Sport

„Amíg látom, hogyan herdálják el a közpénzt, addig nincs több motivációm”

KISBENEDEK ATTILA / AFP
KISBENEDEK ATTILA / AFP
Bejelentette visszavonulását Gheorghe Tadici, a román kézilabdasport legendás edzője, aki keménységéről és heves vérmérsékletéről is híressé vált.

A HC Zalaut idei bajnokságban a kieséstől megmentő szakemberről nehezen lehetett elképzelni, hogy egyszer befejezi a pályafutását, azonban a ProSportnak elmondta, családi nyomásra úgy döntött, hogy felhagy a sporttal.

Okként a családja mellett a román társadalom leépülését és a hazai bajnokságban a tisztességes rivalizálás hiányát és a külföldi játékosok számának növekedését emelte ki.

A mostani szezon három évet vett el az életemből. Amíg azt látom, hogy micsoda leépülés van mindenhol, hogyan herdálják el a közpénzt, addig nincs több motivációm.

A többiekkel ellentétben nekem 17 játékosom volt, ebből 14 hazai” – nyilatkozta.

Hozzátette, sokkal több ereje van, mint a 20-25 évvel fiatalabb kollégáknak, de szerinte a coaching kifejezés nem arról szól, hogy csupán edzést tartunk.

„Egy klubot vezetek itt Zilahon, és ha abbahagyom, végleg nyugdíjba vonulok. Nem látnak többé sehol. De nem félek a haláltól, sosem gondoltam volna, hogy a kézilabdapályán veszítem az életem. Láttam Igor Turcsin esetét, aki meccs közben halt meg, de nem gondoltam rá sem akkor, sem most. Nem mi választjuk meg a sorsunkat.” – tette hozzá.

Azt mondta, két héten belül megadja a pontos választ a családnak, de addig még munkája van, csak így nem hagyhatja el a csapatát.

A HC Zalau az irányításával három bajnoki címet nyertek (2001, 2004, 2005), 2003-ban szerzett egy Román Kupát. Európai szinten az 1995-1996-os szezonban a City-kupában végzett az élen, míg 2011–2012-ben bejutott ugyan az EHF-kupa döntőjébe, de ott kikapott az orosz Lada Togliattitól.

Szövetségi kapitányként a 2005-ös oroszországi világbajnokságon ezüstérmet szerzett a válogatottal, két évvel később, Franciaországban pedig 4. helyezést ért el. 2006-ban 2008-ig az Oltchim Ramnicu Valcea csapatával öt trófeát nyert: bajnokságot, kupát, román Szuperkupát, a Kupagyőztesek Európa Kupáját és az európai Szuperkupát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik