Sport

„Hogy megmentse a helyét, leköpte a hazáját” – otthonról támadják a legendás orosz sportolót

Laurent KALFALA / AFP
Laurent KALFALA / AFP
Évekig az orosz sport bálványa, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik kedvence volt, az elmúlt időszakban azonban egyre inkább az ország ellenségének számít Jelena Iszinbajeva. Az atlétika egyik koronázatlan királynője azzal vívta ki az ellenszenvet, hogy nem támogatta nyíltan az oroszok háborús politikáját, és továbbra is dolgozhat a Nemzetközi Olimpaii Bizottság (NOB) sportolói bizottságában.

A 41 éves egykori rúdugró csodálatos pályafutást mondhat magáénak: nyert két olimpiát (2004, 2008), egy olimpiai ezüstöt (2012), három világbajnokságot (2005, 2007, 2013) és négy fedett pályás vébét, illetve egy-egy Európa-bajnokságot szabad és fedett téren.

Pályafutása során 30 világcsúcsot állított fel (17-et kint, 13-at teremben), szabadtéren 2009. augusztus 28-a óta övé az 506 centis rekord.

Miután 2016-ban kilépett, visszavonult életet élt Spanyolországban, csupán a NOB sportolói bizottságában vállalt szerepet. Miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, Iszinbajeva számára kínossá vált, hogy több olyan kép készült róla, amikor egyenruhában veszi át a kitüntetéseket Putyintól, akinek 2017-es kampányában is részt vett.

Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztázta őt, lekerültek róla a háborút támogató vádak, ezért a nyáron a NOB megengedte neki, hogy megtartsa a korábbi szerepkörét.

Ez lehetett a kiváltó oka annak, hogy néhány napja Szultan Hamzajev, az Egységes Oroszország párt képviselője támadást intézett ellene, mert úgy vélte, az egykori kedvenc az utóbbi időben nem támogatta nyilvánosan Putyint.

Hogy megmentse a helyét, leköpte a hazáját. Förtelmesen viselkedett.

Oroszország népének megvan a saját álláspontja, ami távol áll Iszinbajevától. Azt mondta, hogy ő a béke embere, de nem nyilatkozik semmiről” – nyilatkozta és arra kérte az egykori világklasszist, mondjon le NOB-szerepéről, mert nem képviseli az orosz értékeket.

Érdekesség, hogy augusztusban egy finn lap, az Iltalehti Oroszország-szakértője, Markku Kangaspuro azt állította, hogy Iszinbajeva megpróbál megszabadulni Putyin nagyköveti szerepétől.

„A kijelentései nem voltak radikálisak, de kíváncsi vagyok, hogyan fogadják majd őket Oroszországban. Másokat enyhébb dolgokért is bebörtönöztek. Úgy tűnik, elhatárolódik az országtól, ami nehéz lehet számára, hiszen ott élnek a családtagjai és a barátai” – mondta Kangaspuro.

Arto Bryggare a lap atlétikai szakértője korábban együtt dolgozott a világcsúcstartóval, szerinte egy ország demokráciáját a sporttal lehet lemérni.

Minél keményebb a rendszer, annál brutálisabban használják a sportot eszközként. Putyin megértette, hogy a sport megérinti az embereket

– magyarázta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik