfelet, azt éreztem, mintha 10 millió magyar állt volna mellettem
Felbosszantja, ha eszébe jut, hogy a karatét a breaktánc szoríthatja ki az olimpiai programból. A barátai attól féltek, hogy gyorsan eltapsolja az olimpia bronzért járó 28,5 milllió forintot. Tokióban minden összeállt, de mázlija is volt, mert orrtörése miatt simán leléptethették volna, de megúszta. Interjú Hárspataki Gáborral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik