Élő Sport

Nagy falat volt az Európa-bajnok, kikapott a vb-negyeddöntőben a női pólóválogatott

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A magyar női vízilabda-válogatott szinte végig szaladt az eredmény után, végül 12-9-re kikapott az Európa-bajnok spanyoloktól a vizes világbajnokság negyeddöntőjében. Az ötödik hely lehet a legjobb, amit Bíró Attila csapata elérhet, de ahhoz még nyerni kellene két meccset. Ezzel a vereséggel az is eldőlt, hogy Fukuokában nem szerez olimpiai kvótát a válogatott

Mivel hatalmas szenzációval, az amerikaiak vereségével indult a negyeddöntős program, így hirtelen szinte minden versenyben lévő csapat világbajnoki esélyessé lépett elő Fukuokában. Bíró Attila a meccs előtt arról beszélt, hogy a védekezés lehet kulcsfontosságú, annak csiszolása érdekében a hollandokkal és az amerikaiakkal is gyakorolt a magyar válogatott, a szövetségi kapitány optimistán nyilatkozott a tapasztalatokról.

A védekezéssel nem is voltak problémák, Magyari-védésekkel, a védelem pedig blokkokkal jelentkezett már az első percekben, ugyanakkor a támadások sokszor döcögtek. Az első spanyol gólra Keszthelyi válaszolt ötösből, 1-1 után azonban csak szaladt az eredmény után a magyar válogatott.

Sok volt a pontatlanság a támadásokban, hol a bejátszások nem ültek, hol a labda perdült le a kezekről, ráadásul többször a kapufa is segítette a spanyolokat. Az Európa-bajnoki címvédő rivális ezzel szemben pontosan és eredményesen játszott, így a harmadik negyedben már négy góllal is vezetett (6-10).

A záró nyolc perc kezdetén kettőt lefaragott hátrányából a magyar csapat, ekkor látszott, hogy a spanyolok kerültek hullámvölgybe. Feljöhetett volna egy gólra Magyarország, de kontrát fújtak, a spanyolok pedig büntettek a túloldalon és ezzel lényegében el is döntötték a meccset.

A magyar válogatott kilenc góljából négy is ötméteresből esett, kettőt Keszthelyi, kettőt Garda szerzett. Ők ketten voltak egyébként a magyar válogatott legeredményesebb játékosai, előbbi három, utóbbi négy találattal zárt. A túloldalon Judith Forca öt gólt dobott.

A magyar csapat a 2012-es, eindhoveni Európa-bajnokság negyeddöntője (11-9) óta egyszer sem tudta legyőzni világverseny egyenes kieséses szakaszában a spanyolokat. Erre tízszer lett volna lehetőségük, a legközelebb tavaly a világliga budapesti döntőjében jártak ehhez, de akkor végül ötméteresekkel nyert a rivális. Legutóbb egy hónappal ezelőtt, a világkupa Long Beach-i szuperdöntőjének bronzmérkőzésén csaptak össze a felek, akkor 18-15-ös spanyol siker született.

Mivel a világbajnokságról az első két helyezett szerez kvótát a párizsi olimpiára, így a tavaly, hazai környezetben világbajnoki ezüstérmes magyar csapat legközelebb a januári Európa-bajnokságon biztosíthatja be párizsi szereplését – az Eb-n egy kvótát osztanak ki.

A magyarok szerdán a görögökkel találkoznak.

Női vízilabda, negyeddöntő

Spanyolország-Magyarország 12-9 (3-2, 3-2, 4-3, 2-2)
gólszerzők: Forca 5, Ruiz, Camus 2-2, Ortiz, Espar, Garcia Godoy 1-1, illetve Garda 4, Keszthelyi 3, Leimeter, Gurisatti 1-1

Magyarország: Magyari – Szilágyi, Vályi, Gurisatti, Parkes, Rybanska, Keszthelyi – Hajdú, Mahieu, Máté, Garda, Leimeter, Neszmély (kapus)

 

korábban:

Ausztrália-Görögország 9-8 (3-4, 4-1, 2-3, 0-0)
Hollandia-Kanada 17-10 (6-2, 5-3, 3-4, 3-1)
Olaszország-Egyesült Államok 8-7 (3-2, 1-2, 2-2, 2-1)

Megy a meccs!

Elhoztuk a labdát, így a magyar válogatotté az első támadás.

Összetett az ellenfél

„Rutinunk van velük szemben, de régen sikerült fontos meccsen nyerni ellenük. Két éve a világliga negyeddöntőben nyertünk ellenük, de azt nem hasonlítanám egy ilyen vb-negyeddöntőhöz. Nagyon összetett az ellenfél, két-három erős centerrel játszik, remek átlövőkkel. Nem lesz egyszerű, de erre készültünk, szerintem jók leszünk!

mondta Rybanska Natasa az M4-nek.

Koszticsák Szilárd / MTI

Bombameglepetéssel indult a negyeddöntős program

A vb eddigi legnagyobb meglepetéseként nem jutott négy közé a címvédő, a legutóbbi négy vb-n győztes amerikai női vízilabda-válogatott, amely 8-7-re kikapott az olaszoktól.

Az amerikai csapat legutóbb a 2015-ös, kazanyi világbajnokság csoportküzdelmei során szenvedett vereséget világbajnokságon, akkor ugyancsak az olaszokkal szemben maradt alul (10-9).

Olvasói sztorik