Sport

Nőkre tett megjegyzése miatt késelték meg a börtönben Larry Nassart

Scott Olson / Getty Images
Scott Olson / Getty Images

Egy nőkre tett megjegyzés váltotta ki a szexuális bűncselekmények miatt elítélt Larry Nassar elleni késeléses támadást a Florida állambeli börtönben – közölték büntetés-végrehajtási források szerdán.

Az eset részleteit ismerők szerint az elítéltek a wimbledoni teniszbajnokság női mérkőzésének közvetítését nézték vasárnap, amikor Larry Nassar egy nőkkel kapcsolatos illetlen kijelentést tett. Ezt követően cellájában rontott rá egy házilag készített szúrófegyverrel börtöntársa, Shane McMillan.

Ő az elmúlt másfél évtizedben többször követett el erőszakos támadást cellatársakkal szemben, ami miatt eredetileg 20 éves börtönbüntetése már mintegy 45 évre emelkedett, írja az MTI.

McMillan többször nyakon, mellkason és háton szúrta az egykori sportorvost, amíg a többi cellatárs meg nem fékezte. Larry Nassar életét a börtönszemélyzet helyszíni beavatkozása mentette meg, majd kórházba vitték, szerdai jelentések szerint állapota stabil, egyebek mellett súlyos tüdősérülésekkel ápolják.

Az amerikai szövetségi intézmények eljárásrendje szerint a cellák napközben nyitva vannak, az elítéltek az intézményeken belüli szabadon járhatnak, a zártláncú kamerák a támadást azért nem mutatták, mert Nassarra börtöntársa a cellában tört rá, ahol nincsenek megfigyelőeszközök.

Larry Nassar korábban az amerikai tornászválogatott sportorvosaként dolgozott, és éveken keresztül szexuálisan zaklatta a sportolókat, a bírósági iratok szerint több mint 250 fiatal vált áldozatává. A szövetségi bíróság 2017-ben gyermekpornográf tartalom birtoklása miatt 60 év börtönre ítélte, majd Michigan állam bíróságai a szexuális zaklatások miatt további börtönnel sújtották: összesen több mint 200 évet kapott.

A férfit már első börtönében is bántalmazták, ahonnan 2018 augusztusában szállították át a Florida állambeli büntetés-végrehajtási intézménybe.

A vasárnapi támadással kapcsolatban a szövetségi büntetés-végrehajtás közleményt adott ki, amely szerint a késes támadás idején megfelelő számú ember őrizte az elítélteket, ugyanakkor a dokumentum elengedhetetlennek nevezi a börtönszemélyzet létszámának növelését is. A sajtóban megjelentek szerint a floridai börtönben, ahol a támadás történt, az álláshelyek mintegy harmada betöltetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik