Sport

Kósa Lajos szövetsége leváltotta sokat kritizált sportigazgatóját

Szerdán este szezonértékelő ülést tartott a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége, amely pénzügyi beszámolóról, költségvetésről, szakmai programokról és személyi kérdésekről döntött. Az egyik legfontosabb, hogy a szervezet közös megegyezéssel megszüntette az utóbbi időben a kritikák kereszttüzébe került sportigazgató, Vardanjan Gurgen megbízatását.

A MOKSZ elnöksége szerdán este megtartotta a szezonértékelő ülését. Megállapította, hogy mind a műkorcsolya, mind a gyorskorcsolya ágazatban biztató eredményeket értünk el a szezon jól ismert nehézségei ellenére (a Liu testvérek távozása, a jégpályák átmeneti bezárása, a felkészülési és versenyeztetési költségek jelentős emelkedése). Az elnökség meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, célként pedig a következő, milánói téli olimpiai játékokon való minél eredményesebb szereplést tűzte ki.

Ez év januárjában a gyorskorcsolya ágazat vezetője, Telegdi Attila kezdeményezte távozását az igazgatói pozíciójából. Az elnökség az ágazat vezetésével Bánhidi Ákost, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott eddigi szakmai vezetőjét bízta meg.

Az elnökségi ülést követően a MOKSZ közös megegyezéssel megszüntette Dr. Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató megbízatását. A műkorcsolya ágazat új vezetőjének személyéről az elnökség a közeljövőben dönt

– írta közleményében a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség.

Mint arról a 24.hu is beszámolt, január óta mind több szülő, edző, sportszakember, sőt időközben nagykorúvá váló versenyző is írt panaszlevelet a szövetségnek és elnökének, Kósa Lajosnak. Ezekben egyöntetűen a szakági sportigazgató, Vardanjan Gurgen, a szövetségi kapitány, Jeranjak Ipakjan, valamint Magyarország legutóbbi Európa-bajnoka, az évek óta a saját klubját, az SKSE-t vezető Gór-Sebestyén Júlia szakmai és emberi tevékenységét nehezményezik.

Az örmény sportvezetőket a többi közt megfélemlítéssel, hatalommal való visszaéléssel vádolják, miközben 2018-as kinevezésük óta szisztematikusan háttérbe szorították a magyar versenyzőket, és helyettük többségében honosított orosz, vagy az ISU-szabálynak köszönhetően jelenleg is orosz állampolgár műkorcsolyázókat indítottak a felnőtt- és junior világversenyeken.

Kapcsolódó
Kálnoki Kis Attila: Kósa Lajos szövetségénél annyi a szennyes, hogy szép lassan belefullad
Újabb szintre lépett az az ügy, amely hónapok óta fogságban tartja a magyar műkorcsolyasportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik