Élő Sport

Lyles lett a sprinterkirály, drámai forgatókönyv után dőlt el az arany női gerelyhajításban és hármasugrásban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Három magyar érdekeltségű versenyszám volt a budapesti atlétikai világbajnokság péntek esti programjában, a 4×100-as váltóknál a férfiakért és a nőkért is szoríthattunk, 800 méteren pedig Kéri Bianka elődöntőzött.

A férfi váltóknál a magyar csapat az első futamban kapott helyet, továbbjutást az első három hely mellett a további két legjobb idő ért. A négyes első embere Illovszky Dominik volt, aki a hatos pályán a japán és a jamaicai futó között rajtolt, de ebben a futamban indultak a két 100-as világbajnokkal, Christian Coleman-nal és Fred Kerley-vel felálló amerikaiak is.

Illovszky Boros Bencének adta át a váltóbotot, majd Szabó Dániel következett, Pap Márk pedig 39.55 mp-es eredménnyel ért célba, ami a váltó idei legjobbja. Ezzel a magyar kvartett hatodik lett, mivel a németek és a hollandok is rontottak. A futamot az amerikaiak nyerték 37.67 mp-cel, a világ idei legjobbjával. Összesítésben a 13. helyet szerezte meg a hazai váltó.

A női 4×100-as váltó 43.38 másodperces országos csúcsot ért el, és a 14. helyen végzett. A magyar váltó a második futamban az egyes pályáról indult. Kerekes Gréta reagált a mezőnyből a leggyorsabban, de visszalőtték a rajtot, és a lengyeleket figyelmeztették. Kerekes másodszorra is jól rajtolt, Csóti Jusztina is remekül pörgette a ritmust, Takács Boglárka elment a kettes pályán futó brazil ellenfele mellett, Kocsis Anna Luca pedig megőrizte a dél-amerikaiakkal szembeni előnyt. A nigériaiak nem értek célba, így a magyar négyes hetedik lett a futamában.


Kéri Bianka 800 méteren a második futamba kapott besorolást, és az első körben a mezőny végén helyezkedett, arra figyelt, hogy ne szakadjon le. Majd 600 méternél megindult előre, az utolsó kanyarban egészen a harmadik helyre futott fel. A hajrát azonban nem bírta jól, sorra elmentek mellette a többiek, végül 2:01.68 perccel nyolcadik lett.

Ugyanolyan forgatókönyv szerint dőlt el a női hármasugrás és a gerelyhajítás döntője: Yulimar Rojas és Kitagucsi Haruka is az utolsó kísérletével állt az élre, és kaparintotta meg az aranyat. Az egyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Rojas épphogy becsúszott a nyolcas döntőbe, és a hatodik sorozat előtt a nyolcadik helyen állt, majd egy 15,08 méteres ugrással megszerezte zsinórban negyedik vb-aranyát.

ű

Gerelyhajításban az ecuadori Flor Denis Ruiz Hurtado, akinek nagy világversenyen eddig egy olimpiai kilencedik hely volt a legjobbja, az elsőre elért 65,47 méterrel egészen a hatodik sorozatig vezetett. Akkor azonban jött a világranglistát vezető japán Kitagucsi – akinek egyedüliként a mezőnyben minden kísérlete 60 m fölött volt – és 66,73 méterrel megszerezte a világbajnoki címet.

A pénteki versenynapot a két 200-as döntő zárta, és némi meglepetésre egyik sem volt igazán izgalmas. A nőknél címvédés történt, a jamaicai Shericka Jackson 21.41 másodperces időt ért el, ez minden idők második legjobb kétszázas eredménye, ami mindössze hét századdal marad el Florence Griffith-Joyner 1988-ban futott világcsúcsától.

A férfiaknál a Budapesten 100 méteren győztes, vb-címvédő, olimpiai második amerikai Noah Lyles az elődöntők alapján kiemelkedett a mezőnyből, melyben mások mellett az olimpiai címvédő – de idén sérülésekkel bajlódott – kanadai Andre de Grasse, illetve az amerikai Erriyon Knighton és Kenneth Bednarek, valamint a 100 dobogósai, a botswanai Letsile Tebogo és a brit Zharnel Hughes is ott voltak.

A rajt után a kanyart együtt futották a legjobbak, Lyles a célegyeneshez Bednarekkel, Knightonnal és Tebogóval együtt ért be, onnan elhúzott tőlük. Lépésről lépésre távoldott és csak a győztes ideje volt a kérdés, ami végül 19.52 másodperc lett.

A pénteki dobogósok:

férfi 200 m (-0,2 méter/másodperc):
1. Noah Lyles (Egyesült Államok) 19.52 mp
2. Erriyon Knighton (Egyesült Államok) 19.75
3. Letsile Tebogo (Botswana) 19.81

 

női 200 m (+0,1 m/mp):
1. Shericka Jackson (Jamaica) 21.41 mp
2. Gabrielle Thomas (Egyesült Államok) 21.81
3. Sha’Carri Richardson (Egyesült Államok) 21.92

 

női hármasugrás:
1. Yulimar Rojas (Venezuela) 15,08 m
2. Marina Bek-Romancsuk (Ukrajna) 15,00
3. Leyanis Pérez Hernandez (Kuba) 14,96

 

női gerelyhajítás, világbajnok:
1. Kitagucsi Haruki (Japán) 66,73 m
2. Flor Denis Ruiz Hurtado (Kolumbia) 65,47
3. Mackenzie Little (Ausztrália) 63,38

Kapunk egy új sztárt?

Pénteken elkezdődött a férfi tízpróbázók versenye a budapesti atlétikai világbajnokságon. A péntek délelőtti kánikulában három számot rendeztek meg, a sérüléssel bajlódó címvédő, Kevin Mayer pedig már két szám után kiszállt.

Úgy tűnik azonban, hogy egy új sztár bukkant fel Leo Neugebauer személyében. A német atléta 100-on még csak a tizedik legjobb időt futotta, távolugrásban viszont már az első volt 8 méteres eredményével, majd súlylökésben 17.04-et hozott, ami az egyéni legjobbja.

A 23 éves Neugebauer az utóbbi két számban a legjobb eredményt szállította, mindkettőt látványosan megünnepelte, és jelenleg vezet is a versenyben.

„Elment a hangom is, akkorát üvöltöttem a távolugrásnál” – mondta a Bildnek Neugebauer.

A sportoló, aki tavaly tizedik lett a vébén, texasi egyetemre jár, az amerikai főiskolai-egyetemi bajnokságban rekordot jelentő 8836 pontot szerzett a szezonban, még júliusban, amivel a német országos csúcsot is megdöntötte. Megjegyezte most azt is, azért is szerepel eddig ilyen kiemelkedően, mert most a családja, és a barátjai is eljöttek megnézni, amikor Észak-Amerikában versenyez, akkor ez sokkal problémásabb.

„Szomorú vagyok, hogy nem sikerült, de a gyerekek kárpótoltak”

Herczeg György valósággal berobbant a szezon során a magyar atlétikában, a 19 éves gerelyhajító ugyanis az országos bajnokságon legyőzte a szám elmúlt éveinek hazai legjobbját, Rivasz-Tóth Norbertet, majd a nyáron országos csúcsot dobott. A budapesti vb selejtezőjében visszafogottan kezdett, majd másodikra javított, a harmadik dobása azonban nem sikerült túl jól, így végül 76,18 méteres eredménnyel a 23. helyen zárt.

Mohos Márton / 24.hu

Herczeg a versenye után az újságíróknak azt mondta, nem lepte meg, hogy a komplett mezőnyből csak hárman dobták túl az automatikus továbbjutást jelentő 83 métert, szerinte egy világbajnoki selejtező mégiscsak nagy stresszel jár, ráadásul délben, nagy melegben rendezték a selejtezőt. Úgy véli, hogy majd a diszkoszvetéshez hasonlóan a döntőben jönnek majd a nagy dobások.

Hetvenkilenc-nyolcvan métert szerettem volna hajítani, ez volt a cél. Szép lassan tudtam fejlődni, de utolsóra meginogtam, elveszítettem a stabilitásomat. Szomorú vagyok kicsit, hogy nem sikerült, de miután végigértem a stadionban boldog voltam, mert rengeteg kisgyerek jött oda hozzám. Ez kárpótolt engem, hogy nem sikerült a mai verseny

– mondta Herczeg, akinek egy éve még úgy tűnt, hogy idén az U20-as Európa-bajnokság lehet a fő versenye, de ahogy 2023-ban jöttek az eredmények felvetődött, hogy reális lehet a világbajnokság is.

Kicsit gyorsnak éreztem a hajításaimat, nem volt időm, hogy átgondoljam közben, pontosan mit is akarok. Nem éreztem olyan dinamikusnak a lábam, ezen majd még dolgozni kell a jövőben

– értékelte a saját teljesítményét, megjegyezve, hogy nagy motivációt jelentett neki, amikor a lelátóról több helyről is a nevét hallotta.

Pozitívan értékelt Herczeg György

A 18 éves atléta 76.18 méterre hajította a gerelyt, amivel összesítésben a 23. helyen zárt.

Nagyon jó élmény volt, sajnos nem jött össze a 80 méter. Az utolsóban benne lehetett volna, de sajnos elveszítettem az egyensúlyom, így nem sikerült. Még szoknom kell azt, hogy az első három hajításomban a legjobbamat tudjam nyújtani, a legtöbb versenyemben az utolsó háromban sikerül

– értékelte teljesítményét a fiatal sportoló.

Herczeg egyébként nagyjából négy méterre maradt el a döntős eredményektől, a 12. helyen bejutó Andrian Mardara 79.78-cal kvalifikálta magát.

Nem jutott döntőbe a magyar gerelyhajító tehetség

Herczeg György 23. helyen zárt a budapesti atlétikai világbajnokság selejtezőjén gerelyhajításban, így nem került be a fináléba.

Nagy várakozás előzte meg a 18 éves atléta szereplését, ugyanis az U20-as Eb-t korosztályos Európa-csúccsal nyerte meg. Rögtön elsőként dobott, így aztán azonnal mélyvízbe került a vébén. Herczeg 72.31 méterrel kezdett, majd 76.18-ra javított, harmadjára pedig nem javított, így 23. helyen zárta a versenyét.

A kvalifikációs szintet 83 méterben határozták meg, de az A csoport végeredménye alapján előzetesen azzal lehetett számolni, hogy 80 méter körüli dobással már be lehet jutni a fináléban. A szintet csak három versenyző, Nadeej Chopra, Arshad Nadeem és Jakub Vadlejch érte el. Az első 12 helyhez legalább 79.78 méterre volt szükség.

Visszalépett a tízpróba címvédője a további versenyzéstől

Kevin Mayer Achilles-ín-problémák dacára vállalta, hogy elindul a budapesti világbajnokságon. Százon remekül kezdett, másodikként zárt a futamában, de már onnan is keserű arccal jött el, majd a távolugrás során sem volt elégedett a teljesítményével. Az M4 Sport riporterének elárulta, hogy a bal Achilles-ína okozott problémát, ezért döntött úgy, hogy mindössze két szám után visszalép már a további versenyzéstől.

Inkább történjen most, mint az olimpián

– zárta a gondolatait a francia.

Herczeg nem fog továbbjutni

Herczeg állt fel a harmadik dobásához, meg is tapsolta a közönség, de aztán még kicsit várnia kellett a próbálkozása előtt. Így aztán kapott egy második, bátorító tapsot is, ám sajnos elég rövidre sikerült a dobása, és még érvénytelennek is írták be. Így biztosan nem jut majd tovább, a sorozat végén derül ki, hányadik helyen végez.

Mohos Márton / 24.hu

Az egyik ausztrál jegyzetelt az ugrások között

Nicola Olyslagers azzal tűnt ki a női magasugrók mezőnyéből, hogy minden egyes ugrása után, legyen az sikeres, vagy sikertelen, azonnal lehuppant és körmölni kezdett. Pontosan nem tudni, mi került a naplójába, de korábban már beszélt erről. Olyslagers egy és tíz között értékeli az ugrása minden elemét. A mindig mosolygós atléta színes egyénisége volt a mezőnynek, ráadásul megugrotta a 192 centit is, így a döntőben is láthatjuk majd őt.

Herczeg György a szezon egyik magyar atlétikai meglepetése

Rivasz-Tóth Norbert 2019-ben, Dohában bravúrosan szerepelt, bejutott ugyanis a tizenkettes döntőbe, amire vébén magyar gerelyhajító még nem volt képes, végül a kilencedik helyen zárt. Az elmúlt évek alapján ő volt a potenciális magyar induló a hazai világbajnokságon, azonban az idei országos bajnokságon messze elmaradt a legjobbjától, a 19 éves Herczegnek azonban megszaladt a keze és egyéni csúccsal legyőzte őt.

Júliusban aztán egy ausztriai versenyen indultak mindketten, Rivasz-Tóth itt már 80 méter fölé jutott, de fiatal kihívója megfejelte a korábbi teljesítményét és 84.98 méterre hajította a gerelyt, amivel tovább javította egyéni és az U20-as, valamint a felnőtt magyar csúcsot, egyszersmind ki is vívta a lehetőséget, hogy a világbajnoki mezőnyben mutassa meg, mit tud.

Madár? Repülő? Nem, Leo Neugebauer!

A német atléta egész délelőtt eszelősen nagyokat ugrott, a célja egyértelműen 8 méter volt. Elsőre nagyon közel került hozzá, másodjára belépett, harmadjára viszont kereken 800 centiméterre repült, ami egyéni legjobbja. Volt is nagy boldogság a hivatalos eredmény megállapítása után.

Érdekes dolog ez a hangosítás

Már a szombati megnyitón is voltak olyan részei a stadionnak, ahonnan nem lehetett hallani a nyitóbeszédeket, a helyzet pedig azóta sem változott, pedig Méhes Gábor és Hajdú B. István kommetálják végig a versenyszámokat magyar oldalon. Ezzel szemben a stadionon kívül tökéletes minőségben lehet hallani, ami a hangosbemondóban elhangzik.

Kanada a magyar atlétika sikerszámában robbantott a vébén

Váratlan dolog történt a budapesti atlétikai világbajnokságon: Kanada kisajátította magának a kalapácsvetők versenyét. A férfianál, ahol Halász Bence bronzérmes lett, Ethan Kaztberg győzött, majd csütörtökön este hozzá csatlakozott Camryn Rogers.

A legmeglepőbb az volt, hogy mennyire kiemelkedtek a mezőnyből, Katzbergnek két, Rogersnek négy olyan dobása volt, ami önmagában aranyat ért volna.

Ben Stansall / AFP

Kanada a budapesti előtt összesen 40 érmet szerzett az 1983 óta megrendezett atlétikai világbajnokságokon, ám ezek közül csak három született dobószámban, és egy arany sem volt köztük. Korábban a dobogó második és harmadik helyére állhatott fel a súlylökő Dylan Armstrong, illetve a most taroló Rogers tavaly, Eugene-ben már a második volt.

Dylan Armstrong a mostani eredmények mögött is ott van, ő Katzberg edzője, de a szovjet színekben 1972-ben olimpiai bajnok Anatolij Bondarcsuk is segít a kanadai felkészítésében.

Armstrong és Bondarcsuk nemcsak az edzőim, a mentoraim is. Egészen elképesztő tudással rendelkeznek ők ketten. Tanácsokat adnak, közben pedig fizikálisan is tökéletesen felkészítettek a világbajnokságra, ez az egyveleg pedig működött

– mondta az augusztus 20-i világbajnoki győzelme után Katzberg.

Wang Lili / XINHUA / AFP

„Nem is olyan rég még a sprintereinkről, a gyorsasági számokról szólt minden. A legutóbbi Nemzetközösségi Játékokra pedig már hat dobóatlétát vittünk ki magunkkal” – mondta a CBC-nek a válogatott vezetőedzője, Glenroy Gilbert. Akikre utalt, közülük Katzberg ezüstérmes, Rodgers aranyérmes volt, és első helyen végzett a súlylökő Sarah Mitton, aki szintén indul Budapesten, bár az ő versenye eléggé nyitottnak tűnik (ott lesz a mezőnyben Márton Anita is).

Kanada budapesti diadalait a magyar dobósport akár kihívásnak is tekintheti. Magyarország eddig 15 dobogós helyezést ért el világbajnokságon, ennek több mint fele, nyolc érem kalapácsvetésben jött össze, további három (kettő diszkoszvetés, egy súlylökés) pedig szintén dobószámokban.

Meg is van!

Fekete arcán látszott némi izgalom, de másodjára szép ugrással teljesítette a 180 centimétert.

Délelőtt a tízpróbázóké a főszerep

Száz méteren kezdenek, utána sorrendben távolugrás és súlylökés szerepe a programjukban. Lesz még női magasugrás és férfi gerelyhajítás is, előbbiben Fekete Fédra, utóbbiban Herczeg György képviseli a magyar színeket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik