Sport

Semleges színekben térhetnek vissza az orosz úszók

Quinn Rooney / Getty Images
Quinn Rooney / Getty Images

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a World Aquatics (WA) vezető testülete (melynek a magyar szövetség elnöke, Wladár Sándor is tagja) úgy döntött, hogy

visszatérhetnek az orosz és fehérorosz sportolók a medencékbe, de csak semleges színekben indulhatnak.

A WA közleménye szerint komoly párbeszéd előzte meg a végül egyhangú döntést, valamint végeztek egy felmérést junior, felnőtt és masters versenyzők bevonásával is, utóbbinak az lett az eredménye, hogy a megkérdezettek 67 százaléka támogatja a két ország sportolóinak feltételekhez kötött visszatérését.

A feltételek egyike a szigorú doppingellenőrzés, illetve, hogy kizáró oknak számít az Ukrajna ellen folytatott háború bármilyen típusú támogatása, legyen szó nyilatkozatról, politikai rendezvényen való részvételről, hadsereghez, vagy katonai alakulathoz fűződő kapcsolatról, közösségi médiában való bejegyzésekről, a Z szimbólum használatáról a háború kitörése óta.

Ez egyébként kizárja például a tokiói olimpián a 100 és a 200 háton győztes Jevgenyij Rilov visszatérését, aki a háború kitörésekor Vlagyimir Putyin támogatói között sorakozott fel egy nyilvános eseményen.

Egyéni sportolók indulását engedélyezték, ők pedig Fehéroroszországon és Oroszországon kívüli, a WA által elismert versenyeken elért eredményekkel kvalifikálhatják magukat a WA eseményeire. Egy-ez fehérorosz és orosz sportoló kvalifikálhat csak a számokra. Tiltott lesz a versenyeken a két ország zászlaja és himnusza is, a sportolók csak semleges szerelésben jelenhetnek meg, illetve nem nyilatkozhatnak a sajtónak és nem vehetnek részt a sajtótájékoztatókon sem.

Elismerjük a sportolók odaadását, elkötelezettségét és tehetségét – nemzetiségüktől függetlenül

– mondta Husszain Al-Muszallam, a WA elnöke, aki szerint a jelenlegi nemzetközi helyzetben is kötelességük a tisztességes versenyeztetés előremozdítása.

Az oroszok és fehéroroszok a többi közt két világbajnokságot hagytak ki a háború kitörése óta, tavaly Budapesten, idén pedig Fukuokában. A jövő nyári párizsi olimpia előtt is lesz még egy vizes vb, méghozzá Dohában, illetve az úszóknak 25 méteres medencében egy világbajnokság, Melbourne-ben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és elnöke, Thomas Bach már a nyáron is hangoztatta, hogy a háborút nem támogató orosz és fehérorosz sportolók versenyzését engedélyezni kellene semleges színekben. Sebastian Coe, az atlétikai szövetség első embere ugyanakkor azt mondta a budapesti vb előtt, hogy nem hiszi, hogy az atléták visszatérhetnek a párizsi olimpia előtt, bár „nincs kristálygömbje”.

Kapcsolódó
A háború miatt nem mehetett a vébére az orosz úszó, de így is repesztett egy világcsúcsot
16 századot faragott le az amerikai Hunter Armstrong rekordjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik