Sport

Előkerült az utolsó fotó Suhajda Szilárdról

Facebook.com/SuhajdaSzilardClimber
Facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

Egy hegymászó megosztotta az utolsó fotót, amely Suhajda Szilárdról készült.

Ben Ferrer a Hét hegycsúcs nevű hegymászócsapat tagja, és május 24-én 7 óra 30 perckor a Mount Everesten történt csúcstámadás után már lefelé tartott, amikor az Erkély (Balcony) nevű részen találkozott Suhajda Szilárddal.

Ferrer készített egy fotót az ücsörgő Suhajdáról, és akkor még egyikük sem gondolhatta, hogy ez egyben az utolsó kép is a magyar hegymászóról. A fotó itt tekinthető meg.

„Megkérdezte, hogy milyen magasan van az Erkély (8400 méter). Nagyon fáradtnak tűnt, úgyhogy hibásan azt feltételeztem, hogy a csapatával épp azt tudatta, hol jár, vagy azt, hol fordul vissza.

Röviden üdvözöltem, és megkérdeztem, hogy van, mire azt felelte, hogy rendben. Aznap valószínűleg a szezon legjobb időjárási körülményeit jegyezhettük fel a csúcstámadásra, meleg volt, kevesen voltak a hegyen, és nem volt sem szél, sem felhő

– nyilatkozta Ferrer.

Suhajda hat órával később ismét találkozott egy hegymászóval, Elia Saikalyval, aki azt mondta, próbált kommunikálni vele, de nem válaszolt neki.

„Csak ment fölfelé, lassan, de kitartóan. Látszott rajta, hogy nagyon elszánt ember, akit más fából faragtak, mint a többieket” – mondta Saikaly. Suhajda ekkor valamennyivel az Erkély fölött járt, majd elérte a Hillary-lépcsőt, itt, nagyjából 8780 méteren látták őt utoljára május 25-én a reggeli órákban.

Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult Suhajda keresésére, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálniuk.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik