Élő Sport

Két harmadon át meccsben volt a címvédő finnekkel, végül 7-1-re kikapott a hokiválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A magyar jégkorong-válogatott ugyan végül simának tűnő, 7-1-es vereséget szenvedett a házigazda és címvédő Finnország ellen a világbajnokságon, de két harmadon át becsülettel tartotta magát, csak az utolsó 20 percben volt látványos a különbség. A mieink gólját Sebők Balázs ütötte. Szombaton pihenőnap következik, majd a németek és az osztrákok elleni rendkívül fontos összecsapások következnek.

Győztes csapaton ne változtass – alighanem ez járt Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának fejében is. Az amerikai szakember ugyanis a pénteki, Finnország elleni mérkőzésre ugyanazokat a játékosokat, és ugyanazokat a sorösszetételeket jelölte ki, mint amelyik kedden hosszabbításban legyőzte Franciaországot. A kapuban ismét Bálizs Bence kezdett.

A finnek egy pihenő napból érkeztek, míg a mieink csütörtökön 7-1-es vereséget szenvedtek Svédországtól úgy, hogy a második és a harmadik harmadban nem sikerült kaput találni. Ezúttal biztatóan kezdett a magyar csapat, voltak helyzetek is a találkozó elején, és ugyan a 13. percben előnybe került Finnország, abszolút tartottuk a lépést a nyitó etapban a világbajnoki címvédővel.

Samppa Toivonen / Apollo Photo / DeFodi Images via Getty Images

A második játékrész elején egy emberelőnyt kihasználtak a finnek, ettől azonban nem esett össze a magyar válogatott, rögtön volt helyzetünk, majd Sebők Balázs egy lecsorgót értékesítve szépített.

A magyar csapat gólja:

Hősies védekezéssel, és olykor veszélyes magyar kontrákkal ment tovább a meccs, Sebőknek volt is egy komoly lehetősége, nagyot nyújtózott a finn kapus, hogy védeni tudjon.

Rögzítsük, 40 percen át méltó ellenfelei voltunk a világ egyik legjobb csapatának.

Samppa Toivonen / Apollo Photo / DeFodi Images via Getty Images

Az utolsó 20 percben már kiütközött a két csapat közti klassziskülönbség, 5-0-ra nyerte meg ezt a harmadik Finnország. A finn oldalon a meccs legjobbjának választott, Stanley Kupa-győztes Mikko Rantanen három gólpasszal zárt, ebből kettőt a záró felvonásra tartogatott. A magyar válogatottból a 20 éves Hadobás Zétényt látták a legjobbnak.

Most egy pihenőnap következik, majd vasárnap a németek, hétfőn pedig az osztrákok elleni meccse következnek. Azokon kell majd kiharcolni a bennmaradást.

Jégkorong-vb, A csoport, 4. forduló

Finnország-Magyarország 7-1 (1-0, 1-1, 5-0)
gól: Lehtonen (13.), Kakko (24.), Ohtamaa (41.), Hartikainen (44.), Kapanen (47.), Merela (55.), Armia (60.), illetve Sebők (27.)

 

A csoport másik meccsén:
Németország – Ausztria 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)

 

Az állás: 1. Egyesült Államok 12 pont/4 mérkőzés, 2. Svédország 11/4, 3. Finnország 10/5, 4. Dánia 8/4, 5. Németország 6/5, 6. Franciaország 4/4, 7. MAGYARORSZÁG 2/5, 8. Ausztria 1/5

 

B csoport (Riga):
Kazahsztán – Szlovákia 4-3 (0-1, 3-0, 0-2, 0-0), szétlövés után
Lettország – Szlovénia 3-2 (1-0, 2-2, 0-0)

 

Az állás: 1. Svájc 12/4, 2. Kanada 11/4, 3. Csehország 10/4, 4. Lettország 8/5, 5. Szlovákia 5/5, 6. Norvégia 4/4 (5-9), 7. Kazahsztán 4/5 (10-21), 8. Szlovénia 0/5

 

A csoportok első négy helyezettje bejut a negyeddöntőbe, a két utolsó kiesik, és jövőre a divízió I/A-ban szerepel.

Kezdődik a mérkőzés

Piros mezben a magyar csapat, fehérben a házigazda. Lássuk, mire megy Magyarország az elmúlt évek legdominánsabb válogatottja ellen!

Bár nincsen tele NHL-essel a keret, de

Bitang erős ez a finn keret így, akik ugyanis nem a tengerentúlon játszanak, azok a finn, svéd, svájci élvonalból érkeznek. Kaapo Kakko például 2019-ben második választott volt a drafton, az elmúlt szezonban 82 meccsen 40 pontot szerzett. Mikko Rantanen őt is túlszárnyalta, 105 pontja volt az NHL alapszakaszában, a rájátszásban hét mérkőzésen hét gólt és három gólpasszt szerzett, tavaly pedig Stanley Kupát nyert a Coloradóval.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik