Sport

Miniállam írhat történelmet a kézilabda Európa-bajnokságon

Hsf.fo
Hsf.fo
Egy mérkőzésnyire van a történelmi sikertől Európa legkisebb kézilabdanemzete. a feröeri férfiválogatott ugyanis a 2024-es Eb-selejtezők ötödik fordulójában megszerezte második győzelmét, miután nagyszerű játékkal 33-26-ra verte Ukrajnát.

A meccs legjobbja a svéd IK Sävehof irányítója, Elias Ellefsen á Skipagötu lett 12 találattal – nem véletlenül, a 20 éves játékos a nyártól a Kielben folytatja. A szintén Sävehofban szereplő 17 éves (!) balátlövő, Óli Mittún hét, míg a Skanderborg-Aarhus 21 éves jobbszélsője, Hákun West av Teigum hat találatig jutott.

A feröeri válogatott egyre jobban szerepel a kontinentális selejtezőkön, a 2020-as kvalifikációban először jutott tovább a 2. szakaszba, ahol öt vereség mellett Montenegró ellen ért el döntetlent.

Két évvel később megszerezte első győzelmét (meglepetésre Csehországot 27-26-ra verték otthon), a jelenleg is zajló sorozatban pedig már két sikernél tart, márciusban Romániát 28-26-ra verte, kedden pedig Ukrajnát intézte el könnyedén.

A vasárnapi utolsó körben Ausztria vendégeként lép pályára, ugyan nem számít esélyesnek, de a csoportharmadik hely még továbbjutást érhet.

Amennyiben sikerülne, az alig több mint 50 ezer lakosú szigetcsoport a valaha volt legkisebb népességű nemzetként juthatna ki egy sportági kontinenstornára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik