Sport

„Putyin vállán sírsz, majd elárulod a szülőfölded?”

Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images
Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images
Kőkemény interjút adott az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak a háromszoros olimpiai és 14-szeres világbajnok sífutó, Jelena Vjalbe, és alaposan kiosztotta Jelena Iszinbajevát és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot is.  

A RIA Novosztyi Két szóban című műsorának vendégeként Vjalbe azt mondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már régen nem tölti be azt a szerepet, amit annak idején neki szántak.

„Mély meggyőződésem, hogy a NOB már nem sportszervezet, hanem inkább politikai. Más formátum után kell nézni, talán még a NOB-val együtt. Amint látjuk, már az olimpia is nehéz eset. A mi helyzetünkben komoly alternatívára lenne szükség” – nyilatkozta.

Szerinte az egész egy beteg dologgá kezd válni, főleg, ha a transzneműeket is beengedik a játékokra.

A megtért férfiak menjenek műkorcsolyázónak vagy ritmikus gimnasztikázónak. Valószínűleg nagyon szórakoztató lesz.

De a ciklikus sportokban nem. Azt javasolnám az egész sportmozgalom nagyszerű vezetőjének, Thomas Bachnak, hogy sürgősen nyisson meg egy új Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, és nevezze el gender-regendernek.”

Arra a felvetésre, hogy Thomas Bach távozása után a spanyol Juan Antonio Samaranch Jr. vagy a szerb Nenad Lalovic személyében baráti elnök érkezhet, Vjalbe azt mondta, egyáltlán nem lát barátokat.

„Nem látok senkit, aki igazán szurkolna Oroszországnak, és feltenné a kérdést, mi is történik valójában. Hiszen hány háború van most a világon? Mióta áll Palesztina és Izrael szemben egymással? De valamiért senki sem alázza meg őket. Mert ez a mostani helyzet egy egész ország ostoba megalázása! Azt javasolják, a sportolóink mondjanak le a saját zászlajukról és himnuszukról, írjanak alá egy nyilatkozatot és árulják el a saját anyjukat.

Ebben az esetben pokolba az olimpiával!

Kifejtette véleményét Jelena Iszinbajevával kapcsolatban is, akiről a közelmúltban Szultan Hamzajev, az Egységes Oroszország párt képviselője azt mondta, hogy megmentse a helyét a NOB sportolói bizottságában, leköpte a hazáját.

„Nem próbáltam és nem is fogom megérteni. Amiatt sem, hogy megtagadta a CSZKA klubot és azt mondta, ő csak névlegesen volt katona, névlegesen őrnagy. De lehet-e névlegesen olimpiai bajnoknak lenni? Fogja be a száját, és éljen a saját Spanyolországában, vagy bárhol és élvezze az életét! Először az elnök vállán sírsz, majd elárulod a szülőföldedet?”

Kapcsolódó
„Hogy megmentse a helyét, leköpte a hazáját” – otthonról támadják a legendás orosz sportolót
Az egykoron Putyint támogató Iszinbajeva nem helyesli a háborút, így megtarthatta munkáját a NOB-nál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik