Sport

Az úszóelnök arról, hogy Milák kihagyja a vébét: Most, amikor gondjai vannak, segítő kezet kell nyújtanunk neki, nem ellökni, hanem átölelni és megvédeni

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Az olimpiai és háromszoros világbajnok úszó, Milák Kristóf kihagyja a júliusi, fukuokai világbajnokságot. Milák úgy fogalmazott, ez most egy mély hullámvölgy, de nincs kétségbeesve, viszont jelenleg sem mentálisan, sem fizikálisan nem alkalmas arra, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön.

Milák bejelentésére reagált Wladár Sándor, a magyar szövetség elnöke, aki úgy fogalmazott, Milák Kristóf nem csupán a magyar, de a világ úszósportjának egyik legnagyobb értéke

Napra pontosan egy éve, hogy újabb elképesztő világrekordot úszott itt, a szemünk előtt a budapesti világbajnokságon. Akkor istenítettük, a tenyerünkön hordtuk – épp ezért most, amikor gondjai vannak, segítő kezet kell nyújtanunk neki, nem ellökni, hanem átölelni és megvédeni, hiszen tudjuk, sokak számára az élsportoló csak addig számít, amíg szállítja az eredményeket.

Kristófnak most azért kell kicsit megállnia és erőt gyűjtenie, hogy jövőre, amikor egyszerre lesz olimpia, világbajnokság és Európa-bajnokság, ismét azt nyújtsa, amire kizárólag ő képes”.

Wladár hozzátette, az elmúlt hetekben ő is, Sós Csaba szövetségi kapitány is egyeztetett Milákkal annak érdekében, hátha sikerül visszaterelni a medencébe, de aztán belátták, most az a közös érdek, hogy a sportoló pihenjen, töltődjön.

Mégsem lehet egy ilyen fantasztikus sportolót nyerőautomatának tekinteni. El kell fogadjuk, hogy emberből van ő is, bármennyire is tűnt emberfelettinek mindaz, amit eddig produkált.

Egy ilyen helyzetben ébredünk rá igazán arra, milyen óriási a felelősségünk, akik ott vagyunk körülötte – és most mindannyiunk nevében mondom: mindent megteszünk annak érdekében, hogy Kristóf 2024-ben ismét ott legyen a világ legjobbjai között, hiszen képességei alapján a legnagyobb legendák közé emelkedhet idővel. Épp ezért fogadjuk el: többet nyer azzal a magyar úszás és a magyar sport, hogy Kristóf ezen a nyáron erőt és motivációt gyűjt, hogy aztán újjászületve álljon ismét edzésbe szeptember elején” – magyarázta Wladár.

Milák 2019-ben a kvangdzsui világbajnokságon a legendás Michael Phelps tízéves világcsúcsát megjavítva nyert aranyérmet, majd 2021-ben a tokiói olimpián is simán győzött 200 méter pillangón. Napra pontosan egy éve pedig a hazai rendezésű világbajnokságon a Duna Arénában tovább javította világrekordját (1:50.34), illetve 100 méter pillangón is vb-címet nyert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik