Élő Sport

A női kosárcsapat Eb-bronzmeccse ráment a szörnyű első negyedre

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A magyar női kosárlabda-válogatott 82-68-ra kikapott a franciáktól az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, így negyedikként zárta a tornát Ljubljanában.

Eddigi öt bronzmeccsük közül a magyarok az első négyet megnyerték 1983-ban Budapesten, 1985-ben Trevisóban, 1987-ben Cádizban és 1991-ben Tel-Avivban. A legutóbbit azonban elvesztették 1997-ben, amikor 86-61-re kikaptak a németektől a néhai Budapest Sportcsarnokban.

A franciák még csak a második kisdöntőjükre készültek, az előzőt megnyerték 2011-ben a csehek ellen.

A gall válogatott elszántságát fokozhatta, hogy legutóbb 16 (!) éve, 2007-ben fordult elő, hogy érem nélkül zárt egy Eb-t.

Szlovéniában két ászuk, a sérült – és Sopronban is megfordult – Gabby Williams, valamint a nyárra a WNBA-t választó Marine Johannes nélkül szerepeltek.

A Stozice Arénában az elődöntőhöz hasonlóan mintegy 800-an gyűltek össze, köztük nagyjából 350 hangos magyar szurkolóval, akik a bemutatásnál sikeresen túlkiabálták a francia tábort, amely végig a legnépesebb volt a tornán.

A két gárda 18. Eb-mérkőzésére a magyarok a Goree Cyesha, Kiss Virág, Studer Ágnes, Lelik Réka, Dubei Debóra ötössel álltak fel, akik közül a török Mersinhez szerződött Kiss dobta az első két kosarat. Leendő klubtársa, Studer távolról köszönt be, de a nyitónegyed derekán már az ellenfél vezetett (7-8). A francia csapat egy 15-0-s rohammal rukkolt elő, ezalatt magyar részről hatperces gólcsend következett, és már a labdafelhozatallal is akadtak gondok.

A 26 kapott pont a nyitónegyedek szempontjából negatív Eb-rekordbeállítás volt a magyarok számára, erre csak 2017-ben akadt példa Ukrajna ellen.

A 18 pontos hátrány a második negyedben 23-ra nőtt, a rivális bedobta az ötödik hármasát, a magyarokban Kiss tartotta a lelket. Sikerült a különbséget 16 pontra csökkenteni, majd a nagyszünetben pedig 30-49 volt az állás. A játék képe mellett az sem volt biztató a válogatott számára, hogy 22-ből még egyetlen olyan Eb-meccsét sem nyerte meg, amelynek a félidejében legalább 15 pontos hátrányban volt.

Térfélcsere után Kiss 15. pontjával 14 pontra csökkent a távolság (37-51), majd Studer dobott triplát, és 45-55-nél kellemes meglepetésre izgalmas lett a mérkőzés. Zúgott a „Ria, ria, Hungária” a lelátón, Lelik szerzett duplát, így az utolsó szakasz 49-61-ről kezdődött. Az ellenfél 6-0-s sorozatával ismét ellépett, de Kiss 20. pontjával 55-67 állt a nagyórán, és szinte már látótávolságban voltak a gallok. A hajrá azonban ismét a rivális fölényét hozta, így a rossz kezdés után nagyot küzdő magyar csapatnak nem maradt esélye a fordításra.

Az olimpiai selejtezőbe jutott magyarok 1954, 1974 és 1997 után negyedszer zártak negyedik helyen az Eb-n.

Az Eb-döntőt a belgák nyerték, akik csak az utolsó három percben vezetve legyőzték Spanyolországot. Két bronzérem (2017, 2021) után ez a belgák első Eb-aranya.

Női kosárlabda-Eb, a 3. helyért:

Magyarország – Franciaország 68-82 (8-26, 22-23, 19-12)
Ljubljana, Stozice Aréna
pontszerzők: Kiss 21, Studer 15, Goree 15, Dubei 9, Lelik 6, Határ 2, illetve Touré 20, Rupert 13, Lacan 10, Chartereau 10, Badiane 9, Salaun 6, Fauthoux 4, Bernies 4, Vukosavljevic 3, Foppossi 2, Gruda 1

 

döntő:
Belgium – Spanyolország 64-58 (13-17, 12-15, 18-16, 21-10)
legjobb dobók: Meesseman 24, Linskens 18, Vanloo 13, illetve Casas 14, Carrera 12, Ginzo 10

 

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Belgium
2. Spanyolország
3. Franciaország
4. MAGYARORSZÁG
5. Szerbia
6. Németország
7. Csehország
8. Montenegró
9. Olaszország
10. Nagy-Britannia
11. Görögország
12. Szlovákia
13. Lettország
14. Törökország
15. Szlovénia
16. Izrael

A pocsék kezdésen ment el az Eb-bronzmeccs

A magyar női kosárlabda-válogatott negyedik helyen zárt az Európa-bajnokságon, miután a bronzmeccsen 82-68-ra kikapott a franciáktól.

Sajnos az éremesélyünk az első tíz percben elúszott, az agresszívan védekező és jól dobó franciák ugyanis 26-8-ra nyerték a nyitónegyedet. A folytatásban összeszedettebben játszott Székely Norbert csapata, de a nagyszünetben így is 19 pont volt az ellenfél előnye.

A második félidőben volt olyan szakasz, hogy tíz pont környékére feljött a magyar csapat, ám a franciák kézben tartották a meccset. A magyar csapat 1997 után szerepelt ismét a legjobb négy között az Eb-n, az éremszerzés 1991-ben jött össze legutóbb, akkor bronzzal zárt a válogatott.

66-80

Touré  elsüllyesztett egy triplát, itt a vége. Kiss Virágnak csaptak oda, de megint csak egy büntetőt dobott be, sajnos nem büntetőzött jól a csapat, kilenc is kimaradt.

65-74

Dubei hozott közelebb minket, bementünk tíz pont alá. 1 perc 37 mp van hátra.

63-74

Badiane kettőből egy büntetőt pakolt be, majd Goree szedett össze ügyesen egy lepattanót, aztán beverte a triplát.

60-73

Vukosavljevic két büntetőt is kihagyott, de most még ez is belefér nekik. Náluk is összejött az öt személyi hiba, így Dubei is két büntetőt dobhatott, ő nem rontotta el egyiket sem.

58-73

Goree erőszakolt ki egy szabálytalanságot, be is dobta mindkettőt. A következő pontunkat is ő szerezte, de igazán bedobhatta volna a második büntetőt is.

55-71

Rupert duplája, ezt kezd elúszni. Studer labdaszerzés után tette fel, ez volt az első kosarunk ebben a negyedben. Kiss triplája hibátlan, plusz még dobhat egy büntetőt is. Ez most jó. Vukosavljevic maradt üresen, nem rontotta el. Aztán Rupert is dobott egy kettest.

4. negyed: 49-65

Saloun távoli kettesével indul az utolsó negyed, Studer dobása sajnos nem volt ilyen pontos. A második támadásunk sem volt eredményes, Lacan viszont bedobott két büntetőt.

49-61

Studer újabb hármasa nem ért célba, hét ponttal nyertük ezt a negyedet, 12 a hátrány. Hajrá az utolsó tíz percre!

49-61

Ruff-Nagy szórt el egy labdát, Badiane ezt egy duplával büntette meg. Ismé Badiane, otthagytuk a palánk alatt üresen. Studer a világ végéről bevágta a triplát.

46-57

Salaun mindkét büntetőt beküldte, sajnos Kiss közelije kimaradt a következő támadásnál. Dubei hármasa lejött, Kiss leszedte, tette volna vissza, megütötték, két büntető. Kettőből csak az egyik esett be.

45-55

Badiane Lelik mellől szerzett duplát, de Lelik nagyon messziről dobott triplával válaszolt. Tíz a hátrány már csak.

42-53

Lelik mesés meglátása után ismét Kiss Virág neve mellé került két pont. Aztán ismét ő fordulhatott be, de bal kézzel ezt most elmérte. Labdát szereztünk, Studer a sarokból bevágta a triplát.

37-53

Kiss Virág tiszta helyzetből engedte el a hármast, de nem ment be. Badiane dobása viszont nagy nehezen beesett, fordítva jobban örültünk volna.

37-51

Tourét nem tudtuk megállítani, ez a második félidő első francia kosara. Kiss Virágtól elvették a labdát a franciák, akik aztán szintén elrontottak egy támadást. Aztán Kiss javított, és egy újabb bejátszás után megint ő volt eredményes. A franciák időt kértek.

3. negyed: 33-49

Goree-é a harmadik negyed első kosara, aztán labdát szereztünk, Studer próbálkozott egy hármassal, odaütöttek a bírók szerint, így három büntető következett: de csak egy pontot szereztünk belőle három helyett.

Félidő: 30-49

Dubei szép kosarat dobott, ötödik pontja volt a meccsen. Salaun nem rontott a büntetővonalról, majd Aho passza után Goree kosarával értük el a 30 pontot. 19 ponttal vezetnek a franciák a félidőben.

26-47

Lacan agresszívan bement Dubei mellett, kár érte. Kányási rontott ziccert, Touré bevert egy triplát, megint 20 fölött van a francia előny.

26-42

Dubei fejezett be egy gyors lerohanást, időt is kértek a franciák.

24-42

Chartereau hibátlanul büntetőzött, majd Goree triplája lejött, Gruda dobása viszont óriási homály lett. Fauthoux vitte végig a labdát, Határ odaütött neki, két büntető, mindkettőt beszórta a francia. Határ kapott jó labdát, fel is tette a palánk alól.

22-38

Kiss kilencedik pontját szerezte, ő a legeredményesebb játékosunk. Studer bátran bement, bedobta, oda is ütötték, úgyhogy még dobhatott egy büntetőt, gondolkodott a labda, de csak beszédült.

Olvasói sztorik