Sport

4047 napot várt erre a győzelemre a magyar válogatott kapusa

Samppa Toivonen/Apollo Photo / DeFodi Images via Getty Images
Samppa Toivonen/Apollo Photo / DeFodi Images via Getty Images

Noha a játékosok és Kevin Constantine szövetségi kapitány sem tud felhőtlenül örülni, a magyar jégkorong-válogatott hosszabbításban legyőzte Franciaországot, így fontos két pontot szerzett. A keserédes hangulat oka, hogy egy rendes játékidős győzelemmel kényelmesebb helyzetben lett volna a csapat, így viszont a helyzet hasonló ahhoz, mint a torna előtt volt: le kell győzni Ausztriát az utolsó játéknapon a bennmaradáshoz.

A franciák elleni mérkőzésre visszatérve, a meccs legjobbjának magyar oldalról a két gólpasszt is kiosztó Sebők Balázst választották, de ki lehetne emelni a győztes találatot jegyző Bartalis Istvánt is, aki szenzációs meglátással indította meg azt a támadást, amelynek a végén aztán ő maga bepofozta a kapuba a kapusról kipattanó korongot. De nem szabad elmenni szó nélkül Bálizs Bence teljesítménye mellett sem. A magyar kapus a dánok elleni 1-3-as nyitányon – amikor sokáig meccsben tartotta a csapatot – 44 lövésből 41-et, a franciák ellen pedig 28-ból 26-at hárított.

Így a két összecsapás alapján 72 lövésből védett 67-et, ez remeknek mondható 93,06 százalékos védési hatékonyságot jelent, átlagban pedig 2,51 gólt kapott.

Ahogy arra az MTI-nek nyilatkozva Bálizs is utalt, jót tett neki, hogy pályafutása során tavaly nyáron először igazolt külföldre, a lengyel GKS Jastrzebie csapatához.

A környezetváltozás bevált. Eljöttem a magyar közegből, minden új lett, ráadásul, amit szerettem volna, hogy sok lehetőséget kapjak, megvolt, közel ötven mérkőzést játszottam

– mondta az MTI-nek Bálizs, aki május 30-án lesz 33 éves.

Bálizs Bencének a franciák elleni volt pályafutása első A csoportos győzelme, előtte volt két divízió I/A-s sikere még 2012-ből.

A kapus 4047 napot (2012. április 16.) várt az újabb világbajnoki győzelemre, azóta sorozatban nyolc olyan vb-mérkőzésen védett, amikor a magyar válogatott vesztesen hagyta el a jeget, jegyzi meg az MTI.

A franciák elleni győzelem:

A 2020 november 3. óta apuka Bálizs azt is kiemelte, hogy nagyon sokat jelent neki a család jelentléte. „A családom a pályán kívül, a társak pedig a pályán adnak rengeteg segítséget. A mostani győzelem újabb löketet ad nekünk. Hisszük, hogy az osztrákokat legyőzzük, és bennmaradunk az elitben” – tette hozzá.

Szerdán szünnapja lesz a csapatnak, amely a következő két találkozót az esélytelenek nyugalmával várhatja:

  • csütörtökön a veretlen, világranglista-ötödik svédek,
  • pénteken pedig a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, hazai pályán szereplő finnek lesznek az ellenfelek (mindkét meccs közép-európai idő szerint 15.20 órakor lesz).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik