Sport

Klein Dávid szerint agyi ödéma léphetett fel Suhajda Szilárdnál

Sebastien BERGER / AFP
Sebastien BERGER / AFP

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést. A sportember egykori mászótársa, Klein Dávid szerint az oxigénpalack nélküli magashegyi mászás életveszélyes, de miután nem tudni, mi történt pontosan, felelőtlenség lenne bármit is állítania.

Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos, olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála.

Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően elkucorogni. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély. Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom” – nyilatkozta a Ripostnak Klein Dávid.

A 48 éves hegymászó nem tartja kizártnak, hogy egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott, a hegybe rögzített kötélnél elvétette a kapcsolódás-csere műveletét, és emiatt zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé.

„Az első expedíciónk egy sikertelen, a K-2-re vezető utunk volt, de azóta is hallottam Szilárd sikeres mászásairól, így állíthatom, egy bátor, felkészült hegymászót veszítettünk el. Bizonyos, hogy a holttestét előbb vagy utóbb megtalálják a mentő- és kutató csapatok” – mondta.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik