Élő Sport

Eszelősen bekezdett a magyar sprinter, országos csúcs közelében járt egy gátas és őrületes lezárást kapott a legjobban várt döntő

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A negyedik napon öt magyarnak drukkolhatunk a budapesti atlétikai világbajnokságon. Rajtuk kívül is lesz izgalom, ugyanis négy számban avatnak bajnokot, kövesse velünk élőben a történteket!

A budapesti atlétikai világbajnokság keddi napján a női 100 méteres gátfutás kapott külön figyelmet, hiszen ebben a számban három honfitársunk is előfutamon vesz részt. Először Kerekes Gréta állt rajtgépbe és a jó kezdése ellenére végül egyedüli magyarként nem ért be 13 másodperc alatt a célba, így ő hamar búcsút intett a továbbjutásnak.

Mohos Márton / 24.hu Kerekes Gréta nem jutott tovább az elődöntőbe.

Kozák Luca viszont országos csúcstartóként joggal reménykedhetett erős eredményben, végül 12.71-gyel az idei legjobbját futva elődöntőt érő negyedik helyen ért célba. Tóth Anna nem rajtolt jól, viszont őrült nagyot harcolva utolsó helyről feljött a hatodik helyre és mindössze három századdal maradt le az elődöntőről.

Jól mutatja, milyen futam jutott Tóth-nak, hogy a futamában Kendra Harrison minden idők negyedik legjobb futását mutatta be. A 12.24-es időnél 2023-ban senki sem ért be gyorsabban száz gáton.

A gátasok után Először Huller Dániel állt rajthoz, ám hetedikként ért célba a 800 méteres síkfutás második futamában. 1:47.41-es ideje dacára mosolyogva nyilatkozott a versenye után, szerinte nem volt több a futásában, amivel végül 36. helyen zárt. Vindics Balázs egy hellyel zárt előtte, ő 1:47.18-cal ötödikként ért célba. Érdekesség, hogy a két magyar három olyan versenyzőnél is gyorsabb volt, aki azért jutott tovább, mert a legjobb három között zárta a futamát.

Mohos Márton / 24.hu Vindics Balázs a 800 méteres előfutamában.

Utolsó magyar érdekeltségű keddi versenyszámként Molnár Attila szállt harcba 400 méteren és egészen elképesztően bekezdett. A táv első felében a harmadik helyért küzdött, ami viszont sokat kivett belőle, így a második kétszázra elfáradt és végül hatodikként ért célba 45.02-vel.

Muszáj volt elkezdenem, mert ez az egy esélyem volt. Három nap alatt három ilyen négyszázat lefutni, nagyon elfáradtam. Bocsánat, meg akartalak titeket ajándékozni egy továbbjutással

– mondta az elődöntő után a magyar atléta, aki a 12. helyen zárt, ami a legjobb magyar vb-helyezés négyszázon.

A magyar versenyzőkön kívül is akadt izgalom, az egyik 400-as elődöntőben az egyik legnagyobb favorit például megsérült. Steven Gardiner vezette a futamát, amikor hirtelen húzni kezdte a lábát, majd el is esett. Mindezt úgy, hogy korábban Bayapo Ndori is elesett a futam során.

Faith Kipyegon azonnal élre állt az 1500 méteres fináléban, visszafogottan kezdett, de senki sem előzte meg, az utolsó 400 méteren pedig tempót váltott és besüvített a célba. Toronymagasan nyerte a döntőt, látszólag komolyabb megerőltetés nélkül, ezzel zsinórban harmadjára lett világbajnok a távon.

A női diszkoszvetés döntőjét meglepetésre Laulauga Tausaga nyerte meg, pedig az első négy körben még egyértelműen Valarie Allman vezetett, de az utolsó dobásai annyira jól sikerültek Tausagának, hogy beelőzött, így ő lett az első amerikai világbajnok a nők között. 69, 49 méterrel nyert aranyérmet, pedig a korábbi csúcsa 65,46 volt. A lehető legjobbkor javította meg.

Hatalmas csatát hozott a férfi magasugrás döntője, sokan a tokiói olimpián osztott aranyérmet nyerő Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barsim párharcát várták, de a katari háromszor is leverte a lécet 236 centinél. Ezzel Barsim bronzérmet nyert, Tamberinek pedig az aranyért az amerikai JuVaughn Harrisont kellett lepipálnia. Végül az olasz azért lett világbajnok, mert a 236 centit elsőre megugrotta, 238 már nem ment egyiküknek sem.

Mohos Márton / 24.hu

Zárásképp a 3000 méteres akadályfutásban elmaradt a meglepetés, Soufiane El Bakkali ért be elsőként a célba. A marokkói hatalmas esélyese volt a számnak, az etióp Lamecha Girma számított egyedül olyan vetélytársnak, aki megverheti. Közel is voltak egymáshoz, de az olimpiai és világbajnoki címvédő behúzta az aranyérmet.

Világbajnoki címvédéssel zárult a keddi program

Zárásképp a 3000 méteres akadályfutásban elmaradt a meglepetés, Soufiane El Bakkali ért be elsőként a célba. A marokkói hatalmas esélyese volt a számnak, az etióp Lamecha Girma számított egyedül olyan vetélytársnak, aki megverheti. Közel is voltak egymáshoz, de az olimpiai és világbajnoki címvédő behúzta az aranyérmet.

Meglepő győztest hirdettek a női diszkoszvetők döntőjében

Laulauga Tausaga lett az első amerikai világbajnok diszkoszvető, pedig az első négy körben még egyértelműen Valarie Allman vezetett. Az utolsó dobásaival viszont Tausaga már a 70 méteres távolságot közelítette, végül annyira jól sikerültek a dobásai, hogy az élre hajította magát, 69, 49-cel lett világbajnok.

Tamberi a világbajnok!

A 236 centimétert elsőként ugrotta át, míg Harrisonnak csak másodjára sikerült. Mivel mindketten elrontották a 238 centis ugrásaikat, így ennyin múlt az aranyérem sorsa! Bónuszként még feltetette 240 centire is a lécet, de nekifutás után már nem is ugrott, csak átfutott alatta és kiélvezte a budapesti közönség rajongását.

Faith Kipyegon rajt-cél győzelmet aratott

A világklasszis kenyai azonnal élre állt az 1500 méteres fináléban, pedig elég visszafogottan kezdett. Ennek ellenére senki sem előzte meg, az utolsó 400 méteren pedig tempót váltott és besüvített a célba. Toronymagasan nyerte a döntőt, látszólag komolyabb megerőltetés nélkül, ezzel zsinórban harmadjára lett világbajnok a távon.

Barsim már biztosan nem lesz világbajnok

A várakozásoknak megfelelően hatalmas a küzdelem a magasugrásban, Tamberi elsőként ugrott 236 centit, Harrison elsőre még leverte, másodjára viszont megugrotta. Barsim viszont harmadjára is leverte a lécet, így az ő bronzérme már biztos. Az olasz és az amerikai versenyző már 238 centiméterrel próbálkozik.

Az aranyra esélyes olimpiai bajnok elesett a budapesti futamában

Két atléta is elesett a férfi 400 méteres síkfutás kedd esti elődöntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Először Bayapo Ndori kapott a lábához, majd kicsit később jött a döbbenetes meglepetés, az olimpiai címvédő, az aranyérem legesélyesebb várományosa, Steven Gardiner is húzni kezdte a lábát, majd elterült a rekortánon fájdalmas arccal, pedig ő állt az élen.

A klasszis azonnal orvosi ellátásban részesült és végül kerekesszékben tolták le a pályáról.

„Bocsánat, meg akartalak titeket ajándékozni" – Molnár Attila őrült nagyot futott a vébén

A magyar versenyző elképesztően erősen kezdett négyszázon, a táv első felében a harmadik helyért küzdött és úgy tűnt, valami egészen különlegeset láthat Budapest. Rettenetesen elfáradt Molnár, ezért a második kétszázon már beérték a riválisok, végül 45.02 alatt ért célba hatodik helyen.

Muszáj volt elkezdenem, mert ez az egy esélyem volt. Három nap alatt három ilyen négyszázat lefutni, nagyon elfáradtam. Bocsánat, meg akartalak titeket ajándékozni egy továbbjutással

– mondta az elődöntő után a magyar atléta.

Molnár Attila 12. helyen zárta így a világbajnokságot, korábban soha nem jutott elődöntőbe egy magyar sem.

„Páran tényleg elhitték, hogy továbbjuthatok, de a végén szembejött a valóság”

Huller Dániel és Vindics Balázs számára is az előfutammal ért véget a 800 méter versenye a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A saját elvárásomnak már azzal megfeleltem, hogy kijutottam, de azért az itteni teljesítményem nem volt az igazi sajnos. Én fedett pályán szeretek versenyezni, most is olyanok voltak a körülmények, nagyon meleg volt, és a hangzavar is azt idézte, mintha fedett lenne, szóval én otthonosan éreztem magam. Nézőként itt voltam az első napokban, de ezt át kell élni, nem lehet szavakba önteni

– mondta Vindics a futama után.

Kívülről úgy tűnt, hogy korán indította meg a hajráját, az utolsó kanyar előtt emelte a sebességben. Erről ezt mondta:

A végén visszaesett a tempó, úgyhogy tudtam, idővel nem lehet továbbjutni. Bíztam benne, hogy a közönségnek is érdekesebb lesz, a szurkolásukból pedig úgy éreztem, páran tényleg elhitték, hogy továbbjuthatok, ezért már megérte megpróbálni. A valóság azonban szembejött az utolsó százon.

Vindics Balázs ötödikként zárt a futamában

A 800 méteres előfutam másik magyar érdekeltje 1:47.18 alatt ért célba, ezzel a 35. lett összesítésben. Talán némi vigasz, hogy a 35. helyen kieső Huller és Vindics is megelőzött  három olyan versenyzőt, aki gyengébb idővel az első háromban végzett, így ők folytathatják.

Mohos Márton / 24.hu Vindics Balázs a 800 méteres előfutamában.

Lépett a taxisok ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala

Emelt létszámmal ellenőrzik tovább a taxisokat az atlétikai világbajnokság alatt, írta kedden az MTI.

Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint a budapesti atlétikai világbajnokság idején a sportesemény szervezőinek kérésére és az utasok érdekében a fővárosi kormányhivatal megduplázta a személyszállítási szolgáltatók ellenőrzésében részt vevő munkatársai számát. A közlekedésfelügyeleti szakemberek a Nemzeti Atlétikai Központ környékét, illetve a közeli benzinkutakat kiemelten ellenőrzik, hogy ezzel is garantálják az utasbiztonságot, a hazai személyfuvarozás magas színvonalát, valamint növeljék a jogkövető vállalkozások arányát.

Bajnokok egymást közt

A 2021-es tokiói olimpiai emlékezetes pillanata volt, mikor a magasugrók mezőnyében Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim kiegyezett döntetlenben, így mindketten olimpiai bajnokok lettek. Most ott vannak a budapesti döntőben, és a kamera elcsípte, ahogy pacsiztak egyet még a pályára történő kivonulás előtt.

https://twitter.com/Eurosport_IT/status/1694040952254468601

Huller Dániel hetedikként ért célba a futamában

A második 800 méteres előfutamban a magyar versenyző 1:47.41-gyel zárt, amivel biztosan nem jut tovább, ugyanis futamonként az első három elődöntőzhet, plusz a három legjobb idő. Mivel őt hatan is előzték a futamában, biztosan nem megy tovább, de mosolyogva nyilatkozott a versenye után, mivel szerinte ebben a futásban nem volt több.

Kozák Luca elődöntőbe jutott a budapesti atlétikai vébén

Három magyar közül Kozák Luca jutott be kedden az elődöntőbe 100 méter gáton a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Elsőként Kerekes Gréta futott, akit felállítottak a rajtgépből a mezőny többi tagjával együtt. Kisvártatva viszont elrajtoltak az atléták, Kerekes ráadásul az egyik leggyorsabban kapcsolt, de sajnos apránként lemaradt és 13.09-cel, hetedikként ért célba. Később azt mondta az M4 Sportnak, tudja az okát, miért nem ért be 13 másodperc alatt, de megtartotta magának az okot.

A második futamban kapott helyet Kozák, aki talán még Kerekesnél is jobban rajtolt, tartotta a tempót az élmezőnnyel és 12.71-gyel idei legjobbját futotta, mindössze két századra lemaradva saját országos csúcsától.

Erről elégedetten is nyilatkozott, mivel automatikus továbbjutást érő helyen zárt.

Harmadikként pedig a 19 éves Tóth Anna is kiélvezhette a hazai közönség szeretetét, amit remek futással hálált meg. A magyar versenyzőt szinte faképnél hagyta a mezőny arajtnál, az utolsó gátnál még utolsó helyen állt, de nem rogyott össze mentálisan, hanem egyre jobban felzárkózott. Három ellenfelet is megelőzött, sőt az ötödik helytől is csak három századdal maradt le, végül 12.95-tel ért be, ami nem bizonyult elegendőnek a továbbjutáshoz. A Tóth Annát három századdal előző Reeta Hurske már elődöntős lett, vagyis tényleg csak hajszálon múlt a továbbjutása.

Jól mutatja, milyen futam jutott Tóth-nak, hogy a futamában Kendra Harrison minden idők negyedik legjobb futását mutatta be. A 12.24-es időnél 2023-ban senki sem ért be gyorsabban száz gáton.

Tóth futamában futották az idei legjobb eredményt

Kendra Harrison eszelősen nagyot ment a futamban, eredetileg 12.21-es időt írtak ki a neve mellé, amit végül 12.24-re javítottak, ami még így is pokolian erős idő. 2023-ban még senki sem futott 100 gáton jobbat a nők közül, sőt ez volt minden idők negyedik legjobb teljesítménye.

Tóth Anna 13 alatt ért célba

Szinte elhúzott a mezőny a 19 éves magyar előtt, de nem esett össze fejben, hanem szépen apránként feljött. Három ellenfelet is megelőzött, sőt az ötödik helytől is csak három századdal maradt le, végül 12.95-tel ért be, így aztán még ki kell várni, összejön-e az elődöntő számára.

Ez a várakozás...

Már sokadik alkalommal éljük át, hogy várakozni kell az eredményre, sőt volt már, mikor megviccelt minket a helyszínen a kívetítő, amikor vasárnap egy pillanatra azt hihettük, hogy a hétpróbázó Krizsán Xénia világbajnoki bronzérmes – végül negyedik lett. Most Kozák Lucáék eredménye jött ki elég lassan, ment is a tanakodás az újságírók közt, hogy vajon megcsípte-e a harmadik helyet, holtversenyben érte el végül a továbbjutást, a dél-afrikai Marione Fourie-val ezredre pontosan holtversenyben értek be a célba.

Kozák Luca továbbjutott!

A magyar gátas nem rajtolt rosszul, ráadásul folyamatosan haladt előre, lényegében tartotta a tempót az élmezőnnyel és 12.71-gyel idei legjobbját futotta.

Az volt a célom, hogy automatikus továbbjutást szerezzek. Kemény a mezőny, de azt akartam, hogy lazán, fesztelenül fussal. Nagyon örülök a 71-nek, az idei legjobbam, csak két századra az egyéni csúcsomtól

– nyilatkozta az előfutama után Kozák

Kerekes Gréta valószínűleg nem jut tovább

Egy rövid időre felállították a versenyzőket, valamilyen technikai gond lehetett, de végül csak elrajtolt a keddi program. Kerekes nagyon jól kapta el a rajtot, de sajnos apránként lemaradt. A magyar gátas hetedikként zárt 13.09-cel, amivel őrületesen nagy mázlival lehet csak továbbjutás.

Mohos Márton / 24.hu
Olvasói sztorik