Sport

Nyolcmilliárd forintból épült fel a legsikeresebb kézilabdaklubok egyike

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Váratlanul érte a Kielce férfi kézilabdacsapatának szurkolóit, hogy a klub elnöke 21 év után bejelentette, távozik posztjáról. Bár Bertus Servaas egészsége már nem engedi, hogy tovább vezesse az intézményt, addig nem adja át a stafétát, amíg nem varrta el a szálakat a szponzorokkal. A szíve mindig a csapatért dobog – igaz, a belepumpált bő 8 milliárd forintnak megfelelő zlotyért ezt meg is lehet érteni.

Lüktető életet él a lengyel Kielce férfi kézilabdacsapata, amely nem csupán a sikereivel hallat magáról, de lassan szezononként bejelenti azt is, hogy a csőd szélén áll, aztán csodák csodájára mindig megmenekül.

Így történt ez a 2022/2023-as idényben is, amikor a sajtó és a közvélemény már-már biztos volt abban, hogy

  • Nedim Remili veszprémi eladásával sikerült egy ideig életben maradni,
  • aztán abban, hogy csapat most már tényleg csődbe megy,
  • és ha a krach bekövetkezik, akkor Talant Dujshebaev edző és két fia Szegedre szerződik.

Ehhez képest a Kielce nem dőlt össze, sőt április közepén a leggazdagabb lengyel hírében álló Michal Solowow lett a főszponzor. A csapat folytatta diadalmenetét, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében kiverte a Telekom Veszprémet, és végül csak a fináléban bukott el a német Magdeburggal szemben. Emellett sorozatban 12. alkalommal lett lengyel bajnok.

A városban szervezett ünneplés kissé szomorúra sikeredett. Nem csupán azért, mert megemlékeztek a BL-döntő alatt tragikus körülmények között meghalt újságíróra, Pawel Kotwicára, hanem azért is, mert az elnök, Bertus Servaas váratlan bejelentést tett.

Huszonegy évig építettem ezt a klubot, teljes szívemet tettem bele, de lejárt az időm. Az egészségem már nem engedi, hogy tovább csináljam.

Kérlek benneteket, értsétek meg a döntésemet. Megfontoltam mindent, az elmúlt egy évben ezen gondolkodtam” – mondta a szurkolóknak.

„Sok minden történt ebben az évben, nem akarom, hogy bárki negatívan gondoljon rám. Azt akarom, hogy pozitívan emlékezzenek. Szeretnék köszönetet mondani a feleségemnek és az egész családomnak, hogy kitartottak mellettem. Sokat tanultam ebben az időszakban, nagyon hálás vagyok azoknak, akikkel együtt dolgozhattam” – tette hozzá az üzletember.

De üzent a város vezetésének is: „Csak remélem, hogy ez a klub mindig is fontos és szükséges lesz a városnak. Ez egy csodálatos érték, amit szerintem nem mindig látunk.”

Futballból kézilabda

A holland származású Servaas 1976 és 1982 között az Ajaxban futballozott, de lábsérülése miatt korán befejezte a pályafutását. 1991-ben költözött Lengyelországba, ahol a VIVE Group vállalatainak többségi részvényese, valamint a lengyel textil-újrahasznosító vállalat, a Vive Textile Recycling igazgatótanácsának elnöke lett.

2002-ben lett a kielcei kézilabdacsapat tulajdonosa, cége 2020-ig támogatta is a klubot, csak a covid okozta problémák miatt kellett visszalépnie a szponzorációtól, ám az elnöki posztot azután is megtartotta.

Hosszú hivatali ideje alatt a Kielce nagyhatalommá vált a kézilabdában: 15-15 lengyel bajnoki címet és kupagyőzelmet szerzett, hatszor játszott a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, 2016-ban (a Veszprém elleni felejthetetlen fináléban) meg is nyerte azt, a legutóbbi két alkalommal pedig döntőt játszhatott.

Ugyanakkor a klubtól való távozása egyelőre hivatalosan még nem történt meg, azt mondta, akkor hagyja el a klubot, ha befejez minden tárgyalást a szponzorokkal. Szerinte ugyanis a szakmai munkának a legmagasabb szinten kell folytatódnia:

Nem megyek el egyik napról a másikra. Nem vagyok gyáva, aki megszökik. Majd elmegyek, ha minden megoldódott és biztonságban tudhatom a klubot.

A holland-lengyel üzletember 49 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik a klubnál, de azt mondta, ha a szponzorok akarják a részvényeit, ingyen odaadja.

„Nem akarok pénzt ezért. Mi haszna a részvényeimnek, ha nincs befolyásom a csapatra?” – mondta.

Nélküle is lesz kielcei kézilabda

Egy héttel a bejelentése után a Fakt interjút készített vele, amelyben szembesítették azzal, hogy a távozása igazi megrázkódtatást jelentett a rajongók számára. De mégis, mennyi időbe telt meghozni egy ilyen radikális és drasztikus döntést?

„Nincs ebben semmi drasztikus. Egy éve készültem erre a lépésre és a klubon belül sokan tudtak a szándékaimról. Idősödöm, és egyre több erőfeszítésbe kerül, hogy beosszam az időmet a család, a vállalkozás és a klub között. Arra a következtetésre jutottam, hogy lassítanom kell” – indokolta.

Alex Grimm/Bongarts / Getty Images Bertus Servaas és Talant Dujshebaev

Elismerte, nagyon sok erejét felemésztette az, hogy életben tartsa a mutatványt.

„A szponzorok keresése időbe telik, plusz ott a család. És ha valamire nem jut elég idő, jön az idegeskedés. A kézilabda a szeretett szakágam, de csak a hobbim. Szeretem a Kielcét és a hozzá kapcsolódó embereket, de úgy éreztem, itt az ideje, hogy új emberek vállaljanak felelősséget a klubért.”

Azt mondta, 21 év alatt kicsivel kevesebb, mint százmillió zlotyt pumpáltál bele a csapatba, ez mai árfolyamon 8,3 milliárd forintnak felel meg.

„,Ám ez nem a pénzről szólt, a városért, az emberekért, a szurkolókért tettem. Ma hatszáz gyerek edz a klubunkban. Ez tölt el a legnagyobb elégedettséggel. 38 érmet nyertem, boldog ember vagyok.”

Ugyan sok vereség részese is volt, de úgy véli, a sport már csak ilyen. Néha nyersz, máskor alázattal kell viselni a kudarcot – ebben rejlik az egész szépsége.

„Büszke vagyok arra, hogy az évek során megoszthattam örömömet és bánatot olyan csodálatos emberekkel, akik ebben a klubban alkottak és alkotnak. Jobb így elmenni, mint szezon közben. Az új befektető egy nagyon szilárd alapokkal rendelkező, Európában elismert klubba léphet be, amely folyamatosan fejlődik és halad előre.”

Legnagyobb sikerének a 2016-ban megnyert a Bajnokok Ligáját tartja, de büszke a legutóbbi két BL-döntős szereplés re is. No meg az első lengyel bajnoki címre, amelyet 2002-ben nyert meg a csapattal, közvetlenül azután, hogy a cégét egy tűz elpusztította.

Biztos vagyok benne, hogy nélkülem is lesz kielcei kézilabda.

Ha minden jól megy, továbbra is itt játszanak azok a játékosok, akik nagyon kötődnek a városhoz és a régióhoz. Az új befektető igazán kényelmes helyzetbe kerül, nem a semmiből kell építkeznie. Bejön, pénzt tesz az asztalra, és egy jól működő, folyamatosan növekvő és megbecsült klubot kap cserébe. Ha szükséges, mindig adok tanácsot és támogatást, mert a kézilabda iránti szeretetem sohasem múlik el. A szívemet a klubban hagyom.”

Nem várható forradalmi változás

Ami a jövőt illeti, a klub egyelőre három játékos távozását jelentette be. A kapus, Mateusz Kornecki 2019 júliusában csatlakozott, míg a beállós Damian Domagala és a spanyol balszélső, Miguel Sánchez-Migallón 2021-ben érkezett Kielcébe.

Utóbbi a Benficában folytatja, csakúgy, mint az izraeli irányító, Yoav Lumbroso, míg a 20 éves szerb irányító a PPD Zagreb után ezúttal a Celjébe kerül kölcsönbe. Egy másik tehetséges irányító, Piotr Jedraszczyk a KPR Gwardia Opole csapatát erősíti, ugyancsak kölcsönjátékosként.

A keretben forradalmi változás nem várható, a horvát kapus, Sandro Mestric (RD Riko Ribnica) mellett biztosan érkezik az olimpiai és világbajnoki tapasztalattal bíró egyiptomi balátlövő, Hasszan Kaddah, aki másfél éve megállapodott a lengyelekkel.

A keret tagjai jelenleg megérdemelt szabadságukat töltik, csupán július 31-én kell visszatérniük, amikor egy orvosi vizsgálat után megkezdhetik a felkészülést a 2023/2024-es szezonra. A felkészülés kezdeti szakaszában napi két edzés vár a lengyel bajnokra, aztán a második héten – a tavalyi évhez hasonlóan – a spanyolországi Santanderben vív két felkészülési mérkőzést, egyelőre nem tudni, ki ellen.

Ami biztos, hogy augusztus végén – szintén másolva a 2022-es programot – Magyarországon lép pályára, 24-én a Telekom Veszprém, másnap a Tatabánya ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik