Sport

Újra munkát kapott a szexuális zaklatással vádolt kéziedző

Jürgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Jürgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Tíz hónappal ezelőtt szexuális zaklatás és szélsőséges pszichológiai terror vádjával menesztette André Fuhr edzőt a Borussia Dortmund női kézilabdacsapata, de a juniorválogatott szövetségi edzői posztját sem tarthatta meg. Játékosok vallottak ellene, cikkek születtek az esetről, miközben Fuhr és ügyvédje nem kommentált semmit. Tavaly október óta azonban nyomozás sem indult az ügyben, az 52 éves szakember pedig azóta munkát is kapott. Igaz csak az ötödosztályban, az MTG Horst férficsapatánál.

2022 októberében mindenkit váratlanul ért, hogy az irányító Mia Zschocke és a jobbszélső Amelie Berger bejelentette, távozni akar a Borussia Dortmundtól, majd a szerződésbontási kérelem benyújtásával egy időben egy, az erőszakkal és visszaélésekkel foglalkozó független szervezethez fordultak.

A klubot annyira váratlanul érte az eset, hogy Andreas Heiermann szakosztályvezető először azt nyilatkozta, nem érti, mi történt a két játékossal, kifogásolhatónak tartotta a játékosok lépését és perrel fenyegetett. Zschocke a norvég Storhamarhoz szerződött (most pedig már a román Valcea alkalmazottja), míg Berger a HSG Bensheim/Auerbach játékosa lett.

Aztán a nyilvánosság számára is egyértelművé vált, hogy valami más áll a háttérben, hiszen a klub előbb menesztette André Fuhr edzőt, majd a Német Kézilabda Szövetség is bejelentette, hogy a továbbiakban nem a szakember vezeti az U19-es válogatottat.

A korábbi balszélső, Jackie Moreno szerint a Fuhr által megmérgezett légkörben minden nap a túlélésről szólt, mert szélsőséges pszichológiai terrorban tartotta a játékosokat, akik szexuális zaklatásnak voltak kitéve.

Feloszló bizottság, munka az ötödosztályban

Akkor a Spiegel is megszólaltatott a korábbi játékosokat, akik közül sokan megaláztatásról és pszichológiai erőszakról számoltak be. Néhányan azt állították, hogy továbbra is fáradtságszindrómában vagy étkezési zavarban szenvednek, és pszichológiai kezelésre szorulnak. Több mint 50 érintett ezután felvette a kapcsolatot a „Start Against Violence” tanácsadó központtal.

A Német Kézilabda Szövetség külső szakértői bizottságot kért fel az eset felgöngyölítésére, ám a testület január elején felbomlott. Ugyan sikerült egy újabb bizottságnak folytatnia munkát, ám az tíz hónap elteltével sem jutott semmire.

Fuhr pedig azóta új munkát vállalt, klubja, az ötödik ligás MTG Horst ugyanakkor teljes egészében figyelmen kívül hagyta a történeteket.

Nagyon jó választás volt, gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és biztosak vagyunk abban, hogy olyan kivételes edzőt igazoltunk, akinek a tapasztalata óriási hasznunkra lesz

– nyilatkozta Michael Hebenstreit szakosztályvezető.

Maga Fuhr arról beszélt, hogy nagyon nyílt és bizalmas beszélgetések zajlanak a szakosztály vezetőivel és a játékosokkal.

Nincs itt semmi látnivaló

A Deutschlandfunk megszólaltatta az egykori holland válogatott balszélső, az azóta pszichológusként dolgozó Jolanda Bombis-Robbent, aki egy évig Fuhr játékosa volt a HSG Blomberg-Lippe csapatában.

„Ez volt pályafutásom legrosszabb szezonja. Se előtte, se utána nem sírtam annyit a kézilabda miatt. Ez egy olyan szezon volt, amikor tehetetlennek és sebezhetőnek éreztem magam, és ez a félelmemet is táplálta” – nyilatkozta.

Szerinte az, hogy Fuhr újra munkát kapott, nagy hiba.

„Nagyon megdöbbentett, hogy egyszerűen az asztal alá söpörték az ügyet. Ez számomra azt jelenti, még mindig vannak, akik nem veszik komolyan. Ha úgy kommunikálták volna a tavalyi esetet, hogy a vádak miatt kellett távoznia, egészen más lenne a helyzet. Most egy klub mondhatja, hogy nincs itt semmi látnivaló. Most pontosan ez történt.”

A lap megkérdezte az MTG Horst csapatát, hogy miért szerződtette a szakembert. A válasz valóban logikusan hangzott:

A klub kézilabdaedzőt keresett, André Fuhr pedig elérhető volt.

Ugyan az MTG Horst a hivatalos honlapján azt írja, elítél mindenfajta erőszakot, úgy tűnik André Fuhrral kapcsolatos vádak nem zárták ki a közös munkát.

„André Fuhrt nem ítélték el, nem emeltek vádat ellene. A kialakult helyzet alapján nincs olyan indok, amely a közös munka ellen szólt volna.”

Volt értelme?

Jolanda Bombis-Robben szerint az a tény, hogy az MTG még azelőtt alkalmazta Fuhrt, hogy megvárta volna a vizsgálóbizottsági jelentést, az olyan, mintha figyelmen kívül hagynák az érintett játékosok bejelentéseit és állításait.

„Nagyon keserű lehet azoknak a játékosoknak, akik a nyilvánosság elé álltak, és most rájöttek arra, hogy ennek az embernek már új munkája van.

Volt ennek akkor valami értelme? A kérdésfeltevés tehát jogos.

Fuhr a legnagyobb sikerét a Dortmund női csapatával érte el, amellyel 2021-ben bajnok lett. A mostani munkája során 2002 óta először edz férficsapatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik