Sport

Meghalt az Egyesült Államok legidősebb olimpiai érmese

Duane Prokop / Getty Images for Moet Hennessy
Duane Prokop / Getty Images for Moet Hennessy
101 éves korában meghalt a legendás amerikai sportoló, Herb Douglas, aki 1948-ban, Londonban harmadik helyezést ért el távolugrásban. Őt tartották a legidősebb élő (afro)amerikai olimpiai érmesnek.

Douglas 1922. március 9-én született. 14 éves korában, 1936 szeptemberében találkozott Jesse Owensszel – nem sokkal azután, hogy a legenda négy aranyérmet nyert a berlini olimpián. Owens egy pittsburghi iskolában tartott élménybemutatót, ahová Douglast édesanyja vitte el.

„Amikor Jesse távozott, én az ajtó közelében álltam és megszólítottam. Elmondtam neki, hogy milyen időket futottam, pályát futottam, mi a távolugró és a magasugró csúcsom. Azt mondta, hogy ez jobb, mint amire ő képes volt ebben a korban és csak így tovább” – emlékezett vissza.

Douglas így is tett, a világháború utáni első, 1948-as londoni nyári játékokon 7,545 méteres ugrásával bronzérmet szerzett, csak honfitársa, Willie Steele és az ausztrál Theo Bruce tudta megelőzni.

„Az évek múlásával úgy fogadtam el ezt a harmadik helyet, mintha aranyérem lenne” – mondta Douglas egy két évvel ezelőtti interjújában.

Visszavonulása után a sör- és likőriparban dolgozott értékesítési menedzserként és vezetőként és gyakran átutazott Chicagóba, ahol Owens élt.

„Húsz éven át hetente beszélgettünk, mígnem 1980-ban meghalt. Akkor úgy éreztem, tennem kell valamit, hogy emléket állítsak a karrierjének. Mindig próbáltam utánozni őt” – mondta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

USATF (@usatf) által megosztott bejegyzés

Díjat alapított a legenda tiszteletére, a Jesse Owens International Trophy Award győztesei között olyan világsztárok vannak, mint a távolugró Carl Lewis, a gátfutó Edwin Moses, a sprinter Michael Johnson és Florence Griffith-Joyner , a középtávfutó Mary Decker, a műugró Greg Louganis és a gyorskorcsolyázó Eric Heiden.

1993-ban egy békedíjjal (Jesse Owens Global Award for Peace) toldotta meg, ezt többek között Nelson Mandela, Kofi Annan, vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi vezetője, Juan Antonio Samaranch érdemelte ki.

Tavaly Philadelphiában utcát neveztek el a tiszteletére. Szombaton, egy idősek otthonában halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik