Sport

Tragédiák tarkították a magyarok Himalája-kalandjait

Gilles Martin / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Gilles Martin / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Erőss Zsolt volt az első magyar, Ugyan Anita az első magyar nő, aki feljutott a Csomolungma tetejére. Hegymászóink expedícióit tragédiák tarkították, de idén is akadt olyan, aki feljutott.

Az első magyar Himalája-expedíció 1983 szeptemberében indult Indiába, hét magyar hegymászó a Satopanth 7075 méter magas csúcsára akart feljutni. 12 nap mászás után a csapat egyik fele úgy döntött: a technikai nehézségek és az előre látható nagy fizikai megerőltetés miatt visszafordul.

Nem sokkal ezután barátunk, Jankovics Laci egy meredek jégen megcsúszott és a gerinc baloldalán, 600 méter mélységbe zuhant.

Rövidesen viharos havazás kezdődött, a felkutatásáról le kellett mondanunk. Ketten továbbmentünk és 6.900 méter magasságig jutottunk, minket ott ért a hóvihar. Ez volt az expedíció által elért legmagasabb pont és a csúcsra szánt zászlót itt helyeztük el. A havazás során egy nap alatt körülbelül másfél méter hó esett és a visszavonulást ez nagyon megnehezítette. A korábban két nap alatt megtett út most öt napig tartott” – derült ki egy korabeli filmhíradóból.

Erőss Zsolt csúcsra ért

Az első Himalája-expedíció után 13 évnek kellett eltelnie, hogy a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre magyar hegymászók is megpróbáljanak feljutni. A Nagy Sándor vezette 17 fős expedíció 1996 tavaszán indult el, a tagok között volt többek között Erőss Zsolt, Várkonyi László és Szendrő Szabolcs is, aki műlábbal vágott neki az útnak.

Végül lemondtak a csúcstámadásról, amikor az előkészületek közben az egyik osztrák mászó balesetet szenvedett és elhunyt.
2001-ben két akció indult párhuzamosan, egyiket Klein Dávid vezette, a másikat Mécs László, de a csúcsot ekkor sem sikerült elérni.

Néhány hónappal később, 2002-ben Ács Zoltán vezetésével indult el az Everestre Erőss Zsolt, Mécs László, Mezey László és Várkonyi László.

Az első kísérlet a sok várakozó hegymászó miatt meghiúsult, Erőss és Várkonyi azonban maradtak egy második csúcstámadásra.

Majdnem napra pontosan 21 éve, 2002. május 25-én Erőss Zsolt oxigénpalackot használva felért a Föld legmagasabban fekvő pontjára, Várkonyi László a déli csúcsig, nagyjából 8750 m-es magasságig jutott.

Csúcson az első magyar nő

Az Everestre Klein Dávid 2005-ben próbált meg feljutni, akkor 8500 méterig jutott. Ám egy tragikus hír (társa, egy skót férfi meghalt a hegyen) és a gyorsan romló időjárás miatt visszafordult.

2007-ben próbálta meg újra Várkonyi Lászlóval, akkor Klein gyomorbántalmak miatt adta fel. Várkonyi másodszor is megpróbálta, de az erős szél miatt nem jutott a csúcsra. Egy év múlva megint elindultak, de ekkor sem értek fel.

Ugyan Anita volt az első magyar nő, aki meghódította a világ legmagasabb pontját 2009-ben. A következő női sikerre közel tíz évet kellett várni: Németh Alexandra az első magyar, aki mind a 7 kontinens legmagasabb csúcsára felért.

10 évvel ezelőtt óriási érdeklődés kísérte a Himalája-expedíciót. Addig magyarok még nem hódították meg a Kancsendzöngát, a föld harmadik legmagasabb hegyét. Erős Zsoltnak és társának, Kiss Péternek sikerült a bravúr, ereszkedés közben azonban Zsolt elfáradt, Péter pedig visszafordult érte. Egyikük sem tért vissza.

Várkonyi László nyolcszor indult neki a Mount Everestnek. Egyszer már csak 80 méter hiányzott, hogy elérje a csúcsot, ám vissza kellett fordulnia. 2010-ben Klein Dáviddal 7000 méter magasságban tartottak lefelé, az alaptáborba, amikor egy jégomlás elsodorta őket. Dávid kisebb sérülésekkel megúszta, Várkonyit viszont nem találták meg.

Neszmélyi Emil 2016-ban – asztmája ellenére – első magyarként mászta meg a Mount Everestet a nehezebb, északi oldalról, Tibet felől, míg 2022-ben a déli oldalról, Nepál felől is felért a csúcsra. Ezzel ő lett az első magyar, aki az Everestet mindkét oldalról, így két országból is megmászta.

A 29 éves Price Márton idén május 16-án a hatodik, és egyben legfiatalabb magyarként mászta meg az Everestet.

Suhajda Szilárd mindössze 50 méterre volt a csúcstól, amikor eltűnt.

(Forrás: RTL Klub, MTI)

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik