Élő Sport

Hoki-vb: egy rövidzárlat padlóra küldte a válogatottat a németek ellen

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva
A magyar jégkorong-válogatott 7-2-re kikapott Németországtól a világbajnokságon. A helyzet változatlan: a hétfői, Ausztria elleni rangadón dől majd el, hogy sikerül kiharcolni a bennmaradást. Mindenképpen nyerni kell ehhez.

A magyar hokicsapat két 7-1-es vereségből érkezett meg a németek elleni találkozóra, ami előtt a szövetségi kapitány, Kevin Constantine variált a sorokon, sőt még azt is meglépte, hogy a harmadik támadótrióból kivette Hári Jánost (akit nem is nevezett a meccsre), és egy védőt, Szirányi Bencét vezényelte Sebők Balázs és Galló Vilmos mellé.

Ugyan az első harmadban egyértelmű volt a németek fölénye, és Horváth Dominik nagy védéseinek is köszönhetően volt csak 1-0 az állás a riválisnak, voltak biztató pillanatai a meccsnek és a második játékrészben kezdtünk is feljavulni. Szuber végleges kiállítása, majd Seiber lökése után kettős hátrányban támadhatott a magyar csapat, Sofron a vas segítségével be is talált, de nem adták meg a találatot, mert úgy ítélték meg, hogy Bartalis fogta az ellenfele botját – egyenlőt létszámnál efölött alighanem szemet hunytak volna, kettős fórban már nem.

Így sajnos megint nem sikerült emberelőnyben gólt szerezni (egyedül nem tudtunk még létszámfölényben betalálni), majd 18 másodperc alatt minden összeomlott.

A védőink az egyik német csatárt lökték rá Horváthra, a játék ment tovább, kapusunk nem tudott rendes pozíciót fogni, amit góllal büntetett Németország, majd kapusunkról csorgott ki egy korong, amit Sturm pofozott be közelről. Ugyanő még a harmad vége előtt is betalált, így 4-0 volt az állás 40 perc után.

Ez a gól törte meg a magyar csapatot:

Német góllal indult a záró felvonás is, úgy tűnt, eldőlt a meccs. Megrázta magát ekkor Magyarország, Terbócs szépített, majd Fejes lőtt szép gólt, de aztán egy gyors választalálattal hűtötték le a kedélyeket a németek, akik még a hajrában is betaláltak. Egymást követő harmadik mérkőzésen kaptunk hét gólt.

A magyar találatok:

A vereség papírforma, bár a második harmad különösen fájó lehet. Hétfőn jön a vb legfontosabb meccse Ausztria ellen, rendes játékidőben vagy hosszabbításban, de le kell győzni a riválist, és akkor jövőre is a világelitben szerepelhet a magyar válogatott.

Ezzel egy időben a lettországi csoportban Szlovénia 1-0-ra kikapott Szlovákiától, ezzel pedig kiesik a divízió I/A-ba.

Jégkorong-vb, A csoport

Németország – Magyarország 7-2 (1-0, 3-0, 3-2)

gól: Stachowiak (8.), Seider (35.), Sturm (36., 38.), Peterka (42.), Kahun (51.), J. Müller (58.), illetve Terbócs (47.), Fejes (49.)

 

B csoport (Riga):
Szlovákia-Szlovénia 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)

Veszélyeztetünk

Újabb szép magyar támadás: a védelemből előre küldött Szirányi vitte be a korongot a német harmadba, Gallót játszotta meg, aki fordulatból lekészítette Fejesnek, a lövését azonban védte a kapus. Mindenesetre jól nézett ki a harmadik sorunktól ez az akció.

Gyorsan egy-egy helyzet

Egy palánkon kitett korongot Terbócs szedett össze, sanyargatták, de azért kapura tudta húzni laposan, a kapus védett. A túloldalon Horvátnak is résen kellett egy keresztpasszos próbálkozás után. Izgalmasan indul.

Elkezdődött a mérkőzés!

Ismét pirosban játszik a magyar válogatott. A kezdő korongbedobáshoz a csapatkapitány, Nagy állt oda, de a németek hozták el.

Érdekességek a magyar összeállítás kapcsán

Ha csak simán ránézünk a sorokra, és hogy Horváth Dominik kezd a kapuban, akkor aligha nem lövünk mellé, ha azt írjuk: elsősorban az osztrákok ellenit akarjuk behúzni, és hogy Bálizs Bence védi majd akkor a kapunkat. Ugyanakkor az egy érdekes megoldás, hogy az eddigi első támadótriót megbontotta az amerikai kapitány és a harmadik sorba tette őket, mert így papíron a harmadik német sorral kerülnek majd szembe Sebők Balázsék, amire akár még építeni is lehet.

Xavier Laine/Getty Images

Egy kis matek

  • Ha legyőzi a németeket rendes játékidőben, akkor biztosan bennmarad a magyar válogatott az Ausztria elleni zárómeccstől függetlenül.
  • Ha hosszabbításban nyernek vagy veszítenek a mieink, akkor már minimum pontot kell majd szerezni hétfőn.
  • Ha pedig a rendes játékidőben kikap most Magyarország, a helyzet változatlan: le kell győzni Ausztriát.
Olvasói sztorik