Sport

Nagyot bakizott az EHF: kimaradt a világ egyik legjobb kézise a Hírességek Csarnokából

Doug Pensinger / Allsport / Getty Images
Doug Pensinger / Allsport / Getty Images
Ugyan öt dán játékost is beválasztott a fennállása 30. évfordulóját ünneplő Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a Hírességek Csarnokába, de a 60 játékos közé nem fért be egy korszakos klasszis, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Anja Andersen.

A listára – Görbicz Anita, Pálinger Katalin és Nagy László társaságában – bekerült Camilla Andersen, Christina Roslyng, Mette Vestergaard, Lasse Svan és Nikolaj Jacobsen, de Dániában nem értik, hogyan maradhatott ki Anja Andersen?

„Egyáltalán nem értem, Anjának teljesen nyilvánvalóan ott lenne a helye. Vitathatatlanul a világ legjobb női kézilabdázója volt, szerintem mindenki meglepődött azon, hogy nincs a díjazottak között” – idézte az egykori csapattársat, a kétszeres olimpiai bajnok jobbszélsőt, Janne Kollingot a Daniasport.hu portál.

A dán Tv2 megkérdezte az európai szövetséget az okokról, mire Thomas Schöneich, az EHF sajtómenedzsere ezt válaszolta:

Ez csak a kezdet. A következő években még sok legenda kerül be a Hírességek Csarnokába.

Az 54 éves Anja Andersen klubszinten kétszer nyert bajnokságot a norvég Baekkelagets, háromszor a német TuS Walle Bremen csapatával, előbbivel kétszer (1998, 1999), utóbbival egyszer (1994) a Kupagyőztesek Európa Kupáját is elhódította.

A dán válogatottal 1996-ban olimpiai, 1997-ben világ-, 1994-ben és 1996-ban Európa-bajnok lett, de 1993-ból egy vb-ezüst-, 1995-ből a vb-bronzérme is akadt.

1997-ben a világ legjobbjának választották.

Pályafutását befejezve edzőként a Slagelsét három bajnoki aranyig (2003, 2005, 2007) és három Bajnokok Ligája-elsőségig (2004, 2005, 2007) vezette.

Kapcsolódó
Görbicz Anita, Pálinger Katalin és Nagy László is a halhatatlanok közé került
Az európai szövetség a Hírességek Csarnokába iktatta a magyar klasszisokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik