Sport

Lehet, végleg befellegzett az olimpiai boksznak, az öttusa megmenekült

Luis ROBAYO / POOL / AFP
Luis ROBAYO / POOL / AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése hétfőn megszavazta a végrehajtó bizottság múlt pénteki határozatait, így az öttusa és a súlyemelés a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel majd, ahogyan az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve a baseball/softball is.

Az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül változatlanul kérdéses az ökölvívás sorsa, mert egyelőre nem kapta meg a vb és a közgyűlés támogatását.

Ennek elsősorban az az oka, hogy az ökölvívásnak jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek, a sportág nemzetközi szövetségét, az IBA-t ugyanis korábban felfüggesztette a szervezet.

A korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget 2019-ben függesztette fel a NOB, ezzel kizárta a tokiói játékok boksztornájának rendezéséből, majd később úgy döntött, a párizsi olimpia ökölvívó versenyét és kvalifikációját sem rendezheti meg. A helyzet idén annyira elmérgesedett a két szervezet között, hogy a NOB júniusban – példátlan módon – az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az Umar Kremljov által vezetett IBA-t.

A sportágban tavasszal új szövetséget alapítottak az IBA-val szemben álló nemzetek az Egyesült Államok vezetésével, de a World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el.

Sosem fogok belefáradni abba, hogy elmondjam, mi akarjuk, hogy az ökölvívás ott legyen az olimpia műsorán

– fogalmazott múlt pénteken Thomas Bach, a NOB elnöke utalva arra, hogy nem zárja ki a boksz szereplését Los Angelesben.

Az öttusa esetében a NOB most közölte, hogy elfogadta a lovaglás akadályversennyel történő helyettesítését, illetve méltányolja és elismeri a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) intézkedéseit, mellyel csökkentette a sportág költségeit és egyszerűsítette a versenyeket. Mindehhez hozzátette, hogy az UIPM-nek a jövőben folytatnia kell az elkerülhetetlen változtatásokat a vezetésében és a szervezet modernizálását.

A NOB a közleményében külön kiemelte, hogy az öttusa nem került volna be a Los Angeles-i programba, ha nem cseréli le a lovaglást az akadályversenyre.

A modernkori öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon.

A súlyemeléssel kapcsolatban a bizottság a programba vétel melletti érvként azt emelte ki, hogy a nemzetközi szövetség (IWF) a sportág doppingellenes tevékenységének irányítását a Nemzetközi Tesztelő Ügynökségre (ITA) bízta és a doppingügyek elbírálását a nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) hagyta 2028 végéig. A NOB a súlyemelés párizsi játékokra kialakított doppingellenes programjának hatékonyságát továbbra is szigorúan ellenőrizni fogja, csakúgy, mint a szövetség vezetésében bevezetett változtatások végrehajtását.

A program bővülésével a 2028-as játékokon a sportágak száma 35 vagy akár 36 is lehet, ami történelmi rekord.

(MTI)

Kapcsolódó
Megmenekülhet a súlyemelés és az öttusa, komoly bajban az ökölvívás
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem támogatja, hogy az ökölvívás is bekerüljön a 2028-as programba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik