Sport

„A legpiszkosabb tábor, amit valaha láttam” – szeméthegyet hagytak hátra a mászók az Everesten

Tenzi sherpa Instagram
Tenzi sherpa Instagram

Egy serpa készített videófelvételt arról, hogy az expedíciós mászótársaságok elképesztő rumlit hagytak az Everesten.

A  legpiszkosabb tábor, amit valaha láttam

– fakadt ki Tenzi serpa Instagramra feltöltött videójában, amelyen jól látszik, hogy az idei mászók mekkora szeméthalmazt hagytak a hegyen. Rengeteg sátor, üres oxigénpalack, tál, kanál, tisztasági betét, papír maradt hátra az egyik táborban, ami a képek tanúsága szerint a 7950 méteren található 4-es lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tenzi Sherpa (@tenzi_sherpa1999) által megosztott bejegyzés

Annyira szomorú vagyok minden alkalommal, mert sokszor láttam, hogy expedíciós csoportok és cégek kivágják a cégek logóit, és otthagyják az összes sátrat a többieknek

– fakadt ki Tenzi sherpa, aki arra kéri a nepáli kormányt, hogy büntesse meg azokat az expedíciós cégeket, akik otthagyják a szemetet a hegyen.

A Suhajda Szilárdhoz hasonló tiszta mászók nem visznek magukkal oxigénpalackot, és a saját maguk által felcipelt felszerelést is lehozzák. A magyar expedíciós hegymászó május 23-án indult el a 4-es táborból a 8848 méteres csúcsra, de itthoni háttércsapata elveszítette a mászóval a kapcsolatot. Bár egy csoport serpa elindult megkeresni a csúcs közelében, szombat kora délutánra kiderült, nem találták meg és feladták a keresését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik