Sport

„Nem tudtuk megmenteni az életét” – egy baleset összeroppantotta, drogtúladagolásban halt meg a bringás

LUC CLAESSEN / BELGA MAG / Belga via AFP
LUC CLAESSEN / BELGA MAG / Belga via AFP
Januárban, 40 éves korában meghalt Lieuwe Westra, a holland profi kerékpárosa, kétszeres időfutambajnoka. A halál oka mindeddig tisztázatlan volt, ám egy interjúban barátja és életrajzának szerzője, Thomas Sijtsma, valamint Freddy Haak, a család szóvivője elárulta, kábítószer-túladagolásban halt meg.

A boncoláskor négyféle drogot találtak Westra szervezetében, nem véletlenül: élete utolsó időszakában mély depresszióba esett és barátaival, valamint családjával sem tartotta a kapcsolatot.

Haak és Sijtsma hosszú ideig bizalmas viszonyban állt a kerékpárossal, ám 2022-ben már nem volt hozzá semmilyen kapcsolatuk. De édesanyja és testvére szintén örökre elveszítették.

Miután Westra 2017-ben befejezte profi pályafutását, eleinte rosszul alakultak a dolgai. Üzleti problémái adódtak, ismét depresszióba esett. Azonban megismerkedett egy ausztrál lánnyal, Ingriddel, akivel a spanyolországi Calpe városában vásároltak ingatlant, hogy ott kerékpáros szállodát alapítsanak.

Sajnos a boldogság nem tartott sokáig, a koronavírus időszakával üzleti szempontból nagy nyomás nehezedett a vállára a hotellel kapcsolatban, nem szedte az antidepresszánsait, egyre többet ivott, és olyankor tört-zúzott.

2021. december 23-án egy tragikus esemény még mélyebbre lökte: szemtanúja volt Amy Pieters profi kerékpáros súlyos bukásának. A négyszeres világbajnok kerékpáros hónapokig kómában volt, és ugyan visszanyerte eszméletét, a rehabilitációja még mindig tart. Továbbra is kerekesszékhez van kötve és nehezen kommunikál.

„Az eset nagy hatással volt rá, és attól a pillanattól kezdve még inkább hullámvölgybe került. Agresszívvé vált, és megszakította a kapcsolatát Ingriddel” – mesélte Freddy Haak.

Hazatért Hollandiába, 2022 júliusában egy ideig az anyja házában élt, de amikor agresszívvé vált, a rendőröknek kellett elvinniük. Próbálták elvonókúrára vinni vagy legalább egy szakintézménybe bejuttatni, de a nagy várólista miatt nem sikerült.

Tavaly szeptemberben másfél órát beszélgettünk. Akkor szó szerint megmondtam neki, hogy ha így folytatja, nem éli túl. Később kiderül, hogy ez a beszélgetés volt az utolsó találkozása a régi világával. Nem tudtuk megmenteni az életét

– mondta Thomas Sijtsma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik