Sport

Autoimmun betegség mellett a rák is megtámadta az olimpiai bajnok kézilabdázót

Franck FIFE / AFP
Franck FIFE / AFP
Súlyos betegségekkel küzd, ezért 35 éves korában bejelentette visszavonulását Vladlena Bobrovnyikova, a Rosztov Don olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes balátlövője.

„Az orvosok azt mondták, hogy már nem játszhatok a szezon utolsó hónapjaiban, ezzel véget ért a pályafutásom” – nyilatkozta Bobrovnyikova.

Az elsődleges ok egy autoimmun betegség, az úgynevezett Sharpe-szindróma, a szervezet összes kötőszövetét megtámadó autoimmun betegség volt. A kézilabdázón néhány éve jelentkeztek az első tünetek, később a helyzet csak súlyosbodott.

„Az elmúlt hat hónapban az élet állandó küzdelem volt számomra. Az első jelek még a 2021-es olimpiai játékok előtt jelentkeztek. Reggel felkeltem, de a négyfejű combizmom olyanm merev volt, hogy alig bírtam járni. Nem értettem az okát. Aztán az előző szezonban, a Lada Toljatti elleni elődöntő napján arra ébredtem, mintha eltört volna a lövő karom. A fájdalom olyan erős volt, hogy nem tudtam felemelni egy bögre kávét. orvoshoz mentem, a vizsgálatok irreális mennyiségű antitestet találtak a szervezetemben.

A testem fellázad önmaga ellen: Sharp-szindrómát diagnosztizáltak nálam, amelyet a kéz, a könyök és a térd kötőszövetének gyulladása jellemez

– mesélte.

A helyzetet súlyosbította, hogy emellett Raynaud-szindrómát is diagnosztizáltak nála. Ez nem más, mint az ujjak két oldalán futó artériák rohamokban jelentkező görcse, vérellátási zavara és elhalása.

„Az ujjaim elfehéredtek, még játék közben is. Elkaptam a labdát, passzoltam, de csak a kezemet éreztem. Az állapotom csak romlott…”

Április közepén jött a mélyütés: egy vizsgálat Hodgkin-limfómát, a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos betegségét állapította meg nála.

Úgy éreztem, hogy megnagyobbodott a nyirokcsomóm, ezért hematológushoz fordultam, aki annak eltávolítását és szövettani vizsgálatot javasolt. négy nappal közölték a szörnyű hírt: Hodgkin-limfóma.

„Az első másodpercekben kábult állapotban voltam, aztán azon kezdtem gondolkodni, hogy mit csináljak és hova menjek. Az orvosok négy kemoterápiás kúrát írtak fel. Harcos vagyok, mindent pozitívan nézek: egyszerűen betegségként fogom fel, nem adok neki ismert, szörnyű nevet. Kemények a kezelések, igen. De nem baj, meggyógyulok, ledobom magamról ezt a terhet és megyek tovább. Már vannak terveim július közepére” – nyilatkozta.

Az olimpiai bajnok magabiztosságot sugároz a betegséggel vívott harcban:

Soha nem adtam fel, és nem is fogom. Nagyon pozitívan tekintek a jövőbe, nem hiszem, hogy a kezelés ne segítene rajtam.

A játékos a hétvégén búcsúzott el klubjától, azt mondta, a CSZKA Moszkva elleni vesztes döntőben nagyon közel ült a kispadhoz, és az edzői stáb kérésére még a meccs előtt búcsúszavakat is mondott csapattársainak.

„Bár a fele sírva távozott, azért remélem, motiváltam őket” – írta Instagram-posztjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik