Sport

Rákkeltő hatású doppinggal bukott le, lemaradhat a budapesti vébéről

Pozitív doppingteszt miatt felfüggesztették a versenyzési jogát Issamade Asinga U20-as világcsúcstartó suriname-i atlétának, akinek így erősen kérdésessé vált a szereplése a jövő szombaton kezdődő budapesti világbajnokságon.

A 18 éves futó két héttel ezelőtt a Brazíliában rendezett kontinentális bajnokságon 9.89 másodperces korosztályos világ- és felnőtt dél-amerikai csúccsal nyerte meg a férfi 100 métert.

Ezt követően kapott értesítést a sportág tisztaságát felügyelő csoporttól (AIU) a doppingvádról, mivel szervezetében tiltott anyagot (GW1516-ot) mutattak ki. A szer állóképesség növelésére, valamint zsírégetésre alkalmas, és van rákkeltő hatása is.

Asinga áprilisban robbant a nemzetközi felnőtt élmezőnybe, amikor egy szélerős versenyen 9.83-mas idővel legyőzte a 200 méteren vb-címvédő amerikai Noah Lyles-t. A tinédzser atlétának 200 méteren van 20 másodperc alatti ideje is abból a hónapból.

Az AIU egyelőre nem adott ütemtervet a doppingvád feldolgozására, a suriname-i sprintert 100 és 200 méterre nevezték a budapesti vb-re, írta az MTI.

Kapcsolódó
Júniusban bajnok lett, majd rejtélyesen eltűnt az atlétikapályáról
Betegségéről pletykáltak, ezért a héten az Eb-ezüstérmes Adrianna Sulek fontos bejelentést tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik