Sport

Sportdiplomáciai nyomással segítene a vb-2. Losonczi Dávidon a Magyar Birkózó Szövetség

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) hivatalos lépéseket tett a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport döntőjének felülvizsgálatára, mivel véleménye szerint a bírók súlyos tévedése nyomán szenvedett vereséget Losonczi Dávid.

Az MBSZ hétfői tájékoztatása szerint a vezetőség úgy döntött, minden sportdiplomáciai lépést megtesz annak érdekében, hogy a vasárnapi finálét, melyben Losonczi Dávid óriási csatában 8-7-re kikapott a török Ali Cengiztől, felülvizsgálja a nemzetközi szövetség (UWW).

Határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született

– állt az MBSZ hírlevelében.

A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de az MBSZ szerint mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében, írta az MTI.

Az ESMTK 23 éves birkózója vasárnap csaknem egy percig tartotta tusveszélyes helyzetben Cengizt, a vezetőbíró pedig kétszer is megadta a kétvállrafektetést és ezzel lezárta volna a meccset Losonczi javára, ám a pontozóbíró, illetve a szőnyegelnök erre nem adott engedélyt.

Módos Péter szövetségi kapitány a helyszínen tehetetlen volt, ugyanis a tusveszélyes helyzetre nem kérhette a videobíró segítségét.

Bacsa Péter, a hazai szövetség ügyvezetője a Telexnek azt mondta, meglátása szerint az amerikai bíró mindent jól csinált, a szőnyegelnöknek nevezett tapasztalt lengyel bíró pillanatnyi vakságára egyszerűen nincs magyarázat. Mivel a lengyel nem emelte a kezét, az amerikai nem tehetett semmit.

„Szörnyű és igazságtalan helyzet, és nyilván valamelyest gyógyír, hogy a nemzetközi szövetség szerb elnöke, Nenad Lalovic odament Dávidhoz, és elnézést kért tőle, szerinte is meg kellett volna adni a tust, és rossz eredmény született.

Úgy láttam, szíven ütötte ez a bocsánatkérés Dávidot, aki egyértelműen rászolgált volna az aranyra.

Kapcsolódó
Élete legnagyobb sikerét elérve vb-ezüstérmes a magyar birkózó
A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Losonczi Dávid ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik