Sport lineup

Meghalt az NFL legendája és A piszkos tizenkettő sztárja, Jim Brown

Getty Images
Getty Images
87 éves korában meghalt Jim Brown, minden idők egyik legjobb amerikaifutballistája. Felesége, Monique péntek délután egy Instagram-bejegyzésben jelentette be az egykori sportoló csütörtök este bekövetkezett halálát.

„A világnak aktivista, színész és futballsztár volt. Családunk számára szerető és csodálatos férj, apa és nagyapa volt. A szívünk megszakadt” – áll a bejegyzésben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Monique Brown (@mrs.moniquebrown) által megosztott bejegyzés

Brown 1936. február 17-én született, 1957 és 1965 között a Cleveland Browns NFL-csapatában játszott. Minden idők egyik legjobb irányítójának és az NFL történetének egyik legnagyobb játékosának tartotta a szakma.

Háromszor is az NFL legértékesebb játékosának választották, 1964-ben pedig bajnoki címet szerzett a Brownsszal.

Pályafutását a filmes karrierje miatt fejezte be, 1966-ban ugyanis kiválasztották Robert Jefferson szerepére A piszkos tizenkettő című legendás háborús filmben. A rossz időjárás miatt azonban csúszott a forgatás, így ki kellett hagynia az edzőtábor első részét. Ez annyira felbosszantotta a Cleveland Browns tulajdonosát, Art Modellt, hogy heti 1500 dolláros pénzbírsággal fenyegette játékosát, aki dühében bejelentette a visszavonulását.

MGM / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP “A piszkos tizenkettő” forgatásán

Később olyan ismert filmekben szerepelt, mint a Zebra kutatóbázis, A menekülő ember vagy a Minden héten háború, de felbukkant a Knight Rider, a T.J. Hooker vagy A szupercsapat című sorozatokban is.

Azon kevés sportolók egyike volt, akik az 1950-es években, a polgárjogi mozgalom növekedése során szót emeltek faji kérdésekben.

2020-ban beválasztották minden idő 100 legjobb NFL-játékosa közé, míg 2002-ben a Sporting News a valaha volt legnagyobb amerikaifutballistának nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik